@hana Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Maja 2015 Na prośbę Dyzia podaję przepis na masę makową (jak do makowca drożdżowego) Masa makowa: 40 dag maku1 szkl cukru1-2 łyżki miodu¼ kostki masła1 jajo i 2 białkarodzynki, orzechy, migdały - co kto lubi (pokroić)1 olejek migdałowy1 łyżka tartej bułki Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do napęcznienia, odcedzić na bawełnianej ściereczce, 2x zemleć,dodać rozpuszczone masło i resztę składników ( białka ubić) i trochę drożdży rozpuszczonych w mleku. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Maja 2015 Na prośbę Dyzia podaję przepis na masę makową Dziękuję jak nie wiem co !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Maja 2015 Smacznego Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Maja 2015 Wyjęte przed chwilą z piekarnika, z żurawinowo - gruszkowym nadzieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Maja 2015 Wyjęte przed chwilą z piekarnika, z żurawinowo - gruszkowym nadzieniem.A gdzie glanc? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Maja 2015 wiedzialam ze Sverige2 sie nie oprze ! po moich juz sladu nie ma ,trzeba z podwojnej porcji bedzie robic ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Maja 2015 Pawle, toć przeca pisałem że prosto z pieca i jeszcze gorące, "glanc" przyjdzie teraz .Tak Electro masz rację że "schodzą" jak przysłowiowe ciepłe bułeczki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Maja 2015 I już jest "glanc" Pawle . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Maja 2015 I już jest "glanc" Pawle .Zazdraszczam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Maja 2015 Wyjęte przed chwilą z piekarnika NIe chciały się dać obrócić ? Poza tym OK !!!! Zazdraszczam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Maja 2015 Dzięki chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Maja 2015 I już jest "glanc" Pawle . Jarek!! Normalnie podziwiam Twoje zdolności Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Maja 2015 Dzięki Halusiu, to Ty jesteś moim kabanosowo-drożdżówkowym guru . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Maja 2015 Dla obojga Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Maja 2015 Wyjęte przed chwilą z piekarnika, z żurawinowo - gruszkowym nadzieniem.Zdradź jak przygotowałeś to nadzienie Dla obojga Dyzio, teraz kolej na Ciebie Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Maja 2015 Hana. Stosuję taki bardzo prosty i szybki przepis. Wychodzi zawsze i konfitura jest przepyszna do wszystkiego, jako dodatek do mięs jak i w tym przypadku do drożdżówek, czy ciast kruchych. Robię co roku kilkanaście słoików. Na konfitury nadają się zarówno borówki leśne, jak i te hodowlane, hodowlane są większe i słodsze. Mogą być również żurawiny, wszystko wedle upodobań i dostępności owoców. Proporcja zawsze jednakowa. 2 kg. żurawiny1 kg. gruszek twardych1 kg. cukru1/2 szklanki wody Borówki lub żurawiny wymyć przepłukać wsypać do garnka. Gruszki odmiany twardej, obrać, oczyść z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w grubą kostkę. Dodać do garnka, wsypać cukier, wlać 1/2 szklanki wody, wymieszać. Postawić na kuchenkę, zagotować i na wolnym ogniu gotować ok. 10 -15 min. wszystko puści sok, a gruszki staną się szkliste, co chwilę zamieszać od dna, aby nie przywarło. Po tym czasie przykryć pokrywką, i odstawić na noc. Następnego dnia ponownie zagotować, pogotować dosłownie "chwilę" i takie gorące, gotujące, nakładać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem. Nie pasteryzować. Niebo w gębie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Maja 2015 To co podales, jest wspaniale Sverige do indyka pieczonego. U mnie sie zajadajagoscie dzemem gruszkowo-zurawinowym z indykiem. Pycha.KAzdemu polecam nie tylko do slodkosci ,ale i do miesa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Maja 2015 Tak Annam, całkowicie zgadzam się z Twą opinią, i tak też właśnie o tej wspaniałej konfiturze napisałem, My również używamy jej do "wszystkiego", a ja przyznam się szczerze, że niejednokrotnie podjadam ją łyżeczką, prosto ze słoika . Wykonanie jej zaś jest bardzo proste, mało pracochłonne i relatywnie szybkie w wykonaniu, czyli nic tylko zalety . Już niedługo znów borówki i zielone gruszki, tak więc nic, tylko trzeba będzie wykonać nowy zapasik tego autentycznego przysmaku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Maja 2015 Dzięki za przepis Z podobnego robię czasem z aronii, ale tam jest dodatek i jabłek i gruszek. Z żurawiny pewnie dużo smaczniejsze, bo aronia jest cierpka. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Maja 2015 Jeżeli chcemy aby borówka czy żurawina były "łagodniejsze" w smaku, aronia też, należy je przed przygotowaniem konfitury włożyć w woreczki foliowe i umieścić w zamrażalniku na 24 - 48 godzin, i następnie już postępować już tak jak w przepisie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Maja 2015 Ja robie z samych borowek ,a do mies tez jest doskonala galaretka z czarnych porzeczek czy jarzebiny,jarzebina do dziczyzny wysmienicie smakuje ,ja dodaje tez do zupy z miesem z renifera. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Maja 2015 Tak Electro, ale jarzębina też powinna być przedtem zamrożona aby pozbawić ją goryczki na tyle, na ile to możliwe i na tyle aby nie straciła swego charakterystycznego smaku. Robię różne przetwory i konfitury do mięs i nie tylko, robię również galaretki z porzeczek itd., lecz osobiście najbardziej smakuje moim bliskim i mnie, ta konfitura z borówek czy lub żurawin, właśnie z dodatkiem gruszki, tak jak podałem w przepisie. Niektórzy dodają jeszcze do niej nieco goździków i cynamonu, lecz ja osobiście wolę bez. Dodaję te dodatki kiedy przygotowuję gruszki w syropie, lub zalewie słodko kwaśnej, wtedy tak, bardzo mi taki korzenny posmak odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Maja 2015 ja tez dodaje gozdziki do zalewy , tylko wyjmuje bo czasami gruszki ciemnieja od nich ,sliwki w occie to jest to co lubie najbardziej ! a najlepiej jak zamiast wody uzywa sie wytrawnego wina do zalewy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Maja 2015 Tak, masz rację, gruszki ciemnieją od goździka, ale jeżeli chce się mieć ten korzenny posmak, to trzeba się z tym pogodzić . Osobiście z kolei za dodatkiem wina nie przepadam, i jeżeli już, to dodaję własnego wyrobu ocet jabłkowy, który jak postoi kilka miesięcy i dojrzeje, to jest po prostu wspaniały, więc dodaję go też do różnych sałatek i innych potraw oraz przetworów, bo jest pyszny, zdrowy, a zarazem nadaje ten ten wspaniały charakterystyczny posmak .No ale zboczyliśmy nieco z tematu, bo z drożdżówkami nie wiele to ma wspólnego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Maja 2015 oj tak i to bardzo zasmiecilismy Hanie temat Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11571-ciasto-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wki-z-serem/page/2/#findComment-424862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.