Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo proszę o podpowiedż w jaki sposób fachowo wykonać nastrzykiwanie.

Nigdy tego nie robiłem,zawsze peklowałem mięso metodą zalewową.

Mam strzykawkę z igła 40 mm,czy to wystarczy?

Ile solanki wstrzyknąć w ml na 1 kg mięsa,jak gęsto wstrzykiwać?

Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/
Udostępnij na innych stronach

W zależności od czasu peklowania, ale przy typowym 7 - 10%

zerknij do tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0

Powinieneś mieć możliwość przekłucia przez całą grubość mięsa, ale jak nie masz dłuższej to nastrzykuj naprzemiennie z jednej i drugiej strony,

ile razy? - tak aby w miarę równo rozprowadzić solankę np. na kawałek ok 2kg powinno starczyć 5-6 ukłuć

Wbijasz igłę i powoli wyciągając naciskasz na tłok

powodzenia :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-25034
Udostępnij na innych stronach

chłopie nie łajaj się, stwierdzam, że nie raz też nie mogłem znaleźć czegoś co już widziałem. Forum WD jest olbrzymie. Dlatego ukłon w stronę moderatorów którzy nie puszczają gromów na nasze głowy za byle pytanie lecz cierpliwie podsyłają linki i odpowiadają. Korzystam z różnych stron i nie jest gdzie niegdzie tak wesoło a za proste pytanie można oberwać. Tu miło się zagląda. Widać nietylko muzyka łagodzi obyczaje...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-25038
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym jeszcze raz przypomnieć, że świetnie sprawdzaja sie obie wyszukiwarki: tutaj i na stronie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-25041
Udostępnij na innych stronach

Witam

Abratek wszystko wyjaśnił, ja dodam, że nastrzyki robię za pomocą zwykłej strzykawki z igłą 1,2mm. Strzykawkę mam od zaprzyjaźnionej pielęgniarki, igła kosztowała 10 groszy w aptece.

Wiem, że można używać profesjonalnego sprzętu, ale mój kosztował tylko 10 groszy, a się sprawdza.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-25050
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

jareknew. Jeżeli dobrze widzę jest to wiadro ocynkowane i w takim naczyniu nie polecam peklowania ze względu na reakcję soli na ocynk .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-25051
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Mam pytanie odnośnie nastrzykiwania solanką.

Kupiłem schab w sklepie PMB Białystok. Nastrzykiwałem go wbijając poziomo igłę w poprzek mięśni i przy nastrzykiwaniu w kilku miejscach strzykała mi solanka strumieniem do góry o średnicy zbliżonej do mojej igły.

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało :question: :shock:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88555
Udostępnij na innych stronach

Nie nastrzyknięty Kolego, nie nastrzyknięty, a tylko USZLACHETNIONY. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88558
Udostępnij na innych stronach

Czy może to oznaczać, że surowy schab był wcześniej czymś strzyknięty i przez te otwory po igle mi strzykało

W czasie nastrzyku mogłeś mieć za wysokie ciśnienie, igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej albo włókna mięśniowe nie były ze sobą mocno zespolone, tworząc luźną strukturę, powodującą przepuszczenie strugi solanki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88564
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Czasami tak mam przy szynce ale w jednym miejscu a beiot pisał: w kilku naraz.Aż tak dużego ciśnienia strzykawa nie wytwarza, chyba :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88571
Udostępnij na innych stronach

Nastrzykują, nastrzykują. Wiem z pewnego źródła. :wink: To najtańszy i najszybszy sposób podniesienia zarobków, którego niezaprzeczalnym atutem jest mała szkodliwość wody. :grin: Pić w końcu także trzeba.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88572
Udostępnij na innych stronach

igła skierowania bardziej do krawędzi zewnętrznej

Raczej nie bo starałem się centralnie w środek podawać.

Strzykało w dwóch trzech miejscach naraz i zawsze na środku przy moim nakłuciu w różnych miejscach.

Więcej z PMB mięska nie będzie :devil:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88631
Udostępnij na innych stronach

Nie cobym reklamował, ale poza zaufanym "rzeźnikiem" albo "szwagrem rolnikiem" pozostaje chyba makro i mięso pakowane firmowo (takie po 3-4 kilo)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1227-nastrzykiwanie-przy-peklowaniu/#findComment-88632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.