odyn06 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Listopada 2015 A gdzie ubój, rozbiór,marża ubojni, składowanie, transport, marża hurtowni, marża sklepu - tak wiem jak jest promocja to robi to Mikołaj i Elfy Do ceny finalnej proponuję dopisać obowiązującą cenę utylizacji, gdyby desperacka promocja nie wypaliła.Sieci z tego korzystają.Wystarczy pogadać z kim trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) @noxissMogę zrozumieć Twoje "rozgoryczenie", bo piszesz prawdę, ale nie do końca.Twojej kiełbasy nie kupi, a nawet o niej nie pomyśli że taka jest, osoba mająca to co spożywa brzydko mówiąc w d..... i liczy się ile dostanie rabatu, albo gdzie jest teraz promocja.Zostaliśmy zmanipulowani rabatami i promocjami.Lubimy się pochwalić ile to nie zaoszczędziliśmy i jak jesteśmy sprytni. I to wykorzystują sieci handlowe, kusząc ile się da ! Są jednak, i jest to smutne, osoby których do takiego zachowania zmusiło życie i status społeczny.Te osoby którym jest ciężko jak najbardziej rozumie i sam bym szukał taniochy, byleby dzieciom dać jeść. Ale ..... widzę że coraz więcej osób szuka, .......szuka dobrego jedzenia, dobrych wędlin czy swojskiego chleba.I ta grupa, coraz większa na szczęście, wyłamuje się z "pędu owiec". Ta grupa to Twoi klienci, i jeśli zrobisz dobry wyrób, dobrze zapłacą !!!W śród "pędu owiec" klienta dla ciebie nie ma. Ps. Z tym 60,00 zł trochę przesadziłeś. Edytowane 6 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Listopada 2015 @noxiss,W ślad za Mirem: ja nie chcę, abyś się ze mną zgadzał.Ja chciałbym tylko jednego. Abyś swoimi wyrobami nie zaszkodził innym.Rodzinie i klientom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Listopada 2015 Ostatnio wędziłem boczek, karczek i szynkę. Ło! matko i córko :D ,ale nic to, poćwiczysz i nastęną razą będzie oki, znaczy się o kolor mję się rozchodzi Czytaj kolego Akademię Dziadka i powodzenia Chyba widzę tam "wczesnego Zbója" Krzyś, nie chyba, a napewno Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Listopada 2015 Miro z całym szacunkiem do twojej wiedzy jeśli takową posiadasz to podpowiedz koledze który pyta co ma konkretnie robić,tak jak ja dałem mu rady-chociażby te dobre.Ty za to przypominasz mi gości z innych for na temat domowych wyrobów,którzy jak ktoś cos napisze to zaraz wyłapują słówka i jadą po człowieku jak po burej suce.Tego ,że napisałem cos dobrego nie widzisz tylko te być może złe strony.Teraz to ja wyszedłem na tego co kupuje syf i go wędzi.Ciekawe ilu z tego forum robi to co ja...pewnie byś padł z wrażenia. I tak na zakończenie to nie rzucaj w drugiego kamieniem jak sam nie jesteś bez winy,bo ja syf który kupuję doprawiam i przerabiam w jak najlepszy sposób ,który zaczerpnąłem z tego forum.A konkretnie chodzi mi o Twoje rady traktowania cud mięsa wspaniałą domowej chyba roboty wegetą...no bo byś chyba SYFU nie dodał.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Chciałem jeszcze dodać,że przy wiekszym przerobie kupuję schaby z marketu,obcinam warkocz i mizdrę i robię polędwice bez parzenia.Co do szynek i karkówek kupuję w sklepach masarniczych,ale mam też watpliwości co do jakości tego mięsa.Nie jestem znawcą ,więc mógłbyś podpowiedzieć na 100 % jak wyłapać nastrzyk.Czasami widzę złe mięso i go nie kupuję,lecz w wielu przypadkach wygląda ono lepiej jak to ze sklepów masarniczych. Przyda się to mi na przyszłość i innym też.A smakował ktoś oscypka z mleka z woreczka(dodam,że mleko od krówki mogę kupować ,ale nie zawsze jest okazja jak przyjdzie ochota)?Bo moje smakowali Ci co sprzedają ceprom pod gubałówką owcze ,kozie, krowie mieszane,wędzone w herbacie ,a do tego żurawina z biedronki......i mówili ,że tys dobre Edytowane 6 Listopada 2015 przez donpicolo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Miro, nic Ci nie zostało jak Edytowane 6 Listopada 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Listopada 2015 Przecież napisałem co ma robić.Niech robi swoje a klienci sami się znajdą.Jeden drugiem powie i już. Ty za to przypominasz mi gości z innych for na temat domowych wyrobów,którzy jak ktoś cos napisze to zaraz wyłapują słówka i jadą po człowieku jak po burej suce A gdzież to tak po koledze pojechałem ? Że się czepiam, to może źle odebrałeś co piszę i po co piszę.Wkur... mnie to, jak ludzie są nabijani w butelkę i wciska nastrzyknięty chłam.Wkur.... mnie to że takie mięso jest oznaczone jako świeże, a nie mięso przetworzone. Jak rozpoznać mięso pisałem już wielokrotnie.Jest przede wszystkim śliskie, oblazłe czymś i lepiące.Mięso nie chce się przypiec, tylko skacze jak karp po patelni.Z nastrzykniętego boczku nie zrobisz porządnych skwarek, a schabowy to jak podeszwa buta .