Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś od rana robiłem ciasto Czak czak ☺. Przysmak i tradycyjny produkt kuchni tatarskiej. Pracy dużo  z kilograma mąki 5 jajek 200ml mleka 60g masła 100g cukru ugniatamy ciasto. Później  wałkujemy na walce średnicy 0,5cm i kroimy ja robiłem  kuleczki ale można i w walce.post-65773-0-69499600-1466245568_thumb.jpg. Później  smażymy na głębokim tłuszczu. Tu kóleczki już upieczone. post-65773-0-27798400-1466245708_thumb.jpg

Następnie robimy karmel z miodu i cukru. Dodajemy do upieczonych kólek miód i rodzynki i orzechy i mieszamy dokładnie post-65773-0-64722300-1466245868_thumb.jpg.

Następnie wkładamy w rurkę lub inną formę wyłożoną torebka i do lodówki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-502883
Udostępnij na innych stronach

Sloje to mnie sie wydaje ze trzeba go brdziej zrumnienic skarmelizowac przed nalozeniem nastepnej warstwy i to wlasnie powinno spowodowac efekt jak na fotce. jak za szybko naklada sie warstwu to taki blady w srodku wyjdzie. No ale to tylko moje zdanie tak mnie sie wydaje moge sie mylic !!!!!

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-503527
Udostępnij na innych stronach

na tej mojej maszynie ciężko to osiągnąć

Musisz albo wolniej kręcić albo podnieść temperaturę albo bardziej zbliżyć do źródła ciepła ;)

 

PS

Albo w ostateczności wspomóc się palnikiem gazowym - są takie ręczne na butle jednorazowe ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-503573
Udostępnij na innych stronach

PS


Albo w ostateczności wspomóc się palnikiem gazowym - są takie ręczne na butle jednorazowe ;)

 Mam opalarkę, ale elektryczną nie zdała egzaminu bo mi płomień zdmuchuje i nie za bardzo chce kolorować. Trzeba było mi kupić właśnie taką gazową :facepalm:, ale damy radę :) :)

Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-503576
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś z okazji dnia ojca od syna dostałem oto taki fartuszek

 

 

Pięknie w nim wyglądasz :thumbsup::clap:    a syn bardzo zmysłowy :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-503857
Udostępnij na innych stronach

Sylwek dzięki. Ciekaw jestem jak by ja po wyjęciu z szynkowaru wsadził w siatkę od wędlin i trochę podwedzil co by wyszło muszę kiedyś spróbować
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504514
Udostępnij na innych stronach

Warto spróbować! Ja podobnie robię z karkówka. Po parzeniu wedze i efekt jest warty zachodu.

 

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504520
Udostępnij na innych stronach

Lepiej mięso uwędzić i dopiero przygotować do szynkowara. Proszę pamiętać, że mięso poddane obróbce cieplnej, gdzie doszło do całkowitego ścięcia białek, słabo przyjmuje dym, w przeciwieństwie do mięsa świeżego. Dlatego m.in. najpierw się je wędzi, a dopiero potem parzy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504530
Udostępnij na innych stronach

Po co w siatkę? Przecież Ty nie musisz wędzić do uzyskania super koloru i wyglądu. Wystarczy jak podwędzisz mięso rozłozone na metalowej kratce.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504544
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem. Dlatego podałem, że można podwędzić na gęstej kratce lub siatce (jak np śliwki).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504550
Udostępnij na innych stronach

No rozumiem o co chodzi następna kiełbasę właśnie tak spróbuję zrobić. Spróbuję też ta już odparzona trochę do wędzarni wsadzić będzie na porównanie. Dzięki za rady
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504557
Udostępnij na innych stronach

jak by ja po wyjęciu z szynkowaru wsadził w siatkę od wędlin i trochę podwedzil

 

 

Mielonkę chcesz wędzić ? 

A nie prościej użyć soli wędzonkowej albo podwędzić na zimno kawałek indyka którego później dokroisz do "wypełniacza" ?

 

PS

 

Sorry nie zobaczyłem ze jest kolejna strona i odpowiedzi ... :( 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/6/#findComment-504575
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.