Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jest wieża ciśnień w Łomży dość znany symbol Łomży. Z działalnością ma tyle wspólnego, że jest w Łomży. No kolorystyka będzie czarna. Ewntualnie zobaczę co dziś wymyśli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506002
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 234
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jarmark zaliczony. Łomża zdobyta. Co prawda pogoda nie rozpieszczała,ale najgorzej nie było. Za miesiąc znów stanę tylko stoisko uzbroje w logo itd. Muszę bardziej markietingu pouprawiac. ☺ Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506010
Udostępnij na innych stronach

Dwa loga wybrane i wydrukowane. Wieża ciśnień już bez anteny wymazałem. Niby nic szczególnego a cieszy. Już nie będą to sękacze bezimienne post-65773-0-77526900-1468302428_thumb.jpgpost-65773-0-68670800-1468302577_thumb.jpg :) . Ja ogólnie jestem zadowolony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506325
Udostępnij na innych stronach

Ten drugi projekt ciekawy i nawiązuje do tego co robisz - jeszcze tylko odpowiednio pokolorować ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506330
Udostępnij na innych stronach

Dziś dla odmiany trochę wedlinke postanowiłem zrobić. Zakupiliśmy ostatnio udzce z indyka. Podzieliłam mięso na chude ładne kawałki i te na masę wiążącą czyli skóra i różne ścięgna. Chude kawałki pokroiłam. Tłuste zmielilem na najdrobniejszym sitku. Wcześniej mięso posypałam peklosola. Dałem przyprawy typu majeranek,czosnek, czerwona paprykę,pieprz czarny i ziołowy. Część mięsa trafiła do szynkowaru reszta do słoików. Parzenie słoiki 70min szynkowar dłużej. Jutro degustacja sloikowkipost-65773-0-99653200-1468612536_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506820
Udostępnij na innych stronach

            Witam.

            Trochę "dziwnie" się Ciebie czyta :D

             -Podzieliłam mięso na chude.....

             -Chude kawałki pokroiłam.....

             -Tłuste zmieliłem........

              -Wcześniej mięso posypałam....

              -Dałem przyprawy.....

             

              Jest Was dwoje?  :)

               

             Logo fajne, nie wiem , czy czarne będzie się rzucało w oczy, bo chyba o to chodzi. Ale też zależy od rozmiaru, i usytuowania, trzymam kciuki :thumbsup:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506827
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest Was dwoje? :)

Hahaha ................ faktycznie ;)  Pewnie z małżonką robił i uczciwie napisane co które z nich robiło :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506854
Udostępnij na innych stronach

Kobieta robila ,facet pisal i co raz to sie zapominal  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506874
Udostępnij na innych stronach

Dementuje pogłoski, że kobieta robiła. Robiłem ja tylko słownik w telefonie tak pisał. Następnym razem będę bardziej uważał. Wędlina dobra w smaku. Tu przekrój wedliny z szynkowara post-65773-0-12192200-1468735233_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506970
Udostępnij na innych stronach

Smak może i dobry, ale trzeba się było trochę "przyłożyć do spójności" produktu, tzn. lepiej sprasować i chyba lepiej wyrobić dla puszczenia kleju. Generalnie nie przejmuj się przyjdzie czas po kilku próbach, ze będziesz udzielał rad "jak to robić" :D:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-506975
Udostępnij na innych stronach

Dziś aktywnie rano ser Ala Korycin. Później cukierniczy wyrób czyli 3 godz kręcenia sekacza na odpust. Z wieczora serki do wedzenia z 20l i ricotta z serwatki po serkach do wedzenia. Wedzenia w sobotę z rana.post-65773-0-02460900-1469144371_thumb.jpgserki obciekają

post-65773-0-57486800-1469144397_thumb.jpgriccota prawie gotowa i upost-65773-0-43800000-1469144435_thumb.jpg

post-65773-0-92438800-1469144451_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-507626
Udostępnij na innych stronach

Sękacz wczoraj kręcony 50cm wysokości i 3448g wagi. Dopiero co zdjęty z wałka. Teraz poczeka na jeszcze dwóch mniejszych braci,które dopiero dziś ukręce i w niedzielę ruszamy na odpust ☺post-65773-0-27184100-1469180735_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-507670
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Wczoraj ukręcilem sękacza dla ludzi z Mikołajek,którzy jadą na Śląsk. Także dziś Sękacz Łomżyński będzie w kolejnym regionie Polski ????.post-65773-0-87633400-1470034896_thumb.jpgpost-65773-0-39203100-1470034911_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-508508
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Nie samym sękaczem czlowiek żyje. Dziś wykonałem pierwszą Biała kaszankę. Zakupiliśmy z żoną serca wieprzowe trochę wątróbki,podgardla ze skórą. Przepis minimalny bo na próbę. Łącznie skladnikow wyszło 1 kg serc,1kg podgardla,558g wątroby,400g cebuli i do tego 2szklanki kaszy jęczmiennej. Przyprawy pieprz i pieprz ziołowy ogólnie 3g na kg(!trochę za pieprzne chyba że ktoś lubi). Majereanek 3g na kg nie za dużo. Soli 17g jak na pieczoną ciut za dużo do odparzanej może być. Skórka z podgardla obgotowana reszta na surowo Zmielona. Podgardle na sitku o oczkach grubszych tzn średnich,skórka i wątroba troche serc na najmniejszych oczkach. Cebula podsmażona. Wszystkie skladniki pomieszane i zapakowane w jelita cienkie. Pieczone w temp 180 stopni w 45 min. Jedna pałka odparzona w temp ok 72-75 stopni. Odparzana na ciepło bardziej mi smakowała niż pieczona. Następnym razem dam więcej skórek lub mniej kaszy.Tu zdjecie pieczonejpost-65773-0-53894700-1470946189_thumb.jpg Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-509951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobiłem sękacza dla znajomych z USA także Sękacz Łomżyński zdobywa nowe kontynenty.

 

 

Pięknie :thumbsup::clap: Sękacz to jeszcze zostało 5 kontynentów :)

Bazyl postaram się, wszystko przede mną hi.

Dziś aktywnie sernik z ricotty 2 kolorowy z ostaniej produkcji serkow. Odparzenie pozostałej białej kaszanki.

Tu 2 rodzaje jedną z kako druga bez. post-65773-0-25885400-1471000712_thumb.jpg

a tu już upieczony post-65773-0-42215800-1471000737_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-510057
Udostępnij na innych stronach

 

 

a tu już upieczony

A gdzie przekrój? :(

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-510639
Udostępnij na innych stronach

Z tym przekroje to różnie bywa. Jak ktoś zamawia całego to go nie przekroje na pół. Tym razem jednak odciołem trochę z dołu dla siebie do kawy,więc jest i jakiś przekrój. post-65773-0-00328500-1471340018_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11815-mini-produkcja-rczpaka/page/7/#findComment-510642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.