Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W przepisie było minimum 8 godzin wędzenia. W smaku jest zarypista. Lekko twardawa.

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471846
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lekko twardawa.

Wiążesz tą lekką twardawość z tym, że była parzona w worku a nie bezpośrednio w kąpieli wodnej?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471851
Udostępnij na innych stronach

Hola ;)

Dawno nic nie plumkałem bo zajęty pracą byłem okrutnie. Trzeba coś jeść bo wędlinki się pokończyły dlatego też zakupiłem całą syrkę o wadze 13 kg. Nigdy nie rozbierałem tylnej nogi więc nadszedł czas na mały trening. :D

 

 

Widzę, że pakowarka działa, jest co pakować. Gratulacje.  :thumbsup:

A oto i pani Rolada Lazdijajska

Byłem ciekaw tego wyrobu, sam jeszcze nie robiłem. Chyba wygląda dobrze.  :D

 

Lekko twardawa.

Wiążesz tą lekką twardawość z tym, że była parzona w worku a nie bezpośrednio w kąpieli wodnej?

Beiot pisze, że ona jest twarda z założenia i dlatego trzeba kroić cienkie plasterki.

Czas na fotki przekrojów szynki i ogonówki

Ziom, przekładaj kije w połowie wędzenia.  ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471861
Udostępnij na innych stronach

Dawidzie, ja w trakcie własnych prób i doświadczeń stwierdziłem to samo co Ty odnośnie długości przenia. Tych gabarytów golonka to 10 godzin parzenia, i cudów nie ma, inaczej jest twarda i tak jak pisze Paweł, nawet cienko krojona jest twardawa po takim 4-5 godzinnym parzeniu. Od kiedy stosuję 8-10 godz.parzenia w zależności od wagi, jest OK. i twardość jest wtedy taka aby nie była zbyt twarda dawała się smakowicie konsumować. Poza tym piękniusia ona jest Dawidzie :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471867
Udostępnij na innych stronach

 

 

no to :thumbsup::clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Dziękuję :cool:

 

Wiążesz tą lekką twardawość z tym, że była parzona w worku a nie bezpośrednio w kąpieli wodnej?

 

Kolega @tusiaczek pisał, że parzył w worku próżniowym i wyszła mu bardziej delikatna i miękka.

 

Beiot pisze, że ona jest twarda z założenia i dlatego trzeba kroić cienkie plasterki.


Znaczy aż tak twarda nie jest, ma swoja twardość jak to golonka. ;)

 

Ziom, przekładaj kije w połowie wędzenia.


Kuna jasnowidz czy cuś? :laugh: Skąd wiedziałeś ziomuś? 
Przyznam się bez bicia, że prawie nigdy nie przekładam kijów.  :facepalm: 
Dzięki za radę. 

 

 

 

Dawidzie, ja w trakcie własnych prób i doświadczeń stwierdziłem to samo co Ty odnośnie długości przenia. Tych gabarytów golonka to 10 godzin parzenia, i cudów nie ma, inaczej jest twarda i tak jak pisze Paweł, nawet cienko krojona jest twardawa po takim 4-5 godzinnym parzeniu. Od kiedy stosuję 8-10 godz.parzenia w zależności od wagi, jest OK. i twardość jest wtedy taka aby nie była zbyt twarda dawała się smakowicie konsumować

 

Kurcze bałem się tyle czasu parzyć.

 

Poza tym piękniusia ona jest Dawidzie

 

Bardzo dzięki!


Panowie! Niebo w gębie!

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/3df4d09bf88dfe6fd0144d5326eb199b.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471889
Udostępnij na innych stronach

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/3df4d09bf88dfe6fd0144d5326eb199b.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N9005

 

Widzę, że masz hiszpański chrzan.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471891
Udostępnij na innych stronach

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów ????

post-72541-1454071397,2371_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471892
Udostępnij na innych stronach

Wyroby bardzo fajne :thumbsup::) ale ogonówki to za Chiny tu nie widzę  :no: 

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471914
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów

W mojej lodwce podobnie. Z ta różnicą, że u mie "germańskie" specyjały. :thumbsup:   :D

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471916
Udostępnij na innych stronach

Wyroby bardzo fajne :thumbsup:

Dzięki :cool:

 

 

ogonówki to za Chiny tu nie widzę

 

Ja też :laugh: Ale tak sobie umownie nazwałem te kawałki mięsa, ogonówką, Bo gdzieś ta ogonówka musi być nie? :D

 

Z ta różnicą, że u mnie "germańskie" specyjały.

 

Musztarda musi być polska, chrzan tarty też nie jest tu znany więc musowo z Polski.  Ćwikła też jest tu obca tak samo jak buraczki tarte do obiadu. :facepalm:

A nie ma szynki bez ćwikły, nie?  ;)

 

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471918
Udostępnij na innych stronach

Panowie! Niebo w gębie!

 

 

A skąd  wiesz jak dałeś ogromną :D ilość chrzanu .    :):D

 

 Pozdrawiam :thumbsup:

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471922
Udostępnij na innych stronach

Bo próbowałem bez chrzanu

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471923
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwierzyłem :D :D

 

Nie miałeś innego wyjścia ;)

Również pozdrawiam :cool:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471928
Udostępnij na innych stronach

Ogonówki też nie widziałem, a rolada spoko - lubię salcesony,   jak salceson to i dodatek chrzanu ....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471932
Udostępnij na innych stronach

Ogonówki też nie widziałem,

 

Hehehe, ale z Was skurczybyki :tongue:

 

 

 

rolada spoko - lubię salcesony

Hmm.. ja wiem? :rolleyes: Trochę dużo brakuje tej roladzie żeby smakowała jak salceson. Ale nutki smaku salcesonu bym się doszukał. ;)

 

Pozdrawiam :cool:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471933
Udostępnij na innych stronach

Obiecywałem sobie zrobić to - ale jak przychodzi do decyzji - zawsze zapada jedna - szkoda golonki na dziwy - lepiej w piwku pieczona, moment i nie ma, z roladą się tak  nie da - z chlebkiem , z chlebkiem...  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471935
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to też mi szkoda było golonki.

Rolada jest super ale jednak golonki w piwie nic nie zastąpi.

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-471937
Udostępnij na innych stronach

Klimaty popakowane. Miesiąc lub dwa mam z głowy chyba, że na pasztetówkę Pawła się skuszę.


https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160129/76bfb95952e5bf771354e16e1d3c06b7.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-472022
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak salceson to i dodatek chrzanu ....

a co z musztardą?

 

Miesiąc lub dwa starczy mam z głowy chyba, że na pasztetówkę Pawła się skuszę.

nie wierzę, bo tyle to przynajmniej tygodniowo popełniacie.

A pasztetówka Pawła  - super. Zrobiłem w osłonce tylko parzoną. Ale zdjęć nie mogłem zamieścić, bo nie mam aparatu, a komórka do kitu. (hmmm, a może mój wyrób był do kitu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-472038
Udostępnij na innych stronach

a co z musztardą?

 

Muniarda to przeważnie do parówek ;)

 

 

nie wierzę, bo tyle to przynajmniej tygodniowo popełniacie.

 

Nie samą kiełbasą człowiek żyje, przyjacielu drogi  :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-472039
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta i jeszcze parę innych 'hiszpańskich' specjałów
no ja takich produktow nie kupuje ,a juz nie mowiac o chrzanie ,mam supe swoiski "wyplakany " :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-472117
Udostępnij na innych stronach

Musztarde też sama robisz?

 

Wysłane z mojego SM-N9005

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/12/#findComment-472131
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.