Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Wędzarniczą Brać! Popełniłem moje pierwsze wyroby. Było to wprawdzie trze tygodnie temu ale dzięki różnym przeciwnościom losu dopiero dzisiaj mogę coś na ten temat napisać. Ale może najpierw się przedstawię. Na imię mam Marek, mieszkam w Warszawie mam małą działkę pod Wyszkowem. Nie mogę powiedzieć, że jestem tu nowy bo czytam Was już od chyba dwu lat. Dzięki Wam i tej stronie kupiłem sobie szynkowarkę i od dłuższego czasu parzę różne wędliny. W końcu pozazdrościłem Wam i postanowiłem coś uwędzić. I tu powstał problem, brak miejsca na działce na postawienie wędzarki ale stoi tam kupiony kilka lat temu w Castoramie betonowy grill no i go przerobiłem. Nie wiem tylko czy w tym temacie opisywać przeróbkę tego grilla i związane z tym problemy czy pzenieść ten temat do działu budowa wędzarni? Wrócę do moich pierwszych wyrobów. Był to schab wędzony i miał być podpiekany i kiełbasa krakowska pieczona. Pieczenie z powodów technicznych nie doszło do skutku więc został schab wędzony i kiełbasa wędzona.

W smaku jak stwierdzili wszyscy degustatorzy znakomite choć dosyć twarde.

Niestety nie umiem jeszcze wstawiać zdjęć z fotosika wyszło mi coś takiego.

Wiadomość dla mieszkańców Warszawy i okolic. Znalazłem w Warszawie hurtownię dodatków masarskich. Firma nazywa się Assist, jej właściciel pan Jarosław Graczyk jest bardzo sympatycznym i życzliwym człowiekiem przychylnie nastawionym do amatorów. Zostałem obsłużony bardzo przyzwoicie mimo że kupowałem niewielkie ilości serdecznie polecam a to link do strony: http://www.assist.org.pl/ (nie wiem dlaczego nie chce się uaktywnić)

Dalszy ciąg jutro.

 

Marek

Pozdrawia

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

A jednak udało się więc jeszcze mój wyrób z szynkowarki. Jest to mielonka zrobiona z resztek mięso pozostałego z kiełbasy krakowskiej (do kiełbasy poszły najładniejsze kawałki) z zielonymi oliwkami nadziewanymi papryką.

Marek

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22535
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję i podziwiam. Proszę inny by się nie czaili i pokazali „na co was stać" Prawda jak przyjemnie jak smakuje nie tyko pieskowi?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22538
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Dziękuję za gratulacje i miłe słowa. To dzięki Wam i tej stronie zacząlem działać. Miałem odezwać się wczoraj, niestety zabrakło czasu. Dzisiaj opiszę jak przerobiłem grilla na wędzarkę.

W wersji pierwotnej mój grill wyglądał tak:

Żeby powiększyć głębokość komory wędzarniczej do ścian pionowych po lewej i prawej stronie z przodu domontowałem słupki z krawędiaka o wymiarach 6 x 6 cm.

U blacharza zamówiłem tacę na spód z otworem i kryzą na kolanko o przekroju 10 cm.

Z podwójnej boazerii wykonałem drzwiczki, grubość około 2,8 cm.

Do tego dokupiłem 1,5 mb rury i za flaszkę starą zardzewiałą kozę.

I tak powstała moja wędzarka.

Komora wędzarnicza ma wymiary 34 x 63 cm i wysokość do kijów ok 55 cm.

