pokemon15 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Roger... to jeszcze poniemiecki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-432822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Czerwca 2015 A to zmienia postać ... dbać szanować latami będzie służył Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-432829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Jak ja już słyszę że sie nadają od św Jana to mnie skręca. A jak będzie rok przystępny , albo susza , albo jakaś zaraza to ten święty to też bierze pod uwagę?Nie lepiej napisać że jak będą miały x cm to się nadają?Moja Babcia już dawno nie żyje, swoją orzechówke mi jako dziecku dawkowała w ilości paru kropel na łyżeczke cukru, jak byłem starszy to przekazała mi takie zalecenia. Wiem,że nie kazdy wierzy w kwiat paproci, noc świętojańską, itp. Ja też jstem raczej racjonalny . ale co mi szkodzi wierzyć, że orzechówka z 22 06 jest skuteczniejsza niż z 28 06. Musimy wszystko mierzyć mikrometrem, ważyć wagą jubilerską? Nie przesadzamy aby trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-432848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Tak naprawdę to sprawa rozbija sie o skorupkę. Orzechy z poczatkiem lipca zaczynają wykształcać tą twardą skorupkę i zmienia się też ich "smak". Sprawdźcie na przełomie lipca-sierpnia czy dacie radę pokroić orzechy.Nalew (nastaw) na orzechy wykonuję następująco : do litrowego słoika kroję do pełna orzechów , następnie zalewam spirytusem 70% i wstawiam do szafki (chodzi o ciemność ) co dwa trzy dni potrząsam zawartością, maceracja ma trwać minimum 2 tygodnie. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Jacek spróbuj raczej alkohol 50 góra 60 %. Za mocny "zabija' część tego co powinien wyciągnąc. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez dyrek68 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Czerwca 2015 ,,WIELKA KSIEGA NALEWEK" Załączone pliki Załączony plik WIELKA KSIEGA NALEWEK.doc 4,99 MB 79 Ilość pobrań No to w jasne czy ciemne miejsce wkładać? (pierwsze dwie piszą by postawić w jasnym miejscu) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Nalewy nie powinny stać bezpośrednio na słońcu podczas maceracji ... co do przechowywania w ciemnym potem po zlaniu i sklarowaniu to zgoda bo moim zdaniem wolniej tracą "żywe kolory" szczególnie te zielonkawe ... Jeśli zaś chodzi orzechówki to moim skromnym zdaniem 2 tygodnie maceracji to zdecydowanie za krótko ... takie "twarde nalewy" typu orzechówka, amaretto, laskówka zostawiam w spokoju minimum na 2 miesiące Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Dzięki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Lipca 2015 No j dziś biorę się za robienie ekstraktu. Mam ok 1.5 kg orzechów i zleje je 55% alkoholem własnej produkcji i postawi w ciemności. Idąc za słowami kolegi rogera uważam że im dłużej postoi tym będzie lepsza. U mnie napewno postoi do września i dopiero wtedy będe z niej korzystał. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Lipca 2015 do wrzesnia i Ty mowisz dlugo...to chyba maxymalne minimum Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Lipca 2015 No to w jasne czy ciemne miejsce wkładać? Wypijać !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Lipca 2015 do wrzesnia i Ty mowisz dlugo...to chyba maxymalne minimum Zgadza się maxymalne minimum ale jak niektórzy piszą dwa tygodnie to jest dla mnie szok Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-433641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Dla tych co robią orzechówkę przypominam że owoce nadają się już na nalewkę Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Czerwca 2018 ???Obawiam się, że jeszcze nie.W sumie jestem pewien.Są różne regiony w naszym kraju, ale wegetacja nie różni się aż tak.Osobiście nie szukałbym czegoś zielonego na orzechu, ale sprawdzałbym kiedy orzech zaczyna dojrzewać i tworzyć w sobie galaretkę. Kiedy będzie twardy, ale da się jeszcze kroić.To zależy nie tylko od regionu, ale gatunku orzecha i pogody.Myślę, że w tym roku mamy jeszcze kilka tygodni do właściwej pory. