Marko Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2007 Witam serdecznie Wędzarniczą Brać! Popełniłem moje pierwsze wyroby. Było to wprawdzie trze tygodnie temu ale dzięki różnym przeciwnościom losu dopiero dzisiaj mogę coś na ten temat napisać. Ale może najpierw się przedstawię. Na imię mam Marek, mieszkam w Warszawie mam małą działkę pod Wyszkowem. Nie mogę powiedzieć, że jestem tu nowy bo czytam Was już od chyba dwu lat. Dzięki Wam i tej stronie kupiłem sobie szynkowarkę i od dłuższego czasu parzę różne wędliny. W końcu pozazdrościłem Wam i postanowiłem coś uwędzić. I tu powstał problem, brak miejsca na działce na postawienie wędzarki ale stoi tam kupiony kilka lat temu w Castoramie betonowy grill no i go przerobiłem. Nie wiem tylko czy w tym temacie opisywać przeróbkę tego grilla i związane z tym problemy czy pzenieść ten temat do działu budowa wędzarni? Wrócę do moich pierwszych wyrobów. Był to schab wędzony i miał być podpiekany i kiełbasa krakowska pieczona. Pieczenie z powodów technicznych nie doszło do skutku więc został schab wędzony i kiełbasa wędzona. W smaku jak stwierdzili wszyscy degustatorzy znakomite choć dosyć twarde. Niestety nie umiem jeszcze wstawiać zdjęć z fotosika wyszło mi coś takiego. Wiadomość dla mieszkańców Warszawy i okolic. Znalazłem w Warszawie hurtownię dodatków masarskich. Firma nazywa się Assist, jej właściciel pan Jarosław Graczyk jest bardzo sympatycznym i życzliwym człowiekiem przychylnie nastawionym do amatorów. Zostałem obsłużony bardzo przyzwoicie mimo że kupowałem niewielkie ilości serdecznie polecam a to link do strony: http://www.assist.org.pl/ (nie wiem dlaczego nie chce się uaktywnić) Dalszy ciąg jutro. Marek Pozdrawia Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2007 Gratulacje! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2007 Marko witanko i jak to zrobiłeś z tymi kolorami? bardzo podobne do mojej koszuli :lol: gratulacje powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2007 A jednak udało się więc jeszcze mój wyrób z szynkowarki. Jest to mielonka zrobiona z resztek mięso pozostałego z kiełbasy krakowskiej (do kiełbasy poszły najładniejsze kawałki) z zielonymi oliwkami nadziewanymi papryką. Marek Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2007 Wspaniale. Czekamy z niecierpliwością na ciąg dalszy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2007 Niestety, zdjęcia robione telefonem więc wyszły jak wyszły.Marek Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2007 Gratuluję i podziwiam. Proszę inny by się nie czaili i pokazali „na co was stać" Prawda jak przyjemnie jak smakuje nie tyko pieskowi? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2007 więc jeszcze mój wyrób z szynkowarki. Jestem pod wrażeniem! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Listopada 2007 Marko wyroby ladne,szczegolnie ta mieloneczka:-) pozdrawiam tęgoMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golon Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2007 Gratulacja Marko .Widze ze moje Próba przed świąteczna http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1610odważyła innychPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Listopada 2007 Wyglądają zachęcająco :tongue: Grarulacje :!: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarSla Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2007 No, no wygląda to wszystko smakowicie. I napewno takie jest. Stronka tego sklepu działa. Asortyment mają nie wąski. Pozdrowionka dla ziomala :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam ponownie. Dziękuję za gratulacje i miłe słowa. To dzięki Wam i tej stronie zacząlem działać. Miałem odezwać się wczoraj, niestety zabrakło czasu. Dzisiaj opiszę jak przerobiłem grilla na wędzarkę. W wersji pierwotnej mój grill wyglądał tak: Żeby powiększyć głębokość komory wędzarniczej do ścian pionowych po lewej i prawej stronie z przodu domontowałem słupki z krawędiaka o wymiarach 6 x 6 cm. U blacharza zamówiłem tacę na spód z otworem i kryzą na kolanko o przekroju 10 cm. Z podwójnej boazerii wykonałem drzwiczki, grubość około 2,8 cm. Do tego dokupiłem 1,5 mb rury i za flaszkę starą zardzewiałą kozę. I tak powstała moja