Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od mamy młynek do pieprzu i robi mi proszek :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445812
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak najbardziej, tak jak Arko pisze ???? chyba, ze pestki do wysiewu.. albo jakbys chcial uzyskac jakis superpuder.. delikatny i aromatyczny do np. lizakow z folie gras czy innego exclusive wymyslu hehe Pozdrawiam

 

Wpis z telefonu, wybaczcie pisownie.

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445815
Udostępnij na innych stronach

Latoś słaby urodzaj, papryczki jeszcze rosną, ale muszę przyznać się że w tym roku kompletnie nie dbałem o uprawę, tylko podlewane co kilka dni.. :)

 

http://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7591.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7608.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7607.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7614.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7615.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7605.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7616.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7619.JPG

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445994
Udostępnij na innych stronach

 

 

Latoś słaby urodzaj, papryczki jeszcze rosną,

Tier .. nie wiem co się kryję pod stwierdzeniem ''słaby urodzaj'' bo z tego co widzę na fotkach, to źle nie jest :D Oby tylko zdążyły nabrać koloru. 

U mnie całkowita porażka w tym roku .. :mad:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445996
Udostępnij na innych stronach

:) jak to jest nieurodzaj ,to co mozna powiedziec o jednej papryce na krzaku? to u mnie byla chyba kleska zywiolowa  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-446068
Udostępnij na innych stronach

:cool: Przemuś... jak sobie pomyślę, ile pyszności z tych papryczek powstanie.. to aż serducho się raduje  :laugh:  :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-446069
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Skromnosc to cecha zacna, ale akurat Ty Przemus ja sobie daruj :D

Bracie... Ja p. Wymyslisz cos ;) a ja nawet slowa nie powiem.. bo na chilli pomysly masz lepsze niz mua ;) Pozdrawiam

 

Wpis z telefonu, wybaczcie pisownie.

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448006
Udostępnij na innych stronach

Te zielone to szybko do zagospodarowania w plasterki jak leci i do octu ;)

 

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448007
Udostępnij na innych stronach

Z papryczek które zerwałem zrobiłem dziś 3 sosy: słodki chilli, zielony jalapeno i bbq. :)

 

Słodki chilli:

 

- 2 nektarynki

- 5 średnich gruszek (bez skórki)

- 5 małych pomidorów najlepiej malinowe

- 14-15 papryczek siberian house

- 3-4 cheynne long

- kawałek imbiru

- 4 ząbki czosnku

- starta skórka z 1 małej cytryny

- 4 łyżki octu jabłkowego

- 2 płaskie łyżki soli morskiej

- 7 łyżek cukru

- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Całość zalana ok 1l wody, gotowanie na wolnym ogniu 1godz. pod koniec dodałem imbir, czosnek oraz skórkę z cytryny, zblendowane i zaprawione mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Dzięki nektarynkom i cytrynie sos jest owocowy z delikatną mocą.  :tongue::D

 

post-39848-0-67793100-1443986711_thumb.jpgpost-39848-0-70464000-1443986713_thumb.jpg

post-39848-0-64511400-1443986715_thumb.jpgpost-39848-0-91057000-1443987196_thumb.jpg

 

Sos zielony Jalapeno:

 

- 13-14 małych zielonych pomidorów (mogą być takie co łapią delikatnie kolor)

- 12-13 średnich zielonych papryczek jalapeno

- 1 średnio dojrzała gruszka

- 3 łyżki płaskie soli morskiej

- 6 łyżek octu jabłkowego

- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Pomidory i  gruszka  zapiekane ok 1 godz. w piekarniku temp 200-220C później do gara z papryczkami zalane 1l wody i gotowane 40-50min, doprawione solą octem, pieprzem, zblendowane i na koniec zaprawione mąką ziemniaczaną.

