Kondziu019 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Oryginalny przepis mówi żeby miesa nie peklowac tylko dać sama sól. A ja na pierwszy raz chciałbym mięsko zapeklowac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Grudnia 2020 A ja na pierwszy raz chciałbym mięsko zapeklowac. I tak zrób Peklowanie jest pewnym sposobem nie tylko wybarwienia mięsa ale i poprawienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Robiłem tą kiełbasę z linka (pierwszy post) na soli i na peklosoli. Osobiście nie widziałem różnicy w smaku czy zapachu.Wszystkie kiełbasy za wyjątkiem białej/surowej robię na peklosoli. Dodatkowo w przyszłości nie baw się w jakieś 50/50 (sól/peklosól) gdybyś natrafił na takie przepisy. Syp 100% peklosoli.Uwaga - dotyczy to wyrobów parzonych/podpiekanych. Nigdy (jeszcze) nie robiłem długo-dojrzewających więc tam nie wiem co i jak się stosuje Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Nigdy (jeszcze) nie robiłem długo-dojrzewających więc tam nie wiem co i jak się stosuje Tu tym bardziej należy stosować peklosól.Niektórzy ze mną włącznie używają jako dodatek opócz peklosoli do tego typu wędlin cure#2, ale u nas nie do kupienia na wolnym rynku. W naszych warunkach wystarczy sama peklosól. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Maja 2023 Chciałbym odświeżyć temat w zakresie stosowanych w tej recepturze przypraw, np : pieprz dawka 0,020 na kg mięsa, czosnek 0.030 . proszę znawców czy nie są to zbyt "wyśrubowane " dawki? , czy też tylko pomyłka w zapisie. Ps. chcę "popełnić" tę kiełbasę w sobotę do szybkiego spożycia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Maja 2023 Chciałbym odświeżyć temat w zakresie stosowanych w tej recepturze przypraw, np : pieprz dawka 0,020 na kg mięsa, czosnek 0.030 . proszę znawców czy nie są to zbyt "wyśrubowane " dawki? , To są ilości na 10kg miesa.Otwórz przepis ze strony głównej:Kiełbasa_pradziada Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) chcę "popełnić" tę kiełbasę w sobotę do szybkiego spożyciaAnia - była szybsza Ale proponuję pieprzu 3g/kg i czosnku 6g/kg , soli (jak musi być sól) 17-18g/kg Edytowane 3 Maja 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Maja 2023 dziękuję Ani i Muskiemu - należy czytać ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.