Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre, świeże mięso, to podstawa naszych wyrobów.

Temat zakupu świeżego mięsa i mięsa podrasowanego nastrzykiem chemicznym, a potem oferowanego nam w promocji, wraca coraz częściej na naszym forum.

Zakładając ten wątek, mam zamiar abyśmy się wymieniali zdjęciami i spostrzeżeniami jak rozpoznać, czy mięso jest faktycznie świeże, czy już z poddane nastrzykowi.

Dziś  miałem okazję zakupić łopatkę wieprzową, która według mojej oceny nie była nastrzykiwana.

Po czy to poznałem ?

Przekrojone mięso nie "świeci się", ma naturalną barwę.

Biorąc do ręki poczujemy, że jest naturalne w dotyku, nie jest dziwnie śliskie i klejące.

post-39755-0-60654300-1446900812_thumb.jpg

Mięso z nastrzykiem chemicznym, będzie lekko "świecić się" jak to obok łopatki po lewej zawinięte w folię.

Warto też zerknąć na tacę, na której leży mięso.

Jeśli na tacy widać zlewającą się maź, o lekkiej konsystencji kisielu, możemy podejrzewać, że mięso było już poddane nastrzykowi.

Jak dojrzę w sklepie mięso z nastrzykiem, dorzucę do tematu.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe  porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym , A wszystko staje się jasne . Postanowiłem nie pisać na tym forum , to jest wyjątek w słusznej sprawie. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Temat był, ale poszedł w kierunku ryb.

W tym temacie, wklejać można by zdjęcia podejrzanych mięs .....  :cool:

Miro w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe  porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym , A wszystko staje się jasne . Postanowiłem nie pisać na tym forum , to jest wyjątek w słusznej sprawie. Pozdrawiam

Zdarzy się Dziadku, że nie ma kości i nie ma z czym porównać, ale Twoja wskazówka jest bardzo cenna. 

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Postanowiłem nie pisać na tym forum

A na jakim piszesz? :cool:

w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym ,

No w moim GS-owskim - barwy wyglądają identycznie... będę robić foty mięsa ... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Czy sklepy/markety w PL, nie maja obowiazku przy sprzedazy mies surowych, zaznaczenia np. na opakowaniu, czy dany element jest "nastrzykniety"..?

Niby jedna Unia..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Mają, ale mają to w d....

Nikt tego nie zgłasza, więc problemu nie ma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj w promocji filet z kurczaka...  :)

Po czym poznać mięso nastrzyknięte ?

- nienormalna, nienaturalna grubość mięsa.

post-39755-0-74708700-1451928738_thumb.jpg

- zbierająca się między mięsem i na tacy mazista substancja

post-39755-0-91638900-1451928781_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Trzy życia kurczaka w dużym sklepie:

1. kurczak świeży

2. kurczak po reanimacji    /wykąpany/

3. kurczak z rożna

Trzy życia kurczaka w dużym sklepie:

1. kurczak świeży

2. kurczak po reanimacji /wykąpany/

2a.Kurczak w marynacie

3. kurczak z rożna

4. kurczak z rożna odgrzewany w mikrofalówce

5. kurczak w potrawce

Ja naliczyłem sześć :D

5.a kurczak w potrawce odgrzewany ..

To wyszło siedem :facepalm:  jak u kota

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Po czym poznać mięso nastrzyknięte ? - nienormalna, nienaturalna grubość mięsa.

- zbierająca się między mięsem i na tacy mazista substancja

Miro. Masz wyjątkową możliwość przetestowania substancji służących do zatrzymywania w niskich temperaturach dodanej wody do mięsa. Zrób próby.  żrób ocenę organoleptyczną tak przygotowanego mięsa w postaci przetworzonej. Zapamiętaj smak mięsa przed nastrzykiwaniem i po.

Wg mnie filety z piersi kurcząt nie były nastrzyknięte. Grubość mięsa to efekt zastosowanych zmian mięsności kurczaków.  Natomiast drugie zdjęcie obrazuje: (tutaj mogę domyślać się )naturalny wyciek soku mięśniowego pod wpływem własnego ciężaru stłoczonych filetów w pojemniku lub  obmycie mięsa.

Przy okazji przypomniałem sobie pewien fakt. Paręnaście lat temu mieliśmy do czynienia z wodnistością mięsa wieprzowego wówczas producenci mięsa układali w opakowaniu pojedynczo, jeden kawałek mięsa obok drugiego by nie powstawały nadmierne wycieki soku mięśniowego.

Mięso jest na 100 % nastrzyknięte.

Może zdjęcie nie jest zbyt dokładne, ale wyciek jest w postaci rzadkiej galarety, więc nie są to typowe soki mięsne.

Nie chciałbyś obrabiać takiego mięsa termicznie. Przy pieczeniu "pływa" w wyciekającym płynie.

Następnym razem poproszę znajomą na stoisku i zrobię dokładne zdjęcie galarety.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

I jeszcze jedno. Miro, kup kurczaka i pozyskaj filety i obrób termicznie.

Następnym razem poproszę znajomą na stoisku i zrobię dokładne zdjęcie galarety.

Czy wyciekający płyn zestala się w postaci żelu?

I jeszcze jedno. Miro, kup kurczaka i pozyskaj filety i obrób termicznie.

Nie wiem co miałoby to dać ?

Czy wyciekający płyn zestala się w postaci żelu?

Nie nazwałbym to żelem, tylko pieniącą się w dużych ilościach mazią.

Wiem o czym myślisz,   ;) ale żelowanie w przypadku pieczenia na patelni nie zajdzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

..rozważacie możliwości nastrzyknięcia piersi kurczęciej , a pomijacie fakt , że są to piersi 6 tygodniowego kurczaka napędzone sterydami (pudziany)

Normalny kurczak podwórkowy waży w wieku 6 tygodni około 600gram , a nie 1500 -2000.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Nie nie rozważam, tylko ....... stwierdzam fakt nastrzykiwania mięsa.

Po mięsie ciężko jest stwierdzić czy jest sterydowane, ale efekt nastrzyku widać gołym okiem i o tym piszę.

Na dzień dzisiejszy, według Polskiego prawa, takie mięso powinno być na sklepie oznaczone jako przetworzone.

Jeśli jest inaczej, lub mamy podejrzenia że tak jest, należy to zgłosić do np. PiH-u, lub Sanepidu.

Nic więcej, tylko zgłosić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

....może ten fakt , pozornie z innej parafii , da do mylenia

młodzież urodzona w latach 80 smigała wzrostem będąc jednocześnie chudą    - drób był najtańszy i najbardziej dostpny - więc dzieci rosły inaczej.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski