dyzio Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Października 2015 Ciekawe jest samo pojęcie stopieni ostrości kiełbaski.Dla przykładu 1 milion scoville oznacza, że aby zneutralizować uczucie ostrości zjadając 1 litr sosu trzeba wypić 1 milion litrów wody. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) trzeba wypić 1 milion litrów wody Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie - tylko tłuszcz lub alkohol (tu troszkę gorzej) najlepszy neutralizator to tłuste mleko lub śmietana PSNajgorsze jednak dopiero nastąpi bo niestety pupcia "mlika nie chlipnie" ... Edytowane 15 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 15 Października 2015 a jak zjedzą wszyscy? czy to się jeszcze nie zdarzyło? Tak jak pisał Roger. Słyszał bym o tem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 15 Października 2015 Najgorsze jednak dopiero nastąpi bo niestety pupcia "mlika nie chlipnie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Po ostatniej spółdzielni to mnie piekło... wiele razy... przeholowałem i to znacząco xD właśnie wciągnąłem 2 habanero na surowo + łyżka fermentowanych do kanapki... i powiem Wam, że pali, ale jest całkiem znośnie, mleka nie szukam sam jestem tym zaskoczony xD pupcia "mlika nie chlipnie"padłem. hahahahahaha Dyzio jakie tam są zasady? zagrychę i zapitkę mozna swoje ogarnąć? kanapki ze smalcem, tłuste mleko i śmietana.. i mamy ich w garści Pozdrawiam edit; powinni na zachętę ustanowić zasadę "Kto zje całą kiełbaskę z 12 tacki i wyliże ją do czysta - dostaje samochód" Edytowane 15 Października 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 15 Października 2015 Dyzio jakie tam są zasady? zagrychę i zapitkę mozna swoje ogarnąć? kanapki ze smalcem, tłuste mleko i śmietana.. i mamy ich w garści Z tego co wiem to tylko mleko. Zabezpiecza organizator. Dla wszystkich jednakie. Do zawodów jeszcze dużo czasu. Odbywają się nierególarnie, ale miedzy maje a wrześniem. Gdybyśmy chcieli zorganizować team WB stawiam się do dyspozycji. No i na trening czasu jest dużo. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 15 Października 2015 Kurka... przy podagrze się nie powinno takich treningów uskuteczniać, ale co tam w a l i ć t o, raz się żyje! W przyszłym tygodniu pojadę po habanero i wietnamki do treningów i jedziem z tym śledziem jak mamy jechać to po zwycięstwo xD ajt? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 15 Października 2015 D**cie trzeba moczyc w mleku zapewne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 15 Października 2015 Kleopatra była pierwszą znaną chillheadką xD codziennie moczyła tyłeczek w oślim mleczku ostre chilli musieli mieć. Pozdrawiam A nagrada co jest? szpital za darmo? za 1 miejsce dostajesz 1 imigranta za 10 dostajesz 10 imigrantów...za 20... etc.... lepiej nie przegrać Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) a imigrantki za które Edytowane 15 Października 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 15 Października 2015 Za ostatnie i ksżde z poza pierwszej 10-i ale małe ale do kazdej gratis dorzucają 12 małych i chlopa na utrzymaniu z dwójką braci z rodzinami Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Października 2015 BigMama rzekła co następuje: "Jak pojedziesz to Cie wydziedziczę!" ochota tym większa Na chwilę obecną testuję nowy specyfik.. Ileż to razy ktoś próbował mojego tabasco i mówił "no niezłe, ale oj oj oj.. ocet strasznie czuć" Kwaśność - TAK, konserwant - musowo.. ale ten ostry smak octu psuje wszystko (chociaż mi aż tak bardzo nie wadzi to jednak mega kwaśnego chilli nie robiłem, bo by ocet wszystko zaje..). Dzięki wiedzy i uprzejmości ludzi bliskich sercu, wszedłem w posiadanie baniaczka z kwasem mlekowym ..genialna sprawa. Rozcieńczony do 10% daje kopa lepszego niż ocet, nie ma jakiegoś dominującego aromatu.. próbując tego od razu pomyślałem o takich cukiereczkach kwaśnych, które wywracały gębę na lewą stronę i uzależniały dzieci w podstawówce.. Testy z marynowaniem chilli i zakwaszaniem tabasco będę opisywał na bieżąco.. na razie jeden testowy słoiczek. W środę wyprawa na chełmżyńską po więcej papryczek.. znowu Dziś zalewa z karmelu, kwasu mlekowego, soli i wody.. do słoika z pozostałościami po chilli fermentowanym z oliwa (przepis z 1 strony) poszedł czosnek, ziele angielskie, kminek, liść laurowy i łyżka imbiru. Na jakiekolwiek proporcje w tej materii za wcześnie, ten słoik ma być aromatyczny i mega kwaśny, jeszcze wiele testów przed nami.. i próbnych konsumpcji ..ale zapowiada się GENIALNIE! Pozdrawiam a zza okienka przyglądały się sikorki zajadające się tłuszczykiem wygotowanym z mięsiwa oraz orzechami i owocami z ratafii Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Października 2015 A ja dziś rozlałem do buteleczek (niestety tylko 3 ) sos z papryczek scotch bonnet który fermentował 2 tyg. doprawiony solą i pasteryzowany, w smaku lekko kwaśny, słony no i papryczki mają moc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 17 Października 2015 3 ale konkretne Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 17 Października 2015 Rozglądając się w internecie na temat terapii kapsaicyną natrafiam na różnorakie przepisy. Szukałam jak najlepiej zrobić miksturę - czy ze świeżych czy z suszonych papryczek , jakiego olej użyć i po przejrzeniu kilku stron nabrałam wątpliwości czy taka terapia nie jest wręcz szkodliwa szczególnie dla układu pokarmowego , wątroby i trzustki, wiele osób ją poleca ale nie znalazłam żadnych rzetelnych informacji od osób ,którym na prawdę to pomogło w terapii antynowotworowej. Oczywiście mówię o stosowaniu kilka razy dziennie po łyżeczce takiej mikstury :mellow:a nie o spożyciu takim normalnym podczas doprawiania potraw .Może Maad ,który ma szeroką wiedzę na temat niekonwencjonanych terapii się wypowie. Oczywiście mam nadzieję , że wszyscy ,którzy mają merytoryczna wiedzę też się wypowiedzą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 17 Października 2015 nabrałam wątpliwości czy taka terapia nie jest wręcz szkodliwa szczególnie dla układu pokarmowego , wątroby i trzustki, Gdyby tak było, to wymarły by takie narody jak Węgrzy czy np. Wietnamczycy.Potrawy z ich kuchni bywają dla nas niejadalne właśnie z powodu ostrości.Kiedyś zamówiłam w Budapeszcie befsztyk z polędwicy wołowej "po budapesztańsku" Zjadłam go z determinacją. Ale co się potem działo Żadne ilości wina nie pomagały. Kelner ulitował się i podał kieliszek oliwy.Potem było pieczenie po raz drugi Do dzisiaj mnie piecze - samo wspomnienie Z Wietnamką mieszkałam jakiś czas w akademiku. Dawały nam do degustacji to, co upichciły. Potem się z nas śmiały...Natomiast obserwacje potwierdzają fakt, ze po spożyciu potraw tzw. rozgrzewających robi się nam gorąco, czyli nasz wewnętrzny piec mocniej grzeje.Osobiście lubię ostre przyprawy ale stosuję je z polskim umiarem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Maad się zastanawia, czy kapsaicyna przedostaje się z jelit do krwioobiegu ... no bo gdyby się przedostawała, to mogłaby (teoretycznie) wybiórczo atakować i zabijać komórki nowotworowe, rozsiane przecież po całym organizmie ... ale wtedy cały organizm, całe ciało paliłoby właściciela żywym kapsaicynowym ogniem, a tak się nie dzieje, bo palenie ogranicza się do jamy ustnej i (ewentualnie) odbytu ... więc może się jednak nie przedostaje? ... ale jak w takim razie dociera do komórek nowotworowych?P.S. Proszę tego co Maad wypisuje nie traktować serio. Maad potrafił nawet z doktorem Ziębą wejść w polemikę, żeby nie powiedzieć w spór, gdy ów doktór zaczął publicznie zachwalać i niemal propagować leczenie cukrowymi kuleczkami, nazywane homeopatią To całkowity brak szacunku dla autorytetów Edytowane 17 Października 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 17 Października 2015 EAnno , tak jak pisałam , moje wątpliwości dotyczą terapii kapsaicyną tzn regularnego spożywania kapsaicyny w postaci maceratu 5 razy dziennie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Października 2015 moje wątpliwości dotyczą terapii kapsaicyną tzn regularnego spożywania kapsaicyny w postaci maceratu 5 razy dziennie . Przepraszam Olgo, nie przeczytałam uważnie.Zrozumiałam, że Twoje wątpliwosci dotyczą w ogóle spożywania chilli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Października 2015 Proszę tego co Maad wypisuje nie traktować serio. Maad potrafił nawet z doktorem Ziębą wejść w polemikę, żeby nie powiedzieć w spór, gdy ów doktór zaczął publicznie zachwalać i niemal propagować leczenie cukrowymi kuleczkami, nazywane homeopatią To całkowity brak szacunku dla autorytetów :D Co do homeopatii to jak mam takie samo zdanie jak Ty Natomiast wracając do kapsaicyny zawsze można się nie zgodzić z danymi poglądami ale warto zapoznać się z rzeczowymi argumentami . EAnno - moje chłopaki to lubią tak ostre potrawy ,że ja ich nie mogę przełknąć Zwykle staram się przyprawiać tak by spożywanie ich nie było dla mnie "przykre" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Października 2015 ale warto zapoznać się z rzeczowymi argumentami . jakoś w internetowy szambie na takowe nie natrafiłem, ale może sito miałem zbyt rzadkie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) ... więc może się jednak nie przedostaje? ... ale jak w takim razie dociera do komórek nowotworowych?przedostaje się natrafiłem kilka razy na wzmianki/opisy skutków 'przedawkowania' chilli.. objawy podobne do gorączki, wszędobylskie gorąco i pieczenie, pewnie mało przyjemne wg doniesień ustępuje po 3-5 dniachMareczku sam wiesz jaka ta kapsaicyna potrafi być nieprzewidywalna wystarczy powąchać a już usta pieką i się roznosi czy taka terapia nie jest wręcz szkodliwa szczególnie dla układu pokarmowego , wątroby i trzustki pewnie wpływa to jakoś negatywnie na organizm.. ale mając do wyboru nieprzyjemne następstwa i potencjalne wyleczenie... ludzie zdesperowani gotowi na wszystko mogą być chociaż myślę, że niektóre osoby naturalnie są niepredysponowane do takich terapii.. wrzody żołądka, nadwrażliwość jelit itp z drugiej strony mogliby w takim wypadku opracować dożylne podawanie kapsaicyny, żeby ominąć cały 'system'.. jeżeli badania kliniczne wykazałyby znaczące, dobroczynne działanie tej substancji leczenie cukrowymi kuleczkami, nazywane homeopatiąCo chcesz od homeopatii? ongiś cukrowe kuleczki wyleczyły boczusia z ciężkiej szajby umysłowej lęk wysokości był.. a teraz skaczę bez spadochronu z łóżek piętrowych http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif jokebtw. pamiętam, że gdzieś czytałem.. ale źródła nie