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Miro i tu masz rację.Tylko nie każde jest takie jak piszesz....chodzi o to z marketu.Ja po zakupie otwieram dotykam ,wącham i odkładam jeśli trzeba i wychodzę.To samo robię w sklepie po zakupie i uwierz ,że wzrokowo bywało ładne,a po chwili oddawałem pani i prosiłem o zwrot kasy.Czasami myślę,że jak kobita sprzedaje facetowi to ma przed sobą misia co tylko potrafi wodę na herbatę przypalić i wciska coś starego bo myśli,że nie wróci ze starym towarem.Inaczej ma się to do ludzi co poczytają na forum i kupią w super sklepie i to akurat tym, gdzie było myte z 2,lub 3 razy.Ich trzeba wyczulić i przestrzec przed kupowaniem syfu ze sklepów wędliniarskich bo być może nie słyszeli ,że zwykły prosty kurczak ma 3 życia,albo i więcej.Ja rozpoznam po której jest reinkarnacji ,ale na pewno nie wszyscyGonzo może już ciemna noc i dlatego nie do końca qmam do kogo,lub czego pijesz :),ale zdrówko na sobotę i niedzielę dla wszystkich Edytowane 6 Listopada 2015 przez donpicolo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Listopada 2015 Donpicolo - Ty jesteś nowoczesny klient sklepowy - nasz klient - nasz cha.... Zmień sklep lub zrób coś, by miś nie otrzymywał starych lub trefnych mięsek. Wychowaj sprzedawcę, zaprzyjaźnij się z nim, nigdy Ci nie da trefnego czy mytego towaru. Przykład : Klient - proszę dwie piersi z kurczaka -Sprzedawca - nie ma dla pana dziś piersi.klient- leżą tamsprzedawca - tak są, ale nie dla pana Nie ma dla pana piersi, bo zaprzyjaźniony sprzedawca nie da trefnych stałemu zaprzyjaźnionemu klientowi.Wychowanie sprzedawcy nie polega na oddawaniu i proszeniu o zwrot kasy, lepiej działa inwestycja, zakupisz trefne - zanosisz sprzedawczyni i przekazujesz jej nieodpłatnie w prezencie do konsumpcji. Jednorazowa inwestycja. W sklepach i zakładach trzeba sprzedać, taki biznes, nie wiń sprzedawców. taka praca.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Listopada 2015 Pis masz 100 % racje ,moja tesciowa kupuje na osiedlowym bazarku i zawsze kupuje pszedni towar i tak jak piszesz ,"te kotlety nie dla pani" czy ...kupuje mielone mieso to gosciu odcina jej kawalek miesa ,myje maszynke i mieli , a ma juz wczesniej zmielone ale takiego nigdy jej nie sprzedaje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Listopada 2015 Przyznaję rację Pis z tą jednorazową inwestycją.Tylko nie zawsze to skutkuje.Wiem,że dziewczyny w sklepach są zmuszane do tego typu zachowań i to właściciel powinien dostać tym pranym mięsem w pysk Prawie w każdym sklepie mięsnym zauważcie że przychodzi ekipa 1,5 godziny wcześniej....rozkłada towar pewnie z 30 min.,a pranie brudów z dnia wcześniejszego to pozostała godzina.Nasłuchałem się tych opowieści.Pewnie nie tylko ja.No ale takie jest życie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Listopada 2015 Noxiss Ja i pewnie większość z tego forum traktuje wyrób wędlin domowych jako hobby, dodatkowe zajęcie bo chcę posmakować czegoś dobrego i zdrowego i fachowcy doradzają, podpowiadają jak to osiągnąć. Zdaję sobie sprawę, że zakup mięsa na tym etapie na którym jestem, to pewnego rodzaju loteria ale jak masz zaprzyjaźnionego sprzedawcę tak jak pisał Pis, można w miarę spać spokojnie. Nie traktuję tego zarobkowo bo jak pisałeś nie da się na tym zarobić, robię tylko dla siebie i moich najbliższych a jak mam wolne moce przerobowe - dla dalszej rodziny i ewentualnie znajomych. Jednak zanim coś dla nich zrobię mówię ile będzie kosztował wsad i tyle tyle od nich chcę zwrotu - nie robię tego specjalnie dla nich tylko przy okazji swoich więc robocizna i materiały dodatkowe to niewiele najważniejsze dla mnie jest ich zadowolenie i zdrowie (bezcenne) - i tak zazwyczaj dostaję więcej niż chcę, w tej chwili na pewno wszyscy są świadomi ( nawet szaraki) czym nas karmią w sklepach i marketach.Mój największy zysk z mojego hobby to