 

post-39848-0-54486100-1443986772_thumb.jpgpost-39848-0-87736200-1443986774_thumb.jpg

post-39848-0-19324500-1443986777_thumb.jpg

 

Sos BBQ :devil:  (podpatrzony w necie modyfikacja by tier ver. v 1.0 :cool: )

 

- 4 większe czerwone cebule

- 1 średni burak

- 4 pomidory malinowe

- 4 gruszki mocno dojrzałe

- 6 śliwek też dojrzałych

- 2 główki czosnku

- 8 papryczek siberian house

- 2-3 papryczki scotch bonnet (podobne do habanero)

- 6 łyżek octu jabłkowego

- 2,5 kubka wody

- 7 łyżek płaskich cukru

- 2 łyżki soli

- 1 łyżka pieprzu

- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki

- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

(dodatkowo 1 łyżka octu i 2 ząbki czosnku dodane pod koniec gotowania)

 

Cebula, gruszki, pomidory, burak, śliwki, czosnek i papryczki (wyjęte po ok 30min)  zapiekane 1,5h w temp. ok 200-220C po upieczeniu śliwki, pomidory, burak obrane ze skórki  a czosnek wyciśnięty. całość zblendowana na papkę i do garnka z wodą (2,5 kubka) gotowane na małym ogniu 15-20min doprawione octem i resztą przypraw pod koniec wędzona papryka i dodatkowo 2 ząbki czosnku + łyżka octu jabłkowego, zagęszczone ziemniaczanką.

 

post-39848-0-23655500-1443986884_thumb.jpgpost-39848-0-67100700-1443986886_thumb.jpg

post-39848-0-15509400-1443986889_thumb.jpgpost-39848-0-18030000-1443986891_thumb.jpg

 

Z reszty papryczek nastawiłem dwa słoiki do fermentowania, pierwszy słoik scotch bonnet oraz siberian house zblenowane z wodą i szczyptą cukru, drugi słój to zielone siberian.

 

post-39848-0-29654400-1443987509_thumb.jpg post-39848-0-32069900-1443987507_thumb.jpg

post-39848-0-85892700-1443987850_thumb.jpg

 

 

A tutaj już sosy gotowe. :cool:

 

post-39848-0-32499100-1443987614_thumb.jpgpost-39848-0-36148800-1443987616_thumb.jpg

post-39848-0-96553800-1443987617_thumb.jpgpost-39848-0-50133900-1443987619_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z papryczek które zerwałem zrobiłem dziś 3 sosy: słodki chilli, zielony jalapeno i bbq.

Tier ... spora ilość tego :D nie mam takiej ilości papryczek własnych w tym roku, to i sosów takich nie zrobię.

Mam jednak nadzieję, że o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny, ;) bo będę ''żebrać'' na zlocie .. jak będzie okazja, jeżeli się spotkamy.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448382
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z papryczek które zerwałem zrobiłem...

 

:w00t: ja cierpię dole  :w00t:  :D Jakże to pięknie wygląda  :thumbsup:

Tylko pogratulować zdolności i chęci do pracy  :thumbsup:  :clap: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448394
Udostępnij na innych stronach

 

 

o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny,

 

Butelki  poznaję.....  :cool:  A zawartość się zobaczy...... 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448398
Udostępnij na innych stronach

Buteleczki jakby znajome :D haha ;) dobrze się kojarzą  :tongue:

Wczoraj przeczytałem, ale głupio tak odpowiadać 'na pusto'  :laugh: świetne pomysły na sosiki, aż się zachciało pieczenia w gębie!

 

post-52552-0-17846600-1444061389_thumb.jpgpost-52552-0-11857000-1444061382_thumb.jpg

 

Odpowiednio dojrzały melon, soczek spod trawy cytrynowej, cukier brązowy, ocet, sól, suszone ot hiem do i łyżka fermentowanych habanero na sam koniec.. zaciągnięte czubkiem noża w mące ziemniaczanej taplanym w winku melisowym  :laugh:

Nazwę chyba ten mix 'Riposta' bo powstał wyłącznie, żeby Tobie coś miłego odpowiedzieć Przemuś  :laugh:  :laugh:  :laugh: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448507
Udostępnij na innych stronach

 

o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny,

 

Butelki  poznaję.....  :cool:  A zawartość się zobaczy...... 

 

Chyba będziemy  smakować :cool:

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448654
Udostępnij na innych stronach

 

 

o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny,

 

Butelki  poznaję.....  :cool:  A zawartość się zobaczy...... 

