miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Dobre, świeże mięso, to podstawa naszych wyrobów. Temat zakupu świeżego mięsa i mięsa podrasowanego nastrzykiem chemicznym, a potem oferowanego nam w promocji, wraca coraz częściej na naszym forum.Zakładając ten wątek, mam zamiar abyśmy się wymieniali zdjęciami i spostrzeżeniami jak rozpoznać, czy mięso jest faktycznie świeże, czy już z poddane nastrzykowi. Dziś miałem okazję zakupić łopatkę wieprzową, która według mojej oceny nie była nastrzykiwana.Po czy to poznałem ?Przekrojone mięso nie "świeci się", ma naturalną barwę.Biorąc do ręki poczujemy, że jest naturalne w dotyku, nie jest dziwnie śliskie i klejące. Mięso z nastrzykiem chemicznym, będzie lekko "świecić się" jak to obok łopatki po lewej zawinięte w folię.Warto też zerknąć na tacę, na której leży mięso.Jeśli na tacy widać zlewającą się maź, o lekkiej konsystencji kisielu, możemy podejrzewać, że mięso było już poddane nastrzykowi. Jak dojrzę w sklepie mięso z nastrzykiem, dorzucę do tematu. Edytowane 7 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2015 Jest już taki temat na forum: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzic-czy-mieso-jest-nastrzykniete/ Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2015 Miro w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym , A wszystko staje się jasne . Postanowiłem nie pisać na tym forum , to jest wyjątek w słusznej sprawie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2015 Jest już taki temat na forum: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/613-jak-sprawdzic-czy-mieso-jest-nastrzykniete/ Temat był, ale poszedł w kierunku ryb.W tym temacie, wklejać można by zdjęcia podejrzanych mięs ..... Miro w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym , A wszystko staje się jasne . Postanowiłem nie pisać na tym forum , to jest wyjątek w słusznej sprawie. Pozdrawiam Zdarzy się Dziadku, że nie ma kości i nie ma z czym porównać, ale Twoja wskazówka jest bardzo cenna. Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2015 Postanowiłem nie pisać na tym forum A na jakim piszesz? w każdym sklepie są kości wp. schabowe lub karkowe porównaj barwę ich z mięsem obok oferowanym , No w moim GS-owskim - barwy wyglądają identycznie... będę robić foty mięsa ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2015 Czy sklepy/markety w PL, nie maja obowiazku przy sprzedazy mies surowych, zaznaczenia np. na opakowaniu, czy dany element jest "nastrzykniety"..?Niby jedna Unia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2015 Mają, ale mają to w d....Nikt tego nie zgłasza, więc problemu nie ma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-454938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dzisiaj w promocji filet z kurczaka... Po czym poznać mięso nastrzyknięte ? - nienormalna, nienaturalna grubość mięsa. - zbierająca się między mięsem i na tacy mazista substancja Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Trzy życia kurczaka w dużym sklepie: 1. kurczak świeży2. kurczak po reanimacji /wykąpany/3. kurczak z rożna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Trzy życia kurczaka w dużym sklepie:1. kurczak świeży2. kurczak po reanimacji /wykąpany/2a.Kurczak w marynacie3. kurczak z rożna4. kurczak z rożna odgrzewany w mikrofalówce5. kurczak w potrawceJa naliczyłem sześć 5.a kurczak w potrawce odgrzewany ..To wyszło siedem jak u kota Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Po czym poznać mięso nastrzyknięte ? - nienormalna, nienaturalna grubość mięsa. - zbierająca się między mięsem i na tacy mazista substancja Miro. Masz wyjątkową możliwość przetestowania substancji służących do zatrzymywania w niskich temperaturach dodanej wody do mięsa. Zrób próby. żrób ocenę organoleptyczną tak przygotowanego mięsa w postaci przetworzonej. Zapamiętaj smak mięsa przed nastrzykiwaniem i po.Wg mnie filety z piersi kurcząt nie były nastrzyknięte. Grubość mięsa to efekt zastosowanych zmian mięsności kurczaków. Natomiast drugie zdjęcie obrazuje: (tutaj mogę domyślać się )naturalny wyciek soku mięśniowego pod wpływem własnego ciężaru stłoczonych filetów w pojemniku lub obmycie mięsa. Przy okazji przypomniałem sobie pewien fakt. Paręnaście lat temu mieliśmy do czynienia z wodnistością mięsa wieprzowego wówczas producenci mięsa układali w opakowaniu pojedynczo, jeden kawałek mięsa obok drugiego by nie powstawały nadmierne wycieki soku mięśniowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Mięso jest na 100 % nastrzyknięte.Może zdjęcie nie jest zbyt dokładne, ale wyciek jest w postaci rzadkiej galarety, więc nie są to typowe soki mięsne.Nie chciałbyś obrabiać takiego mięsa termicznie. Przy pieczeniu "pływa" w wyciekającym płynie. Następnym razem poproszę znajomą na stoisku i zrobię dokładne zdjęcie galarety. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2016 I jeszcze jedno. Miro, kup kurczaka i pozyskaj filety i obrób termicznie. Następnym razem poproszę znajomą na stoisku i zrobię dokładne zdjęcie galarety. Czy wyciekający płyn zestala się w postaci żelu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2016 I jeszcze jedno. Miro, kup kurczaka i pozyskaj filety i obrób termicznie. Nie wiem co miałoby to dać ? Czy wyciekający płyn zestala się w postaci żelu? Nie nazwałbym to żelem, tylko pieniącą się w dużych ilościach mazią.Wiem o czym myślisz, ale żelowanie w przypadku pieczenia na patelni nie zajdzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2016 ..rozważacie możliwości nastrzyknięcia piersi kurczęciej , a pomijacie fakt , że są to piersi 6 tygodniowego kurczaka napędzone sterydami (pudziany) Normalny kurczak podwórkowy waży w wieku 6 tygodni około 600gram , a nie 1500 -2000..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Nie nie rozważam, tylko ....... stwierdzam fakt nastrzykiwania mięsa.Po mięsie ciężko jest stwierdzić czy jest sterydowane, ale efekt nastrzyku widać gołym okiem i o tym piszę.Na dzień dzisiejszy, według Polskiego prawa, takie mięso powinno być na sklepie oznaczone jako przetworzone.Jeśli jest inaczej, lub mamy podejrzenia że tak jest, należy to zgłosić do np. PiH-u, lub Sanepidu. Nic więcej, tylko zgłosić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2016 ....może ten fakt , pozornie z innej parafii , da do mylenia młodzież urodzona w latach 80 smigała wzrostem będąc jednocześnie chudą - drób był najtańszy i najbardziej dostpny - więc dzieci rosły inaczej..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12245-jak-rozpozna%C4%87-dobre-%C5%9Bwie%C5%BCe-mi%C4%99so-w-sklepie-nie-daj-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-466564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.