boggi Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Września 2015 Mam od mamy młynek do pieprzu i robi mi proszek Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Września 2015 To po prostu trochę delikatniej pomielić i powinno być OK A jak nie to zostaje jeszcze moździerz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Września 2015 Jak najbardziej, tak jak Arko pisze ???? chyba, ze pestki do wysiewu.. albo jakbys chcial uzyskac jakis superpuder.. delikatny i aromatyczny do np. lizakow z folie gras czy innego exclusive wymyslu hehe Pozdrawiam Wpis z telefonu, wybaczcie pisownie. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Latoś słaby urodzaj, papryczki jeszcze rosną, ale muszę przyznać się że w tym roku kompletnie nie dbałem o uprawę, tylko podlewane co kilka dni.. http://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7591.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7608.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7607.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7614.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7615.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7605.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7616.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/21.09.15_papryczki/i_DSCN7619.JPG Edytowane 21 Września 2015 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Września 2015 Latoś słaby urodzaj, papryczki jeszcze rosną, Tier .. nie wiem co się kryję pod stwierdzeniem ''słaby urodzaj'' bo z tego co widzę na fotkach, to źle nie jest Oby tylko zdążyły nabrać koloru. U mnie całkowita porażka w tym roku .. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-445996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Września 2015 jak to jest nieurodzaj ,to co mozna powiedziec o jednej papryce na krzaku? to u mnie byla chyba kleska zywiolowa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-446068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Września 2015 Przemuś... jak sobie pomyślę, ile pyszności z tych papryczek powstanie.. to aż serducho się raduje Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-446069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Października 2015 Dzisiejszy zbiór, trochę papryczek zostało jeszcze... na razie pomysłu nie mam co z tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Października 2015 Skromnosc to cecha zacna, ale akurat Ty Przemus ja sobie daruj Bracie... Ja p. Wymyslisz cos a ja nawet slowa nie powiem.. bo na chilli pomysly masz lepsze niz mua Pozdrawiam Wpis z telefonu, wybaczcie pisownie. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Października 2015 Te zielone to szybko do zagospodarowania w plasterki jak leci i do octu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Października 2015 Z papryczek które zerwałem zrobiłem dziś 3 sosy: słodki chilli, zielony jalapeno i bbq. Słodki chilli: - 2 nektarynki- 5 średnich gruszek (bez skórki)- 5 małych pomidorów najlepiej malinowe- 14-15 papryczek siberian house- 3-4 cheynne long- kawałek imbiru- 4 ząbki czosnku- starta skórka z 1 małej cytryny- 4 łyżki octu jabłkowego- 2 płaskie łyżki soli morskiej- 7 łyżek cukru- płaska łyżka mąki ziemniaczanej Całość zalana ok 1l wody, gotowanie na wolnym ogniu 1godz. pod koniec dodałem imbir, czosnek oraz skórkę z cytryny, zblendowane i zaprawione mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Dzięki nektarynkom i cytrynie sos jest owocowy z delikatną mocą. Sos zielony Jalapeno: - 13-14 małych zielonych pomidorów (mogą być takie co łapią delikatnie kolor)- 12-13 średnich zielonych papryczek jalapeno- 1 średnio dojrzała gruszka- 3 łyżki płaskie soli morskiej- 6 łyżek octu jabłkowego- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Pomidory i gruszka zapiekane ok 1 godz. w piekarniku temp 200-220C później do gara z papryczkami zalane 1l wody i gotowane 40-50min, doprawione solą octem, pieprzem, zblendowane i na koniec zaprawione mąką ziemniaczaną. Sos BBQ (podpatrzony w necie modyfikacja by tier ver. v 1.0 ) - 4 większe czerwone cebule- 1 średni burak- 4 pomidory malinowe- 4 gruszki mocno dojrzałe- 6 śliwek też dojrzałych- 2 główki czosnku- 8 papryczek siberian house- 2-3 papryczki scotch bonnet (podobne do habanero)- 6 łyżek octu jabłkowego- 2,5 kubka wody- 7 łyżek płaskich cukru- 2 łyżki soli- 1 łyżka pieprzu- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (dodatkowo 1 łyżka octu i 2 ząbki czosnku dodane pod koniec gotowania) Cebula, gruszki, pomidory, burak, śliwki, czosnek i papryczki (wyjęte po ok 30min) zapiekane 1,5h w temp. ok 200-220C po upieczeniu śliwki, pomidory, burak obrane ze skórki a czosnek wyciśnięty. całość zblendowana na papkę i do garnka z wodą (2,5 kubka) gotowane na małym ogniu 15-20min doprawione octem i resztą przypraw pod koniec wędzona papryka i dodatkowo 2 ząbki czosnku + łyżka octu jabłkowego, zagęszczone ziemniaczanką. Z reszty papryczek nastawiłem dwa słoiki do fermentowania, pierwszy słoik scotch bonnet oraz siberian house zblenowane z wodą i szczyptą cukru, drugi słój to zielone siberian. A tutaj już sosy gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 4 Października 2015 Z papryczek które zerwałem zrobiłem dziś 3 sosy: słodki chilli, zielony jalapeno i bbq. Tier ... spora ilość tego nie mam takiej ilości papryczek własnych w tym roku, to i sosów takich nie zrobię.Mam jednak nadzieję, że o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny, bo będę ''żebrać'' na zlocie .. jak będzie okazja, jeżeli się spotkamy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 4 Października 2015 Z papryczek które zerwałem zrobiłem... ja cierpię dole Jakże to pięknie wygląda Tylko pogratulować zdolności i chęci do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Października 2015 o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny, Butelki poznaję..... A zawartość się zobaczy...