smaczne i zdrowe wyroby.Może jak stracę pracę zajmę się tym zarobkowo ale wtedy to inna inszość (choć tak nie powinno być cóż na władzę nie poradzę) i wiedza z tego forum na pewno nie pomoże mi w osiągnięciu dużych zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Listopada 2015 Na amatorów "zrób mi przy okazji jak będziesz robił dla siebie" mam prosty patent kg gotowego wyrobu to 2kg "wsadu" chce kilogram wedzonki kupuje 2kg mięsa proste i uczciwe Oczywiście mięso kupuję sam ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz51 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Listopada 2015 rogerświęte słowa napisałeś ja miałem kiedyś taką przygodę.Koleżanka córki prosiła mnie aby przy okazji zrobić jej trochę wyrobów na komunię córki.Zakupiła 20kg mięsa przyniosła to wraz z rachunkiemno i tu skończyła się znajomość z moją córka na dwa miesiące no bo jak to może byćdałam 20kg a ja oddałem 17kg wyrobówsprawa wyjaśniła się po pół roku oj naczytałem się wtedy książek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) dałam 20kg a ja oddałem 17kg wyrobówTo i tak dużo wszak to tylko 15% a swoją drogą jak Ci się dało to uzyskać, receptę na pw proszę oj naczytałem się wtedy książekoj to chyba nie polskie książki bo wszak mamy tylko trylogię no chyba, że opowieści piastowskie Edytowane 7 Listopada 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Listopada 2015 Może lekko zbocze z tematu,czy próbował już ktoś robić wędliny,wędzonki z mięsa pakowanego chyba"wakum' największego kombinatu ubojowo-przerobowego w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Listopada 2015 Tzn ... ?Bo już były kartkówki z 10 letnie z rezerw pakowane vacu w jednej z dużych sieci Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Listopada 2015 Nie chcę podawać nazwy z wiadomych przyczyn,ale bardzo często są na wizji i na pewno nie są to ZN-eny,tylko bieżąca produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-454940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Listopada 2015 Tak czytam wasze wypowiedzi i powiem uczciwie że osobiście mam dużo szczęścia ponieważ kupuję żywe świnki u tego samego kolegi rolnika od kilku lat który "choduje" kilka świnek na własne, rodziny i znajomych potrzeby, jestem u niego nieraz co tydzień i widzę czym są karmione więc śpię spokojnie, czego i Wam życzę. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Listopada 2015 Tylko pozazdrościć ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Tylko pozazdrościć ! fuksiarz qurna po prostu fuksiarz, szczerze? nie jeden zazdrości Edytowane 8 Listopada 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 8 Listopada 2015 Tak czytam wasze wypowiedzi i powiem uczciwie że osobiście mam dużo szczęścia ponieważ kupuję żywe świnki A ile tych świnek kupujesz w ciągu roku.Za każdym razem gdy Ci polędwica, karkówka się skończą (szynek na trochę dłużej starczy).Nie pisz,że nie dokupujesz między świnkami polędwicy, karkówki, mięsa na kiełbasy. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Listopada 2015 Panowie, każdy może mieć tak dobrze, wystarczy tylko znaleźć takiego rolnika, "zaskarbić" sobie jego względy i sprawa załatwiona Pewnie ja miałem ułatwione zadanie ponieważ na moim terenie jest bardzo dużo takich "małorolnych" którzy hodują na własne i rodziny potrzeby, a jak znajdzie się ktoś kto zadeklaruje się i będzie pewnym i stałym odbiorcą to ma zapewnione pewne źródło na "świeżynkę" u niektórych można jeszcze kupić jajka, kurki, kaczki, rzadko znajdzie się jakaś gęś czy też królik, czasami znajdzie się mleko, śmietana, ser i masło, tyle że tylko latem, zimą tylko mleko, w sumie ja kupuję tylko świnki i drób, resztę wolę sam przetworzyć Gonzo, nie ma problemu ponieważ co 3 miesiące mam zapewnioną świnkę, a że w domu zostaliśmy tylko z Jolą to jak byśmy nie jedli to całej świnki nie zjemy w sumie przecież nie samym mięsem żyjemy więc sprawa jasna. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Listopada 2015 ...Gruby7074 może to nie dokładnie to lecz efekty mogą być zbliżone... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=452444 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12236-schab-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-455131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.