mucho Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2015 Witam,Zaczne od slow mojego znajomego Kupilas sobie ferrari to teraz naucz sie nim jezdzic. Drugie rozpalanie w mojeje wedzarni troche lepsze.Rozpalilam bezposrednio na betonie oczywiscie za malo zaru i wszystko zgaslo dolozylam drzewa i za duzy ogien przynajmniej tak myslew koncu zaczel to miec jakis wyglad i temp. poszla w gore i moglam zaczac osuszacDrzwi musze ocieplic jeszcze przed zima chociaz ta kondensacja zniknela po 30 min.moj deflektor Pierwsze zadymianie juz w przyszla sobote.Wybralam boczek ktory juz sie pekluje przepis MiroKochani wszelkie rady mile widziane Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2015 Witaj mucho , wedllug mnie jeszcze za malo zaru i za maly przeplyw dymu pod deflektorem , ale moze lepiej niech sie fachowcy wypowiedza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2015 Przy takiej komorze to ja bym zrobił w następujący sposób: - zmienić podstawę deflektora - cegły zasłaniają cały przepływ na boki więc trzeba wykombinować inne nóżki - dodatkowo moim zdaniem deflektor bym odwrócił żeby rant był do góry a nie na dół, żeby nie "kotłować" pod nim dymu... niech swobodnie przepływa - żar, żar i jeszcze raz żar!! - na początku jak rozpalasz i wygrzewasz komorę to spokojnie może się przecież palić "żywym ogniem" nie ma potrzeby aby starać się utrzymywać w tym momencie sam żar! Na początku wrzuć 3-4 palenka i niech się palą żeby wygrzać komorę i dokładać stopniowo aby powstała na środku warstwa żaru, którą będziesz mogła przed samym wędzeniem rozgarnąć na środku paleniska. - przednie drzwi komory - szyba.... kondensacja moim zdaniem jest za duża a z biegiem czasu - czytaj zima - będzie jeszcze gorzej.... ocieplić i to jak najszybciej! Powodzenia w dalszych naukach Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2015 Czy mogłabyś wstawić zdjęcie wędzarni z dalsza i otwartymi drzwiami ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Października 2015 Jakoś tak optycznie to "głębokim" zdaje się być to palenisko... może dla wygody palić w np blasze do ciasta? Wysuwać/wsuwać...Trafna uwaga o obróceniu deflektora.. można jeszcze czymś wysypać, żeby się tłuszcz na niej nie przypalał....Zamiast nóżek można pręty 2 przewiercić przez ścianki na wys ok 20 cm (8'')....Jak masz Mucho odprowadzenie dymu z kabiny? :D Szyba... Bajer... marzenie... :clap: sugeruję dołożyć drugą na dystansie- "zespolona"... ależ efekty.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Października 2015 Drzwi beda ocieplone jakos z zewnatrz bo na nowe juz nie bede miala czasu przed zima.Tak myslalam ze za malo zaru ale balam sie ze ogien wydostanie sie do komory wedzarniczej.Dokladalam drzewo i patrzylam co sie dzieje Nie pomyslalam ze ten moj psedodeflektor moze blokowac przeplyw dymu a jak teraz patrze na niego to wyglada to oczywiste.Musze to zmienic przed sobota. W planach mam deflektor mniejszy i nad nim wiekszy ale chwilowo jest to co jest.Miro dolaczam zdjecia calosci i dziekuje wszystkim za wasze cenne rady Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Szyba fajna rzecz, ale w zimie .....ale jeszcze sporo czasu do zimy, więc nie ma co gdybać. A ja dla mnie to tak jak piszesz "Czas prób nastał"....o błędy się nie martw, bo każdy na początku je miał.Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Otwory wylotowe dymu to tylko te trzy, czy jeszcze gdzieś masz ? Edytowane 19 Października 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2015 Czas błędów i wypaczeń był i oby odszedł na zawsze Ty masz czas prób i doskonalenia rzemiosła czego każdemu z nas życzę Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2015 Szyba fajna rzecz, ale w zimie .....ale jeszcze sporo czasu do zimy, więc nie ma co gdybać. A ja dla mnie to tak jak piszesz "Czas prób nastał"....o błędy się nie martw, bo każdy na początku je miał.Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Otwory wylotowe dymu to tylko te trzy, czy jeszcze gdzieś masz ?Ta szyba nie zostanie a wlasciwie to cala ta scianka bedzie zamieniona na drzwi drewniane. Musialam ja zostawic aby calosc mi sie nie rozwalila ale szczerze watpie czy zdaze cos przed zima z nia zrobic oprocz ocieplenia. ( u mnie wczoraj rano juz snieg padal roztopil sie w poludnie ale padal ) Otwory wylotowe sa na trzech sciankach nie po 3 ale po 5 czyli razem jest ich 15. Tylko nie sa w rownych odleglosciach od siebie. Tak mi wyszlo po katach schowane Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2015 Spróbuj Przykleicna drzwi twarda wełne do docieplen , obłozyc trzeba by ja jakims wykonczeniem , moze grubą folia alu z trzech stron szyby mozesz welne wypuścić, ale przy zawiasach musi byc równo cieta boi inaczej nie otworzysz drzwi , chyba jedna lepeij juz teraz zrobic drewniane drzwi moze sa gotowe wjakims skłądzie budowlanym m , przeciez sauny tez maja drewniane drzwi .Prezydał by Ci sie podest do wchodzenia by zawiwesic wedzonki , Pozdrawaim Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Października 2015 ...daszek rodem z Japonii...zarąbisty.