pamiętam, więc nie wiem na ile jest to informacja wiarygodna.. w Chille podobno co roku jakaś ilość osób umiera od spożycia zbyt dużej ilości papryczek chilli a może to tak jak z przedawkowaniem marihuany? mit.."Wszyscy ludzie, którzy umarli od przedawkowania konopi są widoczni poniżej"http://dziwowisko.pl/wp-content/uploads/2014/01/pandy.gif Edytowane 18 Października 2015 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 18 Października 2015 Ciekawa rzecz jaką zauważyłem apropo ceny chilli w Warszawie.. opłaca się kupować tylko i wyłącznie w kilku miejscach - najbliżej mnie kompleks hal przy Chełmżyńskiej.. na mieście i w supermarketach cena 3x wyższa.. w tesco i hipermarketach 2x wyższa... a rekordzista to Marko xD zerknąłem na rachunek - 250g zwykłej papryczki - coś jak czuszka - 10zł masakra! Jak jest u Was w miastach? na chełmżyńskiej bez zmian - czuszka 5-6zł/kg, habanero 20zł/kg, sadzonki 4zł/szt coby podkolorować.. Szybki chutnej z gruszek i chilli gotowy w 10 minut. Przejrzałe gruszki obrać i w grubą kostkę pokroić. Rzucić na rozgrzaną patelnię, celem karmelizacji, razem z grubo posiekaną pepperoni (najlepiej jak jest na wpół wysuszona). Jak złapie kolor i odparuje dodajemy sól, pieprz, kwas mlekowy i syrop pomarańczowy.. odparować i voila idealny dodatek do smażonego sera.. niebo w gębie! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-450899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 21 Października 2015 na chełmżyńskiej bez zmian - czuszka 5-6zł/kg, habanero 20zł/kg, sadzonki 4zł/szt smutne wieści... czuszek i sadzonek nie ma w ogóle.z 20kg habanero gnije i pleśnieje.. dostaw nie było.. wybrałem sobie 0.8kg, które się nadawało jako tako.. a policzyli po 25zł/kg bezsens.. wszystko co dobre musi się skończyć przynajmniej do przyszłego roku. Korzystając z okazji ostatnich papryczek - Sosik habanero z pigwowcem (dzięki Pawełku) i brzoskwinią aczkolwiek ..habanero nie ma już tego wspaniałego, egzotycznego aromatu.. ogromna szkoda.. za rok trzeba będzie lepiej wykorzystać te papryczki! Nie jestem pewien czy to nie aby Scotch Bonnet - cena inna, aromat nie ten i odrobinę słabsze jakby.. a sprzedawca ignorant Połączenie wyszło ciekawe, ogólnie dosyć kwaśne i słone - pigwowiec pięknie zagęścił sosik, ale nie wiem czy na zimno nie wyjdzie z tego twarda galareta.. najwyżej będzie coś ciekawszego niż sos xD Kilka słoiczków z zalewą; karmel, syrop pomarańczowy, kwas mlekowy, woda i sól + oliwa z oliwek. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-451585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 21 Października 2015 Żeby nikt nie mówił, że boczek się leni i przez cały dzień tylko tyle zrobił... Zapomniałem, że garnek z chilli stoi przy grzejniku a grzanie niedawno włączone - nie wiem po co yh Czekał więc na mnie mały zonk.. na szczęście po zdjęciu zabezpieczenia okazało się, że zapach jest cudowny Wierzchnią warstwę dokładnie zebrałem i fiu.. niestety na kompost. 6 tygodni fermentacji powinno wystarczyć Dla bezpieczeństwa przegotowałem, doprawiłem 80% kwasem mlekowym chlustając z baniaka xD solą i kilkoma przyprawami, żeby jakoś wygładzić aromaty (maggi, sos wooster, syrop z owoców dzikiej róży), przetarłem przez sito i bum Za 6-12 miesięcy powinien się smakowo bronić. Wyszło 4,9l tabasco, nie za ostrego, ale o głębokim smaku chilli. Dzisiejszy urobek cieszy! Zimę jakoś przeżyję Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/6/#findComment-451663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.