Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Święta prawda,przyczyna wielu wypadków w różnych dziedzinach naszego życia niestety :rolleyes:

Dokładnie .

Laik jest ostrożniejszy , 5 razy się zastanowi zanim coś zrobi .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-252202
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. :)

Robiłem wątrobiankę wg tej receptury:

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

 

I, w smaku jest jak najbardziej OK, tylko wyszła taka, jakaś za "sucha", za mało moim zdaniem smarowna. Robiłem  w ilości pomniejszonej 6 krotnie do receptury, czyli wszystkiego dałem po 500 g. Co mogło spowodować, że jest jak dla mnie za mało smarowna, a może taka właśnie ma być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451294
Udostępnij na innych stronach

Ile dałeś rosołu .... i czy w ogóle go dałeś a ile skórek ?  

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451302
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile dałeś rosołu .... i czy w ogóle go dałeś a ile skórek ?

 

Skórki zgodnie z przepisem (70 dag), ja dałem 6 x mniej, czyli około 12 dag. Rosołu dałem jakieś 150 ml, i tak sobie myślę, że właśnie za mało, ale bałem się, że będzie za "luźna".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451312
Udostępnij na innych stronach

No to masz zlokalizowaną przyczynę ;)

No chyba tak. W recepturze ne była podana ilość rosołu, nawet w przybliżeniu, a ja nie chciałem przedobrzyć. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451332
Udostępnij na innych stronach

W recepturze ne była podana ilość rosołu, nawet w przybliżeniu, a ja nie chciałem przedobrzyć.

 

Jeśli jest mało smarowna to dałeś za mało rosołu.Ja robię to na wyczucie.Zwiększ ilość rosołu do 200 - 250 ml.A jaki surowiec użyłeś.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451358
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaki surowiec użyłeś.?

500 g mięsa wp. z szynki i łopatki,

500 g podgardla, średnio chude,

500 g wątroby wp,

120 g skórek wp.,

około 150 g rosołu z gotowania mięs.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451377
Udostępnij na innych stronach

Nie używaj mięsa z szynki.Lepsza jest sama łopatka i do niej tłuste podgardle no i jak ma być bardziej smarowna to więcej rosołu.Konsystencja ma być w przybliżeniu jak gęsty budyń, lekko paćkowate na tyle, że można jeszcze użyć blendera.Jak teraz będę robił to uzupełnię przepis na taką jaką u mnie lubią tzn. daje się kroić w plasterki, ale można ją jeszcze rozsmarować.Wątrobę dałeś oczywiście surową.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451399
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz ty do leberki dajesz zawsze surową wątrobę? Robię leberke często ale zawsze delikatnie parzę wątrobę. Mielisz surową? Nie ma problemu z mieleniem?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiusz ty do leberki dajesz zawsze surową wątrobę? Robię leberke często ale zawsze delikatnie parzę wątrobę. Mielisz surową? Nie ma problemu z mieleniem?

 

Zawsze.Po odżyłowaniu mielę na sitku 2 mm i później jeszcze blenduję.Po co dawać parzoną jak i tak się sparzy w parzeniu wątrobianki.Raz parzenia jej w zupełności wystarczy.Tak samo do kaszanki.Krojoną w kostkę wątrobę dodaję surową. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451414
Udostępnij na innych stronach

Więc na najbliższej spółdzielni zrobimy też wersję z surową wątrobą. Porównamy smaki i damy znać która lepsza :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451415
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie używaj mