ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Dziekuje rowniez, to bede robic przynajmniej na probe chyba w grudniu juz z waszych przepisow, moze na Swieta Bizego narodzenia beda gotowe Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Szwedzkie ogórki kanapkowe 1. 2 kg. ogórków2. Ocet 12% (może być 10%)3. 4 dl. (decylitry) cukru4. 8 dl. wody5. Cebula 1 szt.6. Gorczyca (2 łyżki stołowe)7. Pieprz biały ( 2 łyżeczki od herbaty)8. Koper 5 szt. świeżych baldachów, lub 1 łyżka stołowa nasion9. 2 -3 plasterki chrzanu na jeden słoik Sverige, a ile tego octu? Pieprz ziarnisty? Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 W oryginale są 2dl. octu ale 12% Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Tak Hano, 2 decylitry octu 12% bo taki jest w Szwecji, więc można dać nieco więcej 10%, powiedzmy ok. 2,5 dl. takiego jak mamy w Polsce, ale to nie jest konieczne. Wystarczy ta sama proporcja 10% i ogóreczki są zupełnie OK. Wszystko wedle upodobań smakowych. Pieprz biały oczywiście ziarnisty. Można tez zrobić z pieprzem ziarnistym czarnym, mnie smakują, te wszystkie drobne zmiany i ew. nowe dodatki są jak najbardziej dopuszczalne i każdy może sobie poeksperymentować i znaleźć to co mu najbardziej odpowiada. Przetłumaczony przeze mnie przepis, jest po prostu takim który możemy uznać za podstawę i dalej można sobie "poszaleć", Electra też jak pisze, ma nieco zmieniony przepis.Pozdrawiam i życzę Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Dzięki ocet sobie przeliczę Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ja nie daje zadnego pieprzu ani cebuli ,tylko sol cukier ocet i gorczyce i to jej lubie sporo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 100 g sol gruboziarnista 0,6 l wody Taka dość mocna ta solanka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 jest sporo cukru i octu to sie rownowazy i jeszcze ogorki puszcza wode. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 jest sporo cukru i octu to sie rownowazy i jeszcze ogorki puszcza wode.No to zrobiłem na próbę z 1 kg ogórków. Zalałem gorącą zalewą i tak na wszelki wypadek przez chwilę, 2-3 min, pasteryzowałem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Electro, ja też osobiście nigdy nie dodaję cebuli. Było podane w szwedzkim przepisie, więc przetłumaczyłem, cebulę jeżeli już, to zawsze należy gotować w zalewie 4 - 5 min. bo inaczej lubi fermentować. Gorczycy także daję sporo podobnie jak Ty, na słoik sypię jej pełną łyżeczkę od herbaty, no a pieprz dodaję zawsze, ale ten kolorowy mieszany, 1/2 łyżeczki na słoik. Oprócz tego na 1 litr zalewy wsypuję 2 łyżeczki soli. Reszta jak w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A tutaj "słoiczek" szwedzkich ogóreczków kanapkowych, 'smörgåsgurka", wykonanych przedwczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ladniutkie ,nakluwasz jak robisz w calosci? ja zawsze robie krojone ,bo leniwa jestem ze sloika prosto na kanapke albo do hamburgera. U mnie wczoraj konfitura z wisni poszla do sloikow a dzis dalszy ciag ..galaretka z bialej porzeczki sie robi... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dzięki Electro za uznanie. Nie nie nakłuwam, jak sobie postoją to i tak naciągną. Ja również robię wersje krojoną, jak Ty, aby były gotowe do położenia na kanapeczki, ale te tutaj to takie "korniszony" na modłę kanapkowych, i takie zajadamy jako dodatek do różnistych dań, a i samego ogóraska "chrupnąć" sobie od czasu do czasu lubię, bo są one przesmaczniste, i cudnie chrupiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 korniszonki lubie ,ale wiesz västeråsgurka(kiszeniaki) to w naszym rejonie kupic dobre i nie pojsc z torbami( ostatnio ok 30 sek widzialam ladne) wiec nie robie ,tylko kisze sobie na malosolne i zajadam ile wlezie w czasie sezonu..zimowa pora beda grzybki i nne bajery z letnich przetworow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 No masz racje, ale ja jestem jeszcze w Ciechocinku, i piękne świeżutkie prawie że bezpośrednio z krzaka, płaciłem na lokalnym bazarku po całe 3,00 złote polskie, więc można sobie "pofolgować" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 w citygross ostatnio widzialam paskudne zwiotczale i tylko po 27 sek za kilogram ,swoje kupowalam po 15 wiec i tak cena wmiare ok Sliwki "wegierki " tez takie sobie ale parek kg kupione i juz sa powidla ,bo to poprostu musi byc na zime Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Wszystko wedle upodobań smakowych. Pieprz biały oczywiście ziarnisty. Można tez zrobić z pieprzem ziarnistym czarnym, mnie smakują, te wszystkie drobne zmiany i ew. nowe dodatki są jak najbardziej dopuszczalne i każdy może sobie