Skocz do zawartości

Niepokojący wygląd solanki


fred__

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Pekluje od niedzieli mięsa na wędzonki świąteczne. Zrobiłem solankę na 14 dni peklowania zgodnie z kalkulatorem. Dodałem trochę maggi i wywar z pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego. Niepokoi mnie trochę jej wygląd. Co o tym sądzicie? Może trzeba wymienić solankę na nową, a jak tak, to jakich proporcji peklosoli użyć?

Pozdrawiam

Fred

 

Pozdrawiam

fred__

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podstawowe pytanie: czy nie śmierdzi? Jesli tak- umyć mięso i wymienić solankę na taka samą jak na początku. Mam nadzieję, że proces peklowania odbywa się zgodnie z obowiązującymi zasadami (temperatura).

Ze zdjęcia wygląda, że jest wszystko dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Moja zalewa wygląda podobnie i wydaje mio się ze jest ok. Zapach też jest ok. Niepokoi mnie inna rzecz. Jak próbuje zalewy to poprostu gębe wykręca, taka słona. Czy to normalne? Czy jak spróbuje mięsa z zalewy to jakie ono musi być na słoność, mocno słone, średnio czy takie akurat jak do jedzenia? Czy w trakcie parzenia dużo mięso traci na słoności?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niepokoi mnie inna rzecz. Jak próbuje zalewy to poprostu gębe wykręca, taka słona. Czy to normalne?

Tak jest to jak najbardziej normalne.

Co do mięska wytnij kawałeczek ze środka i spróbuj. Powinno dać się zjeść. Zresztą po wyjęciu z solanki można lub trzeba, w zależności od potrzeb ją płukać. Parzenie wędzonek też wyciąga jakąś ilość soli z wyrobu.

Zresztą jeśli solanka była robiona na podstawie kalkulatora to wyrób napewno nie będzie za słony. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Solanke robiłem wg kalkulatora który przesłał mi kolega, a którego nigdzie na naszym forum nie moge znaleźć. To jest taka tabelka. W lewe okienko wpisuje wage mięsa, a obok pokazuje mi się ile peklosoli na ile wody mam użyć.

No ale dzięki Wnuczek, uspokoiłeś mnie trochę :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja też pekluję mięsko z kalkulatora masarza ze strony Wędliny domowe i nawet troszkę zaokrągliłem na plus . Według mnie kwestia kilku gram soli albo parunastu mililitrów wody nie ma większego znaczenia . Natomiast przestrzeganie temperatury peklowania to rzecz oczywista .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętajcie jak ciut za wysoka to najlepszą rzeczą na obniżenie temperatury są zamrożone butelki z wodą , zamrażam 4 plastkowe butelki napełnione nie do pełna wodą i dostosowane wielkością do garnka z mięsem peklowanym i co jakiś czas układam te butelki na wierzchu , żeby obniżyć temperaturę.

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fentel, czy aby nie ma na tą solankę wpływ pogoda? Była dyskusja na temat burzy i jej wpływu na warunki peklowania. Bardzo duże spadki ciśnienia są obecnie i jak mówi telewizor to takich spadków nie było już od 60 lat. Akurat w tym czasie jak robiłeś to było największe przesilenie ja leżałem jak gotowy do wywiezienia w sosnowej jesionce.

Czy ktoś może to potwierdzić?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

Tak. Zanim to zrobisz dokładnie umyj mięso i naczynie do peklowania. Sprawdź jeszcze raz ile dałeś peklosoli i czy masz dobry termometr.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stoi 6 dni w temp około 6 stopni.

Poza tym, co wyżej, obniż temperaturę do 4 st.C .

Kontrola poprawności wskazań temperatury jest kluczowa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.