Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie się prezentują słodkości. Ja ze słodkich przetworów na razie tylko powiodła z mirabelek.

W poprzednim sezonie mirabelki były u mnie dość spore i miały  dużo miąższu, jak na ten owoc. W tym roku zalałam tylko % .

 

Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.

O nie ! :D to nie na moje nerwy. Dobry test na cierpliwość.  :D Wrzucałam do garnka podgrzewałam, następnie przecierałam przez sito i dopiero powoli smażyłam. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636687
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.

Proszę patent dla Ciebie, ja mam również mirabelkę oraz śliweczkę z takimi owocami, od których nie odchodzą pestki. Na dno garnka wlewasz ciut wody, wrzucasz owoce, zakrywasz pokrywę i dusisz aż owoce popękają. Zajmuje to około 10-15 min. Przerzucasz wszystko na durszlak lub sitko i przecierasz-to też może 10 min zajmuje przy garze 10 l. Miąższ smażysz dalej, pestki do kosza.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636720
Udostępnij na innych stronach

Przetwory idą pełną parą. Aż miło popatrzeć.  :) Co do mirabelek to też tak robię, przy czym zamiast durszlaku używam coś podobnego do tego:

 

post-62378-0-07398900-1564729504_thumb.jpg

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636723
Udostępnij na innych stronach

Ja tez mam taki przecierak a robie tez tak jak Efffa pisze . Z tym ze ja uzywam garnka do gotowania na parze wody minimalnie daje i przykrywam pokrywka jak sie rozgotuja to przecieram . Ostatnio mialam biala porzeczke to nawet nie obieralam z galazek. wiem leniuch jestem :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636725
Udostępnij na innych stronach

Przecierak też mam, ale tylko biorę go do malin, porzeczek, jeżyn albo pomidorów bo mi pestki śliwek rysują i niszczą tarcze. Dlatego śliwki na durszlak i pałka w dłoń. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636728
Udostępnij na innych stronach

ten przecierak to tylko do malych pestek , probowam drylowac mirabelki drylownica do oliwek , ale to tez syzyfowa praca .. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636730
Udostępnij na innych stronach

 

Niestety bez patentu. Męczę się z drylowaniem, ale warto bo bardzo lubię takie powiodła.

Proszę patent dla Ciebie, ja mam również mirabelkę oraz śliweczkę z takimi owocami, od których nie odchodzą pestki. Na dno garnka wlewasz ciut wody, wrzucasz owoce, zakrywasz pokrywę i dusisz aż owoce popękają. Zajmuje to około 10-15 min. Przerzucasz wszystko na durszlak lub sitko i przecierasz-to też może 10 min zajmuje przy garze 10 l. Miąższ smażysz dalej, pestki do kosza.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

Z tym też jest trochę pracy, próbowałem. Chyba wolę drylowanie na świeżo. Ja zbieram dzikie lub zdziczałe mirabelki i rosną na "moim" miejscu trzy gatunki. Czerwona, żółta i taka czerwona z rumieńcem, ta jest troche większa od dwóch pierwszych i dość nieźle z nich pestka odchodzi. Jutro będę na rybkach i znów zbiorę, tym razem na kompot i do mrożenia. Ubóstwiam kompot z mirabelek, mogę pić codziennie. :D

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba wolę drylowanie na świeżo.

Szczególnie na nalewkę mirabelkową.

  •  Drylujemy ręcznie, niezbyt staranie. Śliwki zalewamy produktem 65%.
  • Pestki z resztkami miąższu ważymy
  • Do pestek dodajemy cukier w ilości 50% wagi pestek
  • Słoik z pestkami potrząsamy co jakiś czas aż do rozpuszczenia się cukru
  • Za jakieś 2-3 dni odcedzamy. Czyste pestki pozostaną na sicie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-636878
Udostępnij na innych stronach

Wisnie Idun w occie :

 

3 l wisni 

1,5 l octu ja zrobilam 10 % ale sa za mocne wiec 6 % bedzie lepszy

3/4 kg cukru na 1 kg wydrylowanych wisni

1 lyzeczka calych gozdzikow 

kilka kawalkow cynamonu

15 pestek z wisni

 

Przygotowanie :

Wisnie myjemy drylujemy wazymy i zalewamy octem na 24 h

Poczym wisnie odsaczamy , zasypujemy warstwowo cukrem i przyprawami oraz pestkami. Zalewamy odlanym sokowymoctem tak zeby zakryl wisnie.

Wisnie przykrywamy i odstawiamy w chlodne miejsce na 6 dni.

Po tym czasie przecedzamy wisnie usuwamy pestki .

