Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Pięknie się prezentują słodkości. Ja ze słodkich przetworów na razie tylko powiodła z mirabelek.W poprzednim sezonie mirabelki były u mnie dość spore i miały dużo miąższu, jak na ten owoc. W tym roku zalałam tylko % . Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.O nie ! to nie na moje nerwy. Dobry test na cierpliwość. Wrzucałam do garnka podgrzewałam, następnie przecierałam przez sito i dopiero powoli smażyłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.Proszę patent dla Ciebie, ja mam również mirabelkę oraz śliweczkę z takimi owocami, od których nie odchodzą pestki. Na dno garnka wlewasz ciut wody, wrzucasz owoce, zakrywasz pokrywę i dusisz aż owoce popękają. Zajmuje to około 10-15 min. Przerzucasz wszystko na durszlak lub sitko i przecierasz-to też może 10 min zajmuje przy garze 10 l. Miąższ smażysz dalej, pestki do kosza. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Przetwory idą pełną parą. Aż miło popatrzeć. Co do mirabelek to też tak robię, przy czym zamiast durszlaku używam coś podobnego do tego: Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Ja tez mam taki przecierak a robie tez tak jak Efffa pisze . Z tym ze ja uzywam garnka do gotowania na parze wody minimalnie daje i przykrywam pokrywka jak sie rozgotuja to przecieram . Ostatnio mialam biala porzeczke to nawet nie obieralam z galazek. wiem leniuch jestem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Przecierak też mam, ale tylko biorę go do malin, porzeczek, jeżyn albo pomidorów bo mi pestki śliwek rysują i niszczą tarcze. Dlatego śliwki na durszlak i pałka w dłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 ten przecierak to tylko do malych pestek , probowam drylowac mirabelki drylownica do oliwek , ale to tez syzyfowa praca .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Trzeba sobie upraszczać życie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.Proszę patent dla Ciebie, ja mam również mirabelkę oraz śliweczkę z takimi owocami, od których nie odchodzą pestki. Na dno garnka wlewasz ciut wody, wrzucasz owoce, zakrywasz pokrywę i dusisz aż owoce popękają. Zajmuje to około 10-15 min. Przerzucasz wszystko na durszlak lub sitko i przecierasz-to też może 10 min zajmuje przy garze 10 l. Miąższ smażysz dalej, pestki do kosza. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Z tym też jest trochę pracy, próbowałem. Chyba wolę drylowanie na świeżo. Ja zbieram dzikie lub zdziczałe mirabelki i rosną na "moim" miejscu trzy gatunki. Czerwona, żółta i taka czerwona z rumieńcem, ta jest troche większa od dwóch pierwszych i dość nieźle z nich pestka odchodzi. Jutro będę na rybkach i znów zbiorę, tym razem na kompot i do mrożenia. Ubóstwiam kompot z mirabelek, mogę pić codziennie. Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Chyba wolę drylowanie na świeżo. Szczególnie na nalewkę mirabelkową. Drylujemy ręcznie, niezbyt staranie. Śliwki zalewamy produktem 65%.Pestki z resztkami miąższu ważymyDo pestek dodajemy cukier w ilości 50% wagi pestekSłoik z pestkami potrząsamy co jakiś czas aż do rozpuszczenia się cukruZa jakieś 2-3 dni odcedzamy. Czyste pestki pozostaną na sicie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wisnie Idun w occie : 3 l wisni 1,5 l octu ja zrobilam 10 % ale sa za mocne wiec 6 % bedzie lepszy3/4 kg cukru na 1 kg wydrylowanych wisni1 lyzeczka calych gozdzikow kilka kawalkow cynamonu15 pestek z wisni Przygotowanie :Wisnie myjemy drylujemy wazymy i zalewamy octem na 24 hPoczym wisnie odsaczamy , zasypujemy warstwowo cukrem i przyprawami oraz pestkami. Zalewamy odlanym sokowymoctem tak zeby zakryl wisnie.Wisnie przykrywamy i odstawiamy w chlodne miejsce na 6 dni.Po tym czasie przecedzamy wisnie usuwamy pestki .Nalew zagotowujemy i redukujemy tak zeby mial konsystencje lekkiego syropu Ponownie zalewamy wisnie .Jesli istnieje potrzeba to na nastepny dzien robimy tak samo gdy uznamy ze konsystencja