BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 1. Biore serwatke z 10 l mleko po robieniu sera, tu akurat robiłem niebieski ser pleśniowy.2. Wstawiam na piec i gotuję, na początku trzeba uważac na pianę jak nie mamy wielkiego gara to pianę trzeba zebrac. Co jakiś czas skrobiemy z dna garka co się tam przyklei. 3. Po 2 h gotownia. 4. 3 h gotowania wtedy już stoimy przu garze i cały czas mieszmy Dodane w tym czasie 140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę. 5. 4 h gotowania i wstawiamy garnek do zlewu z wodą do ostudzenia. W czasie stygnięcia cały czas mieszamy. WAŻNE czasem tego nie pominąc bo będą grudki w serze. 6. I gotowe z 10 l mleka po robieniu sera pleśniowego wyszło 490 g Norweskiego Sera Flotemysost Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Hmm...jak to smakuje? z czym to się je?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Hmm...jak to smakuje? z czym to się je Smakuje dziwnie jest słodki, nie przypomina w smaku żadnego sera Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 To praktycznie to samo co brunost patrz podobny temat a smakuje trochę jak kajmak Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Trochę to pracochłonny wyrób ,czy wart jest wypróbowania ?[godzinę stać i mieszać a potem jeszcze mieszać do wystudzenia to nie lada wyzwanie...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 To praktycznie to samo co brunost Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego Trochę to pracochłonny wyrób ,czy wart jest wypróbowania ?[godzinę stać i mieszać a potem jeszcze mieszać do wystudzenia to nie lada wyzwanie...] Jak uważasz ja robiłem kilka razy nie narzekam Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Gonzo to całkiem prawdziwy przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Gonzo to całkiem prawdziwy przepis Wiem że prawdziwy.Ale Bazyl i 4-5 h mieszania Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Lubi mieszać czymś musi ręke zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Ale Bazyl i 4-5 h mieszania Było ciężko Nie napisałem że gar z podwójnym dnem. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ten też koniecznie wypróbuję. Polski odpowiednik to tak zwana Kozia Chałwa. Ciekawe jak taki ser smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Ciekawe jak taki ser smakuje Akmis zrób zobaczysz Ja to robię jako odmianę od ricotty. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Koniecznie. Takiego sera jeszcze w życiu nie jadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9153-brunost/?hl=brunost Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Brunost to jest takie ogolne okreslenie dla tego typu serow, flotemysost jest jednym z nich. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiego Znaczy nasze forum jest w błędzie. http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Brunost http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Flotemysost I tak jak napisała Electra Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 za wikipediąhttp://de.wikipedia.org/wiki/Braunk%C3%A4se Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 za wikipedią No nie wiem o co Ci chodzi Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dodane w tym czasie 140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę. Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz?Serwatka "podpuszczkowa" to raczej słodka jest. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz? Aniu śmietana półtora tygodnia stała w lodówce po zebraniu z mleka to chyba kwaśna Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.