 

Chyba będziemy  smakować :cool:

 

Tomku mam taką nadzieję :D;) butelki też takie mam .. tyle, ze one puste. To jedyne szklane opakowania, bez żadnej zawartości  w mojej spiżarni. :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448656
Udostępnij na innych stronach

Jak wszystko na temat chilli to WSZYSTKO  :D ...a że mój nałóg spokoju nie daje to i dziś byłem na polowaniu od rana.

Poprosiłem o kilo habanero a sprzedawca założył, że ktoś jest chory na raka i to na lekarstwo ma być   :rolleyes: wytłumaczył ładnie jak z czym rozrobić, żeby łatwo przyjąć i żeby efektywnie działało... a ja na niego patrzę jak na zjawisko nie z tego świata xD 
Okazuje się, że praktycznie codziennie sprzedaje więcej habanero do celów leczniczych.. a rzadziej do kulinarnych   :mellow:
zaskoczenie jeszcze nie minęło... 
"Trzeba pokroić, ale nie za drobno i ostrym nożem, żeby jak najmniej soku puściła. Przepłukać to wodą z mlekiem i zamarynować w oleju budwigowym i jakimś drogim occie - dokładnie nie usłyszałem jakim, ale mniejsza..- Mieszanka oleju i octu może służyć kilka razy. Po 2 tygodniach papryczki odcedzić i łykać 3x dziennie po stołowej łyżce, obficie od razu popijając"  aha i trzymać to w lodówce.
...a więc chodzi chyba tylko o to, żeby nie paliło, chyba że  te 2 tygodnie w zalewie coś dodatkowo dają leczniczo.. jak odleży swoje. 
Zastanawiam się tylko, czemu najpopularniejsze do tego celu jest akurat habanero? 
 
Tak przy okazji 'złapałem' sadzoneczkę... ale co to za odmiana? - nie wiedzieli :( 
może któryś z ekspertów pozna? Pozdrawiam
 
post-52552-0-33421600-1444211748_thumb.jpgpost-52552-0-78984100-1444211749_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448787
Udostępnij na innych stronach

To żeby nie było że nie mam niczego ostrego mała próbka tegorocznego asortymentu - ilosci oczywiście są odpowiednio większe ;)

 

post-45527-0-07232700-1444224255_thumb.jpg

 

I tak od lewej :

- miks marynowany śrdni

- miks marynowany ostry - momentami bardzo ;)

- Jalapeno i Orange marynowane plastry - super do pizzy czy kanapek

- Jalapeno marynowane plastry

- "Domowy sambal" z żóltego miksu

- "Domowy sambal" z czerwonego miksu

- kiszonka do diabelskiego sosu ;) 

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448833
Udostępnij na innych stronach

takie w plastry do pizzy czy do tacos to musze zrobic bo u mnie sporo idzie ,moze posadze sobie takie roslinki na balkonie  w doniczkach ,jest bardzo sloneczny od 11 do zachodu mam slonce wiec powinny dac owoce ,bo ze zwykla papryka nie wyszlo ,byly 2 na krzaku ale za to jaki smak mialy ..niezapomniany. :)

Roger znajde jakis Twoj przepis na twoje tu na forum?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448842
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie ale to proste ...

1 Szklanka octu 10%

2-3 szklanki wody (daję 2, 5)

3/4 szklanki cukru

1 łyżka soli

Gorczyca

Listek laurowy

Ziele angielskie

 

Paprykę razem z pestkami kroisz w plasteki i ciasno ukladasz w słoiku (fo tego nie dodaję czosnku marchwi czy cebuli) gotującą zalewą z przyprawami bez listków zalewam zakrecam i pasteryzuję jakieś 10-15 minut nie dłużej bo będzie miękka.

 

 

 

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448868
Udostępnij na innych stronach

W ostatnim programie Cejrowski powiedział, że prawdziwe chilli to pali nie dwa, ale trzy razy .... miał ktoś tego typu doświadczenia? ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448872
Udostępnij na innych stronach

Chyba każdy kto się w to bawi Marku ;)

Już kiedys o tym pisałem ...

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448874
Udostępnij na innych stronach

ja tam jestem nie praktykujący - nie znam się ;)

ale wszyscy mówią tylko o dwóch razach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448877
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.