Skocz do zawartości

Mini produkcja rczpaka


sękacz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje. Lekie babelki gazu dają to coś.attachicon.gif20161218_222947.jpg

Tyż robię ryżowe ale u mnie jeszcze żadna butelka nie uchowała się dłużej niz pół roku..:) Bąbelków chyba nie powinno być...chyba nie pozwoliłeś umrzeć drożdżom...ja rozlewam do butelek po 12 tygodniach no i nie to żebym się czepiał, ale chyba też niw wyklarowałeś do końca..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to było pierwsze nasze tzn moje i żony wino ryżowe. Bąbelki niewiem może i nie powinno być ale jak jest wino musujące sprzedawane jako szampan. Dla mnie te bąbelki pasowały. Co do osadu na dnie było zlewane z gasiora znad osadu dla mnie osobiście nie przeszkadzało. Wino ryżowe może za dużo powiedziane jakiś podpiwek ryżowy to raczej był ale dobry.

 

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje.

 

 

Moje zapomniane ma 32 lata.

Ja może lepsza pamięć mam hi. Najstarsza nalewka własnej roboty mam z 2007roku. Mam w zapasie jeszcze gdzieś firmowa sklepowe siaracze z 89 roku w spadku dostałem. Jak znajdę to zrobię fote. Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe kazde wino zyskuje na lezakowaniu ..pamietam jak kupilismy wino w 1991 roku we Francji bo nam smakowalo ,postanowilismy kupic takowe  jeszcze jedno i wypic w nasza 25 rocznice poznania , niestety smak byl bardzo kiepski ..nie pamietam nazwy wina przechowywane bylo w dobrych warunkach dla win.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam dawno nie pisałem, ale działam :) trochę wędlinek ostatnio  porobiłempost-65773-0-33442300-1487940060_thumb.jpg cienka kilka sztuk. post-65773-0-98185700-1487940130_thumb.jpg kanapkowa ala żywiecka.

post-65773-0-07862800-1487940157_thumb.jpg tu na probę w jelicie grubym, ale nie bardzo smakowała.

post-65773-0-22254500-1487940194_thumb.jpg tu troszkę cienkiej odparzyłem W sobotę gości mieliśmy razem z żoną więc troszkę wędlinek na spróbowanie poczęstowałem post-65773-0-24030200-1487940175_thumb.jpg.post-65773-0-96344500-1487940835_thumb.jpg tu poczynione ala salami do dojrzewania oraz kilka serków wędzonych post-65773-0-56601400-1487940897_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Troszkę ostatnio popracowałem :) do wiosny idzie. Kiełbasa bydgoska, ćwiartki z kurczaka 2 piersi z kurczaka i eksperymentalnie kości schabowe :).

post-65773-0-42700300-1488875058_thumb.jpg

post-65773-0-01964500-1488875061_thumb.jpg

 

post-65773-0-43651700-1488874325_thumb.jpg

post-65773-0-31082500-1488874319_thumb.jpg

post-65773-0-61373400-1488874315_thumb.jpgpost-65773-0-55593700-1488874312_thumb.jpgpost-65773-0-79473300-1488874321_thumb.jpg

post-65773-0-47402700-1488875070_thumb.jpg a tu przekrój post-65773-0-79974500-1488875072_thumb.jpg

Z poniedziałku też działałem nocne przerabianie 40l mleka na oscypiory w środę wędzenie post-65773-0-01754700-1488875067_thumb.jpgpost-65773-0-61509900-1488875064_thumb.jpg

Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatniej soboty tj 25 03 2017 troszkę się popracowało. 8kg kiełbaski białej. Pierwsze zmagania z kabanosami oraz reszta farszu z kabanosów poszła w jelita kiełbasiane.  Poza tym ćwiartki z kurczaka w ilości 5 szt, i dodatkowo 1 pierś z kurczaka oraz udziec z indyka.  Oto zdjęcia z produkcji

post-65773-0-77919800-1490854498_thumb.jpg połowa porcji została od razu sparzona reszta trafiła do zamrażalki

 

post-65773-0-19422100-1490854500_thumb.jpg kabanosy idą do wędzarni

 

tu jeden odparzony na próbę

post-65773-0-48506100-1490854497_thumb.jpg

 

reszta kabanosów co została po próbowaniu odpoczywała sobie w piwnicy 

post-65773-0-69020900-1490854502_thumb.jpg

 

Udziec z indyka i pierś z kurczaka zostały odparzone i na drugi dzień poszły do próżni oraz kiełbaska dojrzewająca z 4 marca również trafiła do próżni

post-65773-0-55528600-1490854501_thumb.jpg

post-65773-0-93924500-1490854503_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Robisz na grzałkach czy na palenisku.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak by ktoś chcial
POLECAM miałem okazję nabyć i próbować - wysoka półka sękacza :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.