Grzewlod Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Siwydymek nie przejmuj się tak zmyciem krwi z mięsa zwierzyny łownej w miejscach silnie zabrudzonych ponieważ zdania są podzielone. Podczas odstrzału dochodzi do nieefektywnego i niewłaściwego wykrwawienia zwierząt łownych co powoduje zatrzymanie w mięsie większej ilości krwi (hemoglobiny). Hemoglobina jest silnym aktywatorem utleniania lipidów i może skrócić okres przydatności do spożycia. Pozostała krew bierze udział w początkowej fazie mikrobiologicznego pogorszenia jakości mięsa. Słabe wykrwawienie może negatywnie wpłynąć na kolor mięsa oraz jest uważana za wadę jakościową, która może spowodować niepożądane przebarwie i krótki okres przydatności. Krew przyspiesza namnażania się mikroorganizmów powodujących psucie, krew działa jako nośnik patogenów przenoszonych przez żywność. Wiadomą sprawą jest, że jak mięso po rozbiorze chcesz przechowywać to należy je przetrzeć ręcznikiem papierowym i w żadnym wypadku nie wolno go myć z wiadomych względów. Dopiero przed poddaniem surowca do dalszej obróbki po ocenie decydujesz o dalszych czynnościach. Ostatnio kupiłem w Macro mięso wołowe gdzie po rozpakowaniu wylała się spora ilość krwi, niestety samo wytarcie ręcznikiem papierowym nie wystarcza. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Grudnia 2024 W tym filmie dr Russaka też myją wewnątrz dzika. 17m 30 s. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Podałeś filmik i od razu YT nałożyło ograniczenia coby nie powielać tego typu działań 😉 Edytowane 16 Grudnia 2024 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) 32 minuty temu, fikaz napisał(a): W tym filmie dr Russaka też myją wewnątrz dzika. Film jest niedostępny, wnętrze- jama brzuszna to nie mięśnia a dr Russak dobrze wie co można a nawet trzeba a czego nie można. SiB-y zasadnie zwróciły uwagę na mycie mięsa. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) To jest film naszej Akademii. Sam jak rozbieram dzika to robię to tak, że nic nie muszę myć. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez fikaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Grudnia 2024 6 minut temu, fikaz napisał(a): jak rozbieram dzika to robię to tak, że nic nie muszę myć. Ja również Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 16 Grudnia 2024 (edytowane) 11 minut temu, EAnna napisał(a): Ja również Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem" . Byłem też na kursie u Andrzeja. Edytowane 16 Grudnia 2024 przez fikaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Grudnia 2024 38 minut temu, fikaz napisał(a): Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem" Bardzo mi miło, że komus się przydały Kiedyś miałam loszkę całą wypapraną w błocie i przy ściąganiu skóry z golonek nieco je wybrudziłam. Sposób postępowania w tym przypadku opisałam i zilustrowałam TUTAJ. W tamtym czasie nie dysponowałam jeszcze wyciągiem i loszka rozbierana była na leżąco, na stole. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 16 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Grudnia 2024 4 godziny temu, fikaz napisał(a): Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem" . Byłem też na kursie u Andrzeja. A ja nauczyłem się wyłamywania żeber zamiast ich przecinania tak, jak to było pokazane na filmie p. Russaka Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.