Nalew zagotowujemy i redukujemy tak zeby mial konsystencje lekkiego syropu 

Ponownie zalewamy wisnie .Jesli istnieje potrzeba to na nastepny dzien robimy tak samo gdy uznamy ze konsystencja syropu jest za cienka .

Przekladamy do sloikow 

Przepis pochodzi ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej Idun z 1911 r  "Iduns Kokbok"

 

post-58387-0-66936800-1565533491_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637558
Udostępnij na innych stronach

Wisnie Idun w occie :

 

3 l wisni

1,5 l octu ja zrobilam 10 % ale sa za mocne wiec 6 % bedzie lepszy

3/4 kg cukru na 1 kg wydrylowanych wisni

1 lyzeczka calych gozdzikow

kilka kawalkow cynamonu

15 pestek z wisni

 

Przygotowanie :

Wisnie myjemy drylujemy wazymy i zalewamy octem na 24 h

Poczym wisnie odsaczamy , zasypujemy warstwowo cukrem i przyprawami oraz pestkami. Zalewamy odlanym sokowymoctem tak zeby zakryl wisnie.

Wisnie przykrywamy i odstawiamy w chlodne miejsce na 6 dni.

Po tym czasie przecedzamy wisnie usuwamy pestki .

Nalew zagotowujemy i redukujemy tak zeby mial konsystencje lekkiego syropu

Ponownie zalewamy wisnie .Jesli istnieje potrzeba to na nastepny dzien robimy tak samo gdy uznamy ze konsystencja syropu jest za cienka .

Przekladamy do sloikow

Przepis pochodzi ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej Idun z 1911 r "Iduns Kokbok"

 

attachicon.gif20190811_161907.jpg

Zrobię za rok :) przypomnij mi proszę o nich wiśniową porą

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637559
Udostępnij na innych stronach

To u was juz po wisniach? u nas jeszcze sa tylko wysoko a ze drezwo rosnie na zboczu to nie ma jak postawic drabiny ..wiec zostaly dla ptakow ...w tym roku byly wyjatkowo ciemne i slodkie jak nigdy  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637562
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. :D Jakie są w smaku?

Jutro dokonuję zakupu i doroboty. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637570
Udostępnij na innych stronach

To u was juz po wisniach? u nas jeszcze sa tylko wysoko a ze drezwo rosnie na zboczu to nie ma jak postawic drabiny ..wiec zostaly dla ptakow ...w tym roku byly wyjatkowo ciemne i slodkie jak nigdy :)

Tak, ja już po obróbce dwóch drzew, tylko na czubku zostało dla ptactwa. A jak na targu to nie mam pojęcia

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637577
Udostępnij na innych stronach

 Maxell mi przypominaja troche smak sliwki takiej co moja mama robila w zalewie z czerwonego wina  i octu, u mnie troszke za occiaste wyszly.Wydaje mi sie ze do wedzonej kaczki czy innej dziczyzny beda idealnie pasowaly 

Zrobilam dla sprobowaniaz 1 l wisni po wydrylowaniu ok 650g wisni.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637578
Udostępnij na innych stronach

Ok. Robię. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637579
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie. Ta ilość octu (1,5 l) to rozumiem, że na 3 kg wiśni? Natomiast reszta skladników na 1 kg wiśni gotowych do marynowania. Tak?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637581
Udostępnij na innych stronach

Ta octu ilosc to na 3 litry wisni  ,ja z 1 litra uzyskalam po drylowaniu 650 g ,przepis opiera sie na 3 l ,u nas owoce drobne  wszyscy mierza na litry . jedynie cukier jest podany na 1 kg wisni juz wydrylowanych

przyprawy sa na 3 l 

Maxell najlepiej to dasz tyle octu zeby zakryly wisnie po drylowaniu , bo tego jak pusci jeszcze sok to jest za duzo u mnie zostalo sporo soku z octem

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637601
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.:D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637604
Udostępnij na innych stronach

@Maxell, Prosze  :)

Zostalo mi troche agrestu  , to zrobilam agrestowycurd...( zebym nie wyzarla zanim trafil do sloika bylby pelen) :tongue:

post-58387-0-64742100-1565552509_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637627
Udostępnij na innych stronach

Ja czekam na czerwone porzeczki chce zrobic bo takiego nie robilam , z agrestu w sumie nie wiedzialam co zrobic bo malo bylo a nie mam juz miejsca w zamrazalce

Mam troche syropu z rokitnika to musze zrobic curd 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-637633
Udostępnij na innych stronach

Pokazaly sie prawdziwki  ..czekaja bo octu zabraklo

post-58387-0-10846100-1566214258_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/page/5/#findComment-638279
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.