Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1. Biore serwatke z 10 l mleko po robieniu sera, tu akurat robiłem niebieski ser pleśniowy.

2. Wstawiam na piec i gotuję, na początku trzeba uważac na pianę jak nie mamy wielkiego gara to pianę trzeba zebrac. Co jakiś czas skrobiemy z dna garka co się tam przyklei.

 

post-51707-0-33224300-1427913877_thumb.jpg

 

3. Po 2 h gotownia.

 

post-51707-0-24466900-1427914081_thumb.jpg

 

4. 3 h gotowania wtedy już stoimy przu garze i cały czas mieszmy :D Dodane  w tym czasie  140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę.

 

post-51707-0-26999700-1427914340_thumb.jpg

 

5. 4 h gotowania i wstawiamy garnek do zlewu z wodą do ostudzenia. W czasie stygnięcia cały czas mieszamy. WAŻNE  czasem tego nie pominąc bo będą grudki w serze.

 

post-51707-0-59159300-1427914886_thumb.jpg

 

 

6. I gotowe z 10 l mleka po robieniu sera pleśniowego wyszło 490 g Norweskiego Sera Flotemysost

 

post-51707-0-91559300-1427915189_thumb.jpg

 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/
Udostępnij na innych stronach

 

 

To praktycznie to samo co brunost

 

Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego ;)


 

 

Trochę to pracochłonny wyrób ,czy wart jest wypróbowania ?[godzinę stać i mieszać a potem jeszcze mieszać do wystudzenia to nie lada wyzwanie...]
 

 

Jak uważasz  ja robiłem kilka razy nie narzekam :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego

 

Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiego

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9153-brunost/?hl=brunost

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417689
Udostępnij na innych stronach

Brunost to jest takie ogolne okreslenie dla tego typu serow, flotemysost jest jednym z nich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417712
Udostępnij na innych stronach

Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiego

 

 

Znaczy nasze forum jest w błędzie.

 

http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Brunost

 

http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Flotemysost

 

I tak jak napisała Electra ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodane  w tym czasie  140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę.

Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz?

Serwatka "podpuszczkowa" to raczej słodka jest.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417815
Udostępnij na innych stronach

Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz?

 

Aniu śmietana półtora tygodnia stała w lodówce po zebraniu z mleka to chyba kwaśna ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11456-flotemysost/#findComment-417823
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.