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Października 2015 Buteleczki jakby znajome haha dobrze się kojarzą Wczoraj przeczytałem, ale głupio tak odpowiadać 'na pusto' świetne pomysły na sosiki, aż się zachciało pieczenia w gębie! Odpowiednio dojrzały melon, soczek spod trawy cytrynowej, cukier brązowy, ocet, sól, suszone ot hiem do i łyżka fermentowanych habanero na sam koniec.. zaciągnięte czubkiem noża w mące ziemniaczanej taplanym w winku melisowym Nazwę chyba ten mix 'Riposta' bo powstał wyłącznie, żeby Tobie coś miłego odpowiedzieć Przemuś Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny, Butelki poznaję..... A zawartość się zobaczy...... Chyba będziemy smakować Edytowane 6 Października 2015 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Października 2015 o kilku butelkach zapomnisz aż do wiosny, Butelki poznaję..... A zawartość się zobaczy...... Chyba będziemy smakować Tomku mam taką nadzieję butelki też takie mam .. tyle, ze one puste. To jedyne szklane opakowania, bez żadnej zawartości w mojej spiżarni. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Października 2015 Jak wszystko na temat chilli to WSZYSTKO ...a że mój nałóg spokoju nie daje to i dziś byłem na polowaniu od rana.Poprosiłem o kilo habanero a sprzedawca założył, że ktoś jest chory na raka i to na lekarstwo ma być wytłumaczył ładnie jak z czym rozrobić, żeby łatwo przyjąć i żeby efektywnie działało... a ja na niego patrzę jak na zjawisko nie z tego świata xD Okazuje się, że praktycznie codziennie sprzedaje więcej habanero do celów leczniczych.. a rzadziej do kulinarnych zaskoczenie jeszcze nie minęło... "Trzeba pokroić, ale nie za drobno i ostrym nożem, żeby jak najmniej soku puściła. Przepłukać to wodą z mlekiem i zamarynować w oleju budwigowym i jakimś drogim occie - dokładnie nie usłyszałem jakim, ale mniejsza..- Mieszanka oleju i octu może służyć kilka razy. Po 2 tygodniach papryczki odcedzić i łykać 3x dziennie po stołowej łyżce, obficie od razu popijając" aha i trzymać to w lodówce....a więc chodzi chyba tylko o to, żeby nie paliło, chyba że te 2 tygodnie w zalewie coś dodatkowo dają leczniczo.. jak odleży swoje. Zastanawiam się tylko, czemu najpopularniejsze do tego celu jest akurat habanero? Tak przy okazji 'złapałem' sadzoneczkę... ale co to za odmiana? - nie wiedzieli może któryś z ekspertów pozna? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 7 Października 2015 To żeby nie było że nie mam niczego ostrego mała próbka tegorocznego asortymentu - ilosci oczywiście są odpowiednio większe I tak od lewej :- miks marynowany śrdni- miks marynowany ostry - momentami bardzo - Jalapeno i Orange marynowane plastry - super do pizzy czy kanapek- Jalapeno marynowane plastry- "Domowy sambal" z żóltego miksu- "Domowy sambal" z czerwonego miksu- kiszonka do diabelskiego sosu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Października 2015 takie w plastry do pizzy czy do tacos to musze zrobic bo u mnie sporo idzie ,moze posadze sobie takie roslinki na balkonie w doniczkach ,jest bardzo sloneczny od 11 do zachodu mam slonce wiec powinny dac owoce ,bo ze zwykla papryka nie wyszlo ,byly 2 na krzaku ale za to jaki smak mialy ..niezapomniany. Roger znajde jakis Twoj przepis na twoje tu na forum? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) Chyba nie ale to proste ... 1 Szklanka octu 10%2-3 szklanki wody (daję 2, 5)3/4 szklanki cukru1 łyżka soli GorczycaListek laurowyZiele angielskie Paprykę razem z pestkami kroisz w plasteki i ciasno ukladasz w słoiku (fo tego nie dodaję czosnku marchwi czy cebuli) gotującą zalewą z przyprawami bez listków zalewam zakrecam i pasteryzuję jakieś 10-15 minut nie dłużej bo będzie miękka. Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Października 2015 W ostatnim programie Cejrowski powiedział, że prawdziwe chilli to pali nie dwa, ale trzy razy .... miał ktoś tego typu doświadczenia? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Października 2015 Chyba każdy kto się w to bawi Marku Już kiedys o tym pisałem ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Października 2015 ja tam jestem nie praktykujący - nie znam się ale wszyscy mówią tylko o dwóch razach Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Października 2015 Marek, nie wiem ale zgaduję, że ten trzeci raz to jak się nieopatrznie po jajkach podrapiesz Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/4/#findComment-448880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.