poeksperymentować i znaleźć to co mu najbardziej odpowiada. Też zawsze modyfikuję troszkę przepisy, kilka w orginale a reszta ze zmienną i to jest fajne i ciekawe. Dzięki za tłumaczenie. Moje ogorki robie troszke inaczej niz te z linku podanego przez sverige2 Smörgåsgurka / ogorki kanapkowe :I zalew: 1 kg ogorkow 100 g sol gruboziarnista0,6 l wody II zalew:0,2 l ocet 12%0,2 l woda0.3 kg cuker1 lyzka gorczyca do kazdego sloika po 1 baldachu kopru. I zalew rozpuscic sol i zalac pokrojone w plasterki (ok 0.5cm) ogorki odstawic na 24 h. Po tym czasie przecedzic ogorki, w miedzy czasie robimy II zalew.Zagotowac ( woda, ocet, gorczyca i cukier )ogorki i baldachy kopru wsadzamy do sloikow, dokladamy gorczyce i zalewamy goraca zalewa,sloiki zakrecamy.schlodzone nadaja sie do jedzenia ,ja jednak wole jak troche postoja.wysmienite do kanapek z pasztetem. przechowalnosc 6-12 miesiecy Dzięki za przepis, jadłem kiedyś i bardzo mi smakowały, trzeba wykonać we własnym zakresie, electra a nie pasteryzujesz już tak jak inne nasze zaprawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Oryginalny przepis zaleca jeżeli chcemy je dłużej przechowywać, aby przedtem moczyć je w dosyć mocnej solance przez 12 godzin. Nie potrzeba pasteryzować, zalewając ogórki gorącą zalewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ja nie pasteryzuje a zalewam poplasterkowane ogorki solanka ,i zalewam goraca zalewa ,nigdy mi sie nie popsuly. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Września 2015 Ja nie pasteryzuje a zalewam poplasterkowane ogorki solanka ,i zalewam goraca zalewa ,nigdy mi sie nie popsuly. Oryginalny przepis zaleca jeżeli chcemy je dłużej przechowywać, aby przedtem moczyć je w dosyć mocnej solance przez 12 godzin. Nie potrzeba pasteryzować, zalewając ogórki gorącą zalewą. Jeszcze raz dziękuję za przepis i rady, wczoraj wykonaliśmy pierwsze słoiki z 6 kg ogórasków z przepisu electry mam nadzieję że wyjdą też tak dobre Ale to sprawdzimy za kilka dni jak odstoją !!. Pokusiliśmy się i dzisiaj zrobiliśmy następne 6 kg Zalane czekają do jutra. A to wczorajszy wyrób.Mleka tam nie powinno być PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Września 2015 Super ,my juz jeden sloik pozarlismy ,a co do mleka ja nawet po takich ogorkach moge popic mlekiem, byle nie bylo UHT. U mnie dzis dalszy ciag przetworow ,naszlo mnie na surowke z kapusty bialej marchwi i cebuli i ostra papryka ..szukam dobrego przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Wolowina podsmazona w sloiku wzorowalam sie troche na tym przepisie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9326-gulasz-wołowy-robiony-wg-pw-19-gulasz-wołowy-podsmażany-szyfr-405/?p=329687ale nie do konca.Moja wolowine podsmazylam dodalam po tym sol i ostra papryke i susz cebulowy, poddusilam tak zeby nie wyplywala krew ok 30 min. Gorace mieso przelozylam do sloikow i zalalam wolowym rosolem wczesnie przygotowanym , dodalam po jednym ziarnku ziela angielskiego ( rosol dolalam to tego co sie wysmazylo z miesa). Pierwsza pasteryzacja 60 min i tak wyglada jutro kolejna . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Chętnie bym spróbowała. Bardzo apetycznie wygląda Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Stycznia 2016 electra, dnia 20 Sie 2015 - 08:15, napisał: Moje ogorki robie troszke inaczej niz te z linku podanego przez sverige2 Smörgåsgurka / ogorki kanapkowe : I zalew: 1 kg ogorkow 100 g sol gruboziarnista 0,6 l wody II zalew: 0,2 l ocet 12% 0,2 l woda 0.3 kg cuker 1 lyzka gorczyca do kazdego sloika po 1 baldachu kopru. I zalew rozpuscic sol i zalac pokrojone w plasterki (ok 0.5cm) ogorki odstawic na 24 h. Po tym czasie przecedzic ogorki, w miedzy czasie robimy II zalew. Zagotowac ( woda, ocet, gorczyca i cukier ) ogorki i baldachy kopru wsadzamy do sloikow, dokladamy gorczyce i zalewamy goraca zalewa,sloiki zakrecamy. schlodzone nadaja sie do jedzenia ,ja jednak wole jak troche postoja. wysmienite do kanapek z pasztetem. przechowalnosc 6-12 miesiecy Robiłem latem ogórki wg tego przepisu, i niestety wyszły bardzo, bardzo słone. Zrobiłem coś źle, czy takie maja być?Ta pierwsza zalewa i 100 gram soli na 0.6 litra wody, to chyba jest bardzo dużo? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ja robie zawsze z tego przepisu i moje nie sa slone , pomyslalam tylko o jednej rzeczy ,u nas wedlug mnie jest sol nie tak slona jak w PL (sprawdzalam smakowo)moze to jest powodem. Do chleba zawsze daje o 1/4 wiecej soli jak pieke chleb z polskich przepisow. Czy jak trzymales te ogorki to puscily duzo wody?moje zawsze puszczaja dosc sporo. Ja jestem malo slonolubna . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.