Jak widać na ostatnim zdjęciu do wędzarki jest zamontowany (w górnej części drzwiczek)termometr. W trakcie przepalania, na podstawie wskazań tego termometru stwierdziłem że bez problemów mogę regulować temperaturę. Jednak w czasie osuszania wędlin zobaczyłem, że w górnej części wędlina jest już sucha a na dole ma kropelki wody. Wtedy zamontowałem drugi termometr widoczny z boku po lewej stronie i okazało się, że różnica temperatur między dołem a górą wynosi 30 - 35 st. (odległość między termometrami w pionie to około 25 - 30 cm). Spróbowałem zamknąć całkowicie górny szyber i wtedy na dolnym termometrze osiągnąłem 85 stopni ale na górnym było 110 więc szybko wystudziłem. Dlatego nie doszło do pieczenia kiełbasy i schabu, zostały tylko uwędzone. Acha wędziłem drewnem kupionym na stacji benzynowej, nie wiem gdzie w Warszawie lub okolicy zdobyć olchę, mam na działce trochę śliwki, czereśni i gruszy ale cięte były w tym roku więc uważałem że są zbyt mokre. Wyroby były lekko okopcone ale po obmyciu w wodzie wyszły prawie idealne no i smak jak już pisałem wspaniały.

Moja prośba do fachowców od budowy wędzarni, poradzcie proszę co zrobić żeby temperatura w mojej wędzarce rozkładała się bardziej równomiernie. W tym roku raczej nie planuję już wędzenia ale na wiosnę chciałbym mieć gotowe rozwiązanie problemu.

Czekam na konstruktywne porady.

Pozdrawiam

Marek

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22834
Udostępnij na innych stronach

Komora wędzarnicza ma wymiary 34 x 63 cm i wysokość do kijów ok 55 cm

Przypomina wielkością piekarnik w kuchenkach, dlatego pokuś się o wstawienie wentylatora od piekarnika z termoobiegem. Będziesz miał bardziej wyrównaną temp. w całej komorze. Można pozbyć się blachy i wlot dymu zrobić pod płytą "ażurową".

Jeszcze jedno, można nic nie robić tylko często przekładać kije, góra - dół.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-22839
Udostępnij na innych stronach

Permanętny brak czasu sprwił że dopiero dzisiaj mam chwilę żeby odpisać.

Niestety ze względu na konstrukcję grilla blachy nie można usunąć. Zakrywa ona duży prostokątny otwór w podłodze grilla, który wychodzi na powietrze po lewej i prawej stronie. Na środku w odległości od siebie około 20 cm są dwie pionowe ścianki stanowiące obudowę popielnika (to widać na pierwszym i drugim zdjęciu). Rure dymną można wprowadzić tylko przez popielnik a ponieważ jego wysokość wynosi 10 cm więc rura może mieć tylko 100 mm średnicy. Wymyśliłem taką pokrywę z blachy:

Pokrywa ma być na wysokości 3 - 4 cm nad podłogą i otworem dymnym i ma pokrywać całą powierzchnię. Nad samym otworem dymnym chcę zostwić pełną blachę a dalej nawiercić otwory. Zastanawiam się czy bliżej otworu dymnego dać mniejsze otwory a dalej większe czy wszystkie jednakowe. Jakiej średnicy powinny być te otwory i jak gęsto nawiercone. Może ktoś mi podpowie. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Rysunek Fotosik mi wstawił na końcu a nie w środku. Rysunek jest trochę krzywy ale myślę że odzwierciedla sam pomysł. Co o tym sądzicie czy to rozwiązanie pomoże w rozkładzie temperatur?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-23617
Udostępnij na innych stronach

Dobrze myślisz .dla sprawdzenia proponował bym postawić dwie cegły przy wylocie do wędzarni położyć na nie paski byle jakiej blachy odpowiednio je w czasie wędzenia przesuwając gdy uznasz że ostatnie ich ułożenie daje równomierną temperaturę w wędzarni na ich podstawie ułożenia dopiero rób coś stałego .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-23621
Udostępnij na innych stronach

Dziadek, Dzięki za podpowiedź. Blachę już wykombinowałem, ale eksperymenty będę robił już chyba na wiosnę jak tylko zrobi się trochę cieplej. Teraz chyba poświęcę się szynkowarowi (mam chęć na golonkę) i może zrobię białą kiełbasę. Jak coś zrobię to nie omieszkam pochwalić się.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1163-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-24172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.