Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na prośbę Dyzia podaję przepis na masę makową (jak do makowca drożdżowego)

 

Masa makowa:

 

40 dag maku

1 szkl cukru

1-2 łyżki miodu

¼ kostki masła

1 jajo i 2 białka

rodzynki, orzechy, migdały - co kto lubi  (pokroić)

1 olejek migdałowy

1 łyżka tartej bułki

 

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia, odcedzić na bawełnianej ściereczce, 2x zemleć,

dodać rozpuszczone masło i resztę składników ( białka ubić) i trochę drożdży rozpuszczonych w mleku.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424575
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Na prośbę Dyzia podaję przepis na masę makową

Dziękuję jak nie wiem co !!!  ;)   :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424635
Udostępnij na innych stronach

Wyjęte przed chwilą z piekarnika, z żurawinowo - gruszkowym nadzieniem.

A gdzie glanc?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424686
Udostępnij na innych stronach

wiedzialam ze Sverige2 sie nie oprze ! po moich juz sladu nie ma ,trzeba z podwojnej porcji bedzie robic !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424695
Udostępnij na innych stronach

Pawle, toć przeca pisałem że prosto z pieca i jeszcze gorące, "glanc" przyjdzie teraz :D .

Tak Electro masz rację że "schodzą" jak przysłowiowe ciepłe bułeczki :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424699
Udostępnij na innych stronach

I już jest "glanc" Pawle :D.

Zazdraszczam.  :devil:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424705
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyjęte przed chwilą z piekarnika

NIe chciały się dać obrócić ?

 

Poza tym OK !!!!

 

Zazdraszczam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424707
Udostępnij na innych stronach

 

 

I już jest "glanc" Pawle .
 

Jarek!! Normalnie podziwiam Twoje zdolności  :clap:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424719
Udostępnij na innych stronach

Dla obojga :clap:   :thumbsup:  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424727
Udostępnij na innych stronach

Wyjęte przed chwilą z piekarnika, z żurawinowo - gruszkowym nadzieniem.

Zdradź jak przygotowałeś to nadzienie  :cool:

 

 

Dla obojga :clap:   :thumbsup:  ;)

Dyzio, teraz kolej na Ciebie  :D

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424728
Udostępnij na innych stronach

Hana. Stosuję taki bardzo prosty i szybki przepis. Wychodzi zawsze i konfitura jest przepyszna do wszystkiego, jako dodatek do mięs jak i w tym przypadku do drożdżówek, czy ciast kruchych. Robię co roku kilkanaście słoików. Na konfitury nadają się zarówno borówki leśne, jak i te hodowlane, hodowlane są większe i słodsze. Mogą być również żurawiny, wszystko wedle upodobań i dostępności owoców. Proporcja zawsze jednakowa.

 

2 kg.   żurawiny

1 kg. gruszek twardych

1 kg. cukru

1/2  szklanki wody

 

Borówki lub żurawiny wymyć przepłukać wsypać do garnka. Gruszki odmiany twardej, obrać, oczyść z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w grubą kostkę. Dodać do garnka, wsypać cukier, wlać 1/2 szklanki wody, wymieszać. Postawić na kuchenkę, zagotować i na wolnym ogniu gotować ok. 10 -15 min. wszystko puści sok, a gruszki staną się szkliste, co chwilę zamieszać od dna, aby nie przywarło. Po tym czasie przykryć pokrywką, i odstawić na noc. Następnego dnia ponownie zagotować, pogotować dosłownie "chwilę" i takie gorące, gotujące, nakładać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem. Nie pasteryzować. Niebo w gębie :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424742
Udostępnij na innych stronach

To co podales, jest wspaniale Sverige do indyka pieczonego.  U mnie sie zajadajagoscie dzemem gruszkowo-zurawinowym z indykiem. Pycha.KAzdemu polecam nie tylko do slodkosci ,ale i do miesa 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424795
Udostępnij na innych stronach

Tak Annam, całkowicie zgadzam się z Twą opinią, i tak też właśnie o tej wspaniałej konfiturze napisałem, My również używamy jej do "wszystkiego", a ja przyznam się szczerze, że niejednokrotnie podjadam ją łyżeczką, prosto ze słoika :D. Wykonanie jej zaś jest bardzo proste, mało pracochłonne i relatywnie szybkie w wykonaniu, czyli nic tylko zalety :). Już niedługo znów  borówki i zielone gruszki, tak więc nic, tylko trzeba będzie wykonać nowy zapasik tego autentycznego przysmaku :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424805
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis  :)

Z podobnego robię czasem z aronii, ale tam jest dodatek i jabłek i gruszek. Z żurawiny pewnie dużo smaczniejsze, bo aronia jest cierpka. 

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424813
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcemy aby borówka czy żurawina były "łagodniejsze" w smaku, aronia też, należy je przed przygotowaniem konfitury włożyć w woreczki foliowe i umieścić w zamrażalniku na 24 - 48 godzin, i następnie już postępować już tak jak w przepisie :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424822
Udostępnij na innych stronach

Ja robie z samych borowek ,a do mies tez jest doskonala galaretka z czarnych porzeczek czy jarzebiny,jarzebina do dziczyzny wysmienicie smakuje ,ja dodaje tez do zupy z miesem z renifera.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424832
Udostępnij na innych stronach

Tak Electro, ale jarzębina też powinna być przedtem zamrożona aby pozbawić ją goryczki na tyle, na ile to możliwe i na tyle aby nie straciła swego charakterystycznego smaku. Robię różne przetwory i konfitury do mięs i nie tylko, robię również galaretki z porzeczek itd., lecz osobiście najbardziej smakuje moim bliskim i mnie, ta konfitura z borówek czy lub żurawin, właśnie z dodatkiem gruszki, tak jak podałem w przepisie. Niektórzy dodają jeszcze do niej nieco goździków i cynamonu, lecz ja osobiście wolę bez. Dodaję te dodatki kiedy przygotowuję gruszki w syropie, lub zalewie słodko kwaśnej, wtedy tak, bardzo mi taki korzenny posmak odpowiada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424843
Udostępnij na innych stronach

ja tez dodaje gozdziki do zalewy , tylko wyjmuje bo czasami gruszki ciemnieja od nich ,sliwki w occie to jest to co lubie najbardziej ! a najlepiej jak zamiast wody uzywa sie wytrawnego wina do zalewy :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424846
Udostępnij na innych stronach

Tak, masz rację, gruszki ciemnieją od goździka, ale jeżeli chce się mieć ten korzenny posmak, to trzeba się z tym pogodzić :D . Osobiście z kolei za dodatkiem wina nie przepadam, i jeżeli już, to dodaję własnego wyrobu ocet jabłkowy, który jak postoi kilka miesięcy i dojrzeje, to jest po prostu wspaniały, więc dodaję go też do różnych sałatek i innych potraw oraz przetworów, bo jest pyszny, zdrowy, a zarazem nadaje ten ten wspaniały charakterystyczny posmak :thumbsup:.


No ale zboczyliśmy nieco z tematu, bo z drożdżówkami nie wiele to ma wspólnego :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424855
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.