wędzarka. Komora wędzarnicza ma wymiary 34 x 63 cm i wysokość do kijów ok 55 cm. Jak widać na ostatnim zdjęciu do wędzarki jest zamontowany (w górnej części drzwiczek)termometr. W trakcie przepalania, na podstawie wskazań tego termometru stwierdziłem że bez problemów mogę regulować temperaturę. Jednak w czasie osuszania wędlin zobaczyłem, że w górnej części wędlina jest już sucha a na dole ma kropelki wody. Wtedy zamontowałem drugi termometr widoczny z boku po lewej stronie i okazało się, że różnica temperatur między dołem a górą wynosi 30 - 35 st. (odległość między termometrami w pionie to około 25 - 30 cm). Spróbowałem zamknąć całkowicie górny szyber i wtedy na dolnym termometrze osiągnąłem 85 stopni ale na górnym było 110 więc szybko wystudziłem. Dlatego nie doszło do pieczenia kiełbasy i schabu, zostały tylko uwędzone. Acha wędziłem drewnem kupionym na stacji benzynowej, nie wiem gdzie w Warszawie lub okolicy zdobyć olchę, mam na działce trochę śliwki, czereśni i gruszy ale cięte były w tym roku więc uważałem że są zbyt mokre. Wyroby były lekko okopcone ale po obmyciu w wodzie wyszły prawie idealne no i smak jak już pisałem wspaniały. Moja prośba do fachowców od budowy wędzarni, poradzcie proszę co zrobić żeby temperatura w mojej wędzarce rozkładała się bardziej równomiernie. W tym roku raczej nie planuję już wędzenia ale na wiosnę chciałbym mieć gotowe rozwiązanie problemu. Czekam na konstruktywne porady. Pozdrawiam Marek Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2007 Komora wędzarnicza ma wymiary 34 x 63 cm i wysokość do kijów ok 55 cmPrzypomina wielkością piekarnik w kuchenkach, dlatego pokuś się o wstawienie wentylatora od piekarnika z termoobiegem. Będziesz miał bardziej wyrównaną temp. w całej komorze. Można pozbyć się blachy i wlot dymu zrobić pod płytą "ażurową". Jeszcze jedno, można nic nie robić tylko często przekładać kije, góra - dół. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2007 Ja mam podobną wersję grilowędzarki, ale u mnie zamiast blachy z małym otworem leży siatka 2x2cm. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2007 Permanętny brak czasu sprwił że dopiero dzisiaj mam chwilę żeby odpisać. Niestety ze względu na konstrukcję grilla blachy nie można usunąć. Zakrywa ona duży prostokątny otwór w podłodze grilla, który wychodzi na powietrze po lewej i prawej stronie. Na środku w odległości od siebie około 20 cm są dwie pionowe ścianki stanowiące obudowę popielnika (to widać na pierwszym i drugim zdjęciu). Rure dymną można wprowadzić tylko przez popielnik a ponieważ jego wysokość wynosi 10 cm więc rura może mieć tylko 100 mm średnicy. Wymyśliłem taką pokrywę z blachy: Pokrywa ma być na wysokości 3 - 4 cm nad podłogą i otworem dymnym i ma pokrywać całą powierzchnię. Nad samym otworem dymnym chcę zostwić pełną blachę a dalej nawiercić otwory. Zastanawiam się czy bliżej otworu dymnego dać mniejsze otwory a dalej większe czy wszystkie jednakowe. Jakiej średnicy powinny być te otwory i jak gęsto nawiercone. Może ktoś mi podpowie. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam Rysunek Fotosik mi wstawił na końcu a nie w środku. Rysunek jest trochę krzywy ale myślę że odzwierciedla sam pomysł. Co o tym sądzicie czy to rozwiązanie pomoże w rozkładzie temperatur? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-23617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2007 Dobrze myślisz .dla sprawdzenia proponował bym postawić dwie cegły przy wylocie do wędzarni położyć na nie paski byle jakiej blachy odpowiednio je w czasie wędzenia przesuwając gdy uznasz że ostatnie ich ułożenie daje równomierną temperaturę w wędzarni na ich podstawie ułożenia dopiero rób coś stałego .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-23621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Dziadek, Dzięki za podpowiedź. Blachę już wykombinowałem, ale eksperymenty będę robił już chyba na wiosnę jak tylko zrobi się trochę cieplej. Teraz chyba poświęcę się szynkowarowi (mam chęć na golonkę) i może zrobię białą kiełbasę. Jak coś zrobię to nie omieszkam pochwalić się.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-24172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.