Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 10 miesięcy temu...

Podpuszcza nieaktywna :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-505803
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam korycina (bez przypraw) wg przepisu gonzo , pływał w solance ale jest bardziej miękki niż twardy ( nie wiem jak to ując słowami) i smak jakby twarogowy . Drodzy forumowicze jaką on ma mieć konsystencję i smak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506379
Udostępnij na innych stronach

Młody ser powinien być trochę słodki, może delikatnie gorzkawy, z czasem smak bardziej wyrazisty no i oczywiście podstawa to dziurki.... bo inaczej to żaden 'korycin'

 

post-39848-0-60007000-1468333142_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506382
Udostępnij na innych stronach

wg tego przepisu  : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryciński/?hl=koryci%C5%84ski


wygląda jak twardawy serek śmietankowy i jest wilgotny - zdjęcia nie będę robiła bo wstyd takie coś publikować - szczerze przyznam :-(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506386
Udostępnij na innych stronach

Za dużo podpuszczki. Jeżeli czekasz godzinę i nic się nie dzieje i drugi raz zadajesz to znaczy że podpuszczka jest trefna. Skrzep powinien powstać po 30 min przy tego typu serach. Powinien być mocno galaretowaty i się nie rozpadać. Po włożeniu palca powinna powstawać prosta szczelina.

Masz tu przepis mój. Zawsze wychodzi. W tym Twoim nie wiem po kiego grzyba ktoś dodaje sól a potem soli w solance.


aaaaaaaaa zapomniałem wykasować sprawę pasteryzacji - ja mam pewne mleko od kilku gospodarzy i nie pasteryzuje.

Dziurki - raz są a raz ich nie ma. Zależy od kilku czynników - w dużej mierze od pory roku a co za tym idzie od temperatury otoczenia.

SER A'la KORYCIŃSKI - Tomasz.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506478
Udostępnij na innych stronach

Ale dojrzewanie jakiego sera ?

Korycina za szybko nie ładuj w lodówkę , podobnie jak innych serów "żółtych", które muszą wytworzyć skórkę.

Korycin skórki typowej mieć nie będzie. Dojrzewać możesz go w CHEESMART albo jakimś pojemniku na np. macie bambusowej. Pojemnik jednak nie może być szczelnie zamknięty bo będzie pleśń powierzchniowa powstawać.

Twarde sery w domowych warunkach najlepiej dojrzewać w próżni - pakowarka próżniowa to koszt 250 zł a przydaje się do wielu domowych wyrobów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506489
Udostępnij na innych stronach

 

Dziurki - raz są a raz ich nie ma. Zależy od kilku czynników - w dużej mierze od pory roku a co za tym idzie od temperatury otoczenia.

 

Jakich? Raz są raz nie... magia. To po co dodawać do mleka kefir? jak dziurek nie ma...  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11493-nabia%C5%82owe-raczkowanie/page/4/#findComment-506493
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.