syropu jest za cienka .Przekladamy do sloikow Przepis pochodzi ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej Idun z 1911 r "Iduns Kokbok" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wisnie Idun w occie : 3 l wisni 1,5 l octu ja zrobilam 10 % ale sa za mocne wiec 6 % bedzie lepszy3/4 kg cukru na 1 kg wydrylowanych wisni1 lyzeczka calych gozdzikow kilka kawalkow cynamonu15 pestek z wisni Przygotowanie :Wisnie myjemy drylujemy wazymy i zalewamy octem na 24 hPoczym wisnie odsaczamy , zasypujemy warstwowo cukrem i przyprawami oraz pestkami. Zalewamy odlanym sokowymoctem tak zeby zakryl wisnie.Wisnie przykrywamy i odstawiamy w chlodne miejsce na 6 dni.Po tym czasie przecedzamy wisnie usuwamy pestki .Nalew zagotowujemy i redukujemy tak zeby mial konsystencje lekkiego syropu Ponownie zalewamy wisnie .Jesli istnieje potrzeba to na nastepny dzien robimy tak samo gdy uznamy ze konsystencja syropu jest za cienka .Przekladamy do sloikow Przepis pochodzi ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej Idun z 1911 r "Iduns Kokbok" 20190811_161907.jpgZrobię za rok przypomnij mi proszę o nich wiśniową porą Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 To u was juz po wisniach? u nas jeszcze sa tylko wysoko a ze drezwo rosnie na zboczu to nie ma jak postawic drabiny ..wiec zostaly dla ptakow ...w tym roku byly wyjatkowo ciemne i slodkie jak nigdy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dzięki. Jakie są w smaku?Jutro dokonuję zakupu i doroboty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 To u was juz po wisniach? u nas jeszcze sa tylko wysoko a ze drezwo rosnie na zboczu to nie ma jak postawic drabiny ..wiec zostaly dla ptakow ...w tym roku byly wyjatkowo ciemne i slodkie jak nigdy Tak, ja już po obróbce dwóch drzew, tylko na czubku zostało dla ptactwa. A jak na targu to nie mam pojęcia Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Maxell mi przypominaja troche smak sliwki takiej co moja mama robila w zalewie z czerwonego wina i octu, u mnie troszke za occiaste wyszly.Wydaje mi sie ze do wedzonej kaczki czy innej dziczyzny beda idealnie pasowaly Zrobilam dla sprobowaniaz 1 l wisni po wydrylowaniu ok 650g wisni. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ok. Robię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jeszcze jedno pytanie. Ta ilość octu (1,5 l) to rozumiem, że na 3 kg wiśni? Natomiast reszta skladników na 1 kg wiśni gotowych do marynowania. Tak? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Ta octu ilosc to na 3 litry wisni ,ja z 1 litra uzyskalam po drylowaniu 650 g ,przepis opiera sie na 3 l ,u nas owoce drobne wszyscy mierza na litry . jedynie cukier jest podany na 1 kg wisni juz wydrylowanychprzyprawy sa na 3 l Maxell najlepiej to dasz tyle octu zeby zakryly wisnie po drylowaniu , bo tego jak pusci jeszcze sok to jest za duzo u mnie zostalo sporo soku z octem Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dziękuję. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 @Maxell, Prosze Zostalo mi troche agrestu , to zrobilam agrestowycurd...( zebym nie wyzarla zanim trafil do sloika bylby pelen) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 to zrobilam agrestowycurd uwielbiam curdy! Ale i tak moim faworytem na zawsze pozostanie lemon curd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja czekam na czerwone porzeczki chce zrobic bo takiego nie robilam , z agrestu w sumie nie wiedzialam co zrobic bo malo bylo a nie mam juz miejsca w zamrazalceMam troche syropu z rokitnika to musze zrobic curd Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Pokazaly sie prawdziwki ..czekaja bo octu zabraklo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-638279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-638297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Sama zbierałaś? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-638301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.