Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A ja na pierwszy raz chciałbym mięsko zapeklowac.

I tak zrób  :thumbsup: 

Peklowanie jest pewnym sposobem nie tylko wybarwienia mięsa ale i  poprawienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688246
Udostępnij na innych stronach

Robiłem tą kiełbasę z linka (pierwszy post) na soli i na peklosoli. Osobiście nie widziałem różnicy w smaku czy zapachu.

Wszystkie kiełbasy za wyjątkiem białej/surowej robię na peklosoli. Dodatkowo w przyszłości nie baw się w jakieś 50/50 (sól/peklosól) gdybyś natrafił na takie przepisy. Syp 100% peklosoli.

Uwaga - dotyczy to wyrobów parzonych/podpiekanych. Nigdy (jeszcze) nie robiłem długo-dojrzewających więc tam nie wiem co i jak się stosuje :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688297
Udostępnij na innych stronach

Nigdy (jeszcze) nie robiłem długo-dojrzewających więc tam nie wiem co i jak się stosuje

 

Tu tym bardziej należy stosować peklosól.Niektórzy ze mną włącznie używają jako dodatek opócz peklosoli do tego typu wędlin cure#2, ale u nas nie do kupienia na wolnym rynku. W naszych warunkach wystarczy sama peklosól.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-688306
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Chciałbym odświeżyć temat w zakresie stosowanych w tej recepturze przypraw, np : pieprz dawka 0,020 na kg mięsa, czosnek 0.030 . proszę znawców czy nie są to zbyt "wyśrubowane " dawki? , czy też tylko pomyłka w zapisie. 

Ps. 

chcę "popełnić" tę kiełbasę w sobotę do szybkiego spożycia 

pozdrawiam  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831121
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym odświeżyć temat w zakresie stosowanych w tej recepturze przypraw, np : pieprz dawka 0,020 na kg mięsa, czosnek 0.030 . proszę znawców czy nie są to zbyt "wyśrubowane " dawki? ,

 

To są ilości na 10kg miesa.

Otwórz przepis ze strony głównej:

Kiełbasa_pradziada

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831130
Udostępnij na innych stronach

chcę "popełnić" tę kiełbasę w sobotę do szybkiego spożycia

Ania - była szybsza  :thumbsup:  Ale proponuję  pieprzu 3g/kg i czosnku 6g/kg , soli (jak musi być sól) 17-18g/kg  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11737-kie%C5%82basa-pradziada/page/3/#findComment-831132
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.