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Są dwie szkoły robienia tej nalewki1.Pokrojone owoce zasypujemy cukrem [30 orzechów + 3/4 szkl cukru brązowego] Ostawiamy na kilka dni. w słoneczne miejsce.Po kilu dniach dodajemy 1l spirytusu i 0,5 l wody.Można dodać opcjonalnie laskę wanili lub cynamonu ,kilka goździków,skórkę z cytryny lub pomarańczy.Lub inny zestaw przypraw i ziół -kolendra .tymianek,piołun,pieprz ,ziele ang,goździki ,cynamon[po 1 ł] imbir,gałka muszk.-po pół łSłój trzymamy w ciepłym i jasnym miejscuok 40 dni2. Pokrojone owoce zalewamy spirytusem 60-70 % trzymamy w jasnym miejscu ok 40 dniDodajemy syrop cukrowy [lub nie] w ilości 1 szkl cukru +1 szkl wodyTrzymamy w cieple ok tygodnia i filtrujemy całość przez gazę.Ja trzymam taki nalew na parapecie .Nie wiem jak to jest z tym ciemnym miejscem?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Czerwca 2018 o jakich orzechach mowicie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Wloskich Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Czerwca 2018 myslalam ze laskowe , bo mam akurat leszczyne w zasiegu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-599337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Lipca 2022 Nie będę zakładał nowego tematu i zapytam tutaj. Czy orzechy zielone można mrozić? Nadadzą się po rozmrożeniu na orzechówkę? Jak wiemy jest to surowiec sezonowy (nawiasem mówiąc, przypominam że to ostatni dzwonek ), no i beczkę wyrobu też nie ma sensu robić (za drogo i za dużo, choć hmm - chyba jednak tylko za drogo )Stąd pomysł z mrożeniem i w razie potrzeby odmrożenie i wykorzystanie.Co o tym myślicie? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Lipca 2022 Czy orzechy zielone można mrozić? Pytasz o orzechy zielone?Gdybym miała mrozić to wyłącznie w całości ze względu na szybkie utlenianie.Dalsza obróbka po rozmrożeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Lipca 2022 Oj. Nie napisałem. Tak, włoskie,zielone. mrozić to wyłącznie w całości ze względu na szybkie utlenianie. To miało być kolejne pytanie Dziękuję Aniu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Lipca 2022 Robiłem orzechówkę z zamrożonych zielonych orzechów i ze świeżych. Nie było różnicy. Orzechy do mrożenia pakowałem próżniowo. Chyba trochę za późno na zbiór. Skorupy powinny być miękkie i łatwe do krojenia nożem. Chociaż lekkie zdrewnienie nalewce nie zaszkodzi.[Dodano: 10 lip 2022 - 08:24]Robiłem też konfiturę z mrożonych zielonych orzechów. Mrożenie konfiturze również nie szkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Lipca 2022 A czy w Polsce mozna zrywac orzechy ktore sa wolnorosnace,nie takie z wlasnej posesji? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Lipca 2022 Nigdzie się nie spotkałem z jakimkolwiek zakazem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Lipca 2022 Chyba trochę za późno na zbiór. Skorupy powinny być miękkie i łatwe do krojenia nożem. Wczoraj zrywałem,kroiłem i zalewałem. Są jeszcze ok (w mądrych książkach piszą o zbiorach do 15 lipca)Zamroziłem trochę ale bez próżni. Robiłem też konfiturę z mrożonych zielonych orzechów A to ciekawe. Możesz podesłać recepturę? A czy w Polsce mozna zrywac orzechy ktore sa wolnorosnace,nie takie z wlasnej posesji? Electro u nas można zrywać nawet z posesji... tylko trzeba uważać na gospodarza Wszystkie dziko rosnące drzewa można ogołocić z owoców. Nie można tylko zabierać samego drzewa do domu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/2/#findComment-776956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.