Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siwydymek nie przejmuj się tak zmyciem krwi z mięsa zwierzyny łownej w miejscach silnie zabrudzonych ponieważ zdania są podzielone.

Podczas odstrzału dochodzi do nieefektywnego i niewłaściwego wykrwawienia zwierząt łownych co powoduje zatrzymanie w mięsie większej ilości krwi (hemoglobiny). Hemoglobina jest silnym aktywatorem utleniania lipidów i może skrócić okres przydatności do spożycia. Pozostała krew bierze udział w początkowej fazie mikrobiologicznego pogorszenia jakości mięsa.

Słabe wykrwawienie może negatywnie wpłynąć na kolor mięsa oraz jest uważana za wadę jakościową, która może spowodować niepożądane przebarwie i krótki okres przydatności. Krew przyspiesza namnażania się mikroorganizmów powodujących psucie, krew działa jako nośnik patogenów przenoszonych przez żywność. Wiadomą sprawą jest, że jak mięso po rozbiorze chcesz przechowywać to należy je przetrzeć ręcznikiem papierowym i w żadnym wypadku nie wolno go myć z wiadomych względów. Dopiero przed poddaniem surowca do dalszej obróbki po ocenie decydujesz o dalszych czynnościach. Ostatnio kupiłem w Macro mięso wołowe gdzie po rozpakowaniu wylała się spora ilość krwi, niestety samo wytarcie ręcznikiem papierowym nie wystarcza.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976297
Udostępnij na innych stronach

Podałeś filmik i od razu YT nałożyło ograniczenia coby nie powielać tego typu działań 😉 

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976364
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, fikaz napisał(a):

W tym filmie dr Russaka też myją wewnątrz dzika.

Film jest niedostępny, wnętrze- jama brzuszna to nie mięśnia a dr Russak dobrze wie co można a nawet trzeba a czego nie można. SiB-y zasadnie zwróciły uwagę na mycie mięsa.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976367
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, fikaz napisał(a):

jak rozbieram dzika to robię to tak, że nic nie muszę myć.

Ja również :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976372
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, EAnna napisał(a):

Ja również :thumbsup:

Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem" .

Byłem też na kursie u Andrzeja.

Edytowane przez fikaz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976373
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, fikaz napisał(a):

Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem"

Bardzo mi miło, że komus się przydały :)

Kiedyś miałam loszkę całą wypapraną w błocie i przy ściąganiu skóry z golonek nieco je wybrudziłam.

Sposób postępowania w tym przypadku opisałam i zilustrowałam TUTAJ.

W tamtym czasie nie dysponowałam jeszcze wyciągiem i loszka rozbierana była na leżąco, na stole.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976379
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, fikaz napisał(a):

Uczyłem się na Twoich relacjach w temacie "Moje zmagania z dzikiem" .

Byłem też na kursie u Andrzeja.

A ja nauczyłem się wyłamywania żeber zamiast ich przecinania tak, jak to było pokazane na filmie p. Russaka

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11667-kie%C5%82basa-z-dzika/page/4/#findComment-976414
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.