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Października 2015 ...daszek rodem z Japonii...zarąbisty....jumbo jestem dumna z mojego daszku, jeszcze nie wykonczony ale fajny. Musialam siegnac po wszystkie moje zasoby intelektualne i manualne aby go stworzyc Spróbuj Przykleicna drzwi twarda wełne do docieplen , obłozyc trzeba by ja jakims wykonczeniem , moze grubą folia alu z trzech stron szyby mozesz welne wypuścić, ale przy zawiasach musi byc równo cieta boi inaczej nie otworzysz drzwi , chyba jedna lepeij juz teraz zrobic drewniane drzwi moze sa gotowe wjakims skłądzie budowlanym m , przeciez sauny tez maja drewniane drzwi .Prezydał by Ci sie podest do wchodzenia by zawiwesic wedzonki , Pozdrawaim Oj masz racje,masz racje. Dodales mi nowej energii tak musze cos zrobic z tymi drzwiami Witaj mucho , wedllug mnie jeszcze za malo zaru i za maly przeplyw dymu pod deflektorem , ale moze lepiej niech sie fachowcy wypowiedza eli55 przekopalam twoj watek i moj deflektor jest juz poprawiony na wzor twojego. Przynajmniej z tej strony nie bedzie problemu.Jak go zainstaluje to zrobie zdjecia Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-451535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 25 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Października 2015 No to pierwsze wedzenie juz za mna. Czy dobre ? Czekam na wasze zdanie.Ja uwazam ze calkiem, calkiem. Wedzilam boczki peklowane z przepisu Miro. Jeszcze nie parzone ale juz sprobowalam i mi bardzo smakuja. Wedzilam tez poledwice wolowa i lososia oba wygrzebane gdzies z zamrazarki. Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Października 2015 Czy dobre ? Bardzo ładne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Października 2015 Boczuś delikatnie słomkowy - ładnyTeraz szynka i następnie na kiełbasy przyjdzie pora Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 25 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Października 2015 O dziekuje.....Teraz szynka juz ja zapeklowalam i zapewklowalam rowniez poledwice z przepisu poledwica lososiowa i brniemy dalej.Kielbasy troche boje sie dotykac Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Października 2015 Kiełbasa - nie taki diabeł straszny jak go malują Tak generalizując przepis podobny do mielonych - no dobra trochę bagatelizuję ale jest to naprawdę proste do zrobienia. Postaraj się zaopatrzyć w jelita (na początek parę metrów) i zrób na próbę małą ilość a po tej próbie to już polecisz w ilość i na pewno w jakość Patrząc się na progresję to nie mam wątpliwości, że tak będzie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2015 Jelita to juz mam. Jakies takie zasolone leza sobie w zamrazalniku ale jeszcze troche musza poczekac ale pewnie przyjdzie czas i na nie. Chwilowo uzywam je do robienia kiszki kartoflanej tak to moja babcia nazywala Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2015 Jelit nie przechowuj w zamrażarce, zasolone trzymam w opakowaniu w dolnej części lodówki , zawsze sa szybko do użycia , nie wysuszają sie >pzodraiwam wyroby ładne . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2015 Gratulacje ,pierwszy raz i wszystko b.ladnie Ci wyszlo z kielbasa to tak jak jak juz Ci napisal Artur Dor nie jest tak strasznie , musisz tylko dobrze wyrobic,ja jelita tez trzymam w soli i w lodowce, pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2015 Swietnie,przeloze jelita do lodowki. Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Chwilowo uzywam je do robienia kiszki kartoflanej tak to moja babcia nazywala Jeżeli to te jelita z wątku - Co macie dziś na obiad - to nie nadają się do kiełbasy.Musisz kupić jelita cienkie. Edytowane 26 Października 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2015 Nie, nie to jelita normalne swinskie, cienkie. Tamto jelito kupilam przez przypadek w sklepie u chinczykow i musialam sprawdzic czy sie nadaje np na kiszke. Envoyé de mon SM-G920W8 en utilisant Tapatalk Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2015 musialam sprawdzic czy sie nadaje np na kiszke. Na kiszkę tylko takie Od biedy można zrobić w "kiełbasianych" cienkich ale to "profanacja" kiszki ziemniaczanej Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) MUCHO pierwsze wędzenie jest super! Miała być nauka "latania" a już szybujesz samodzielnie. Parę wędzeń i kurs na "Marsa." Załapałaś tego bakcyla od tej dobrej strony i w dobrym owocnym wykonaniu. Teraz dogoń mistrzów i nie będzie to trudne. Poznając wady i zalety swojej sauny, wiedza zaowocuje pozytywnie. Edytowane 26 Października 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12171-czas-pr%C3%B3b-i-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-nasta%C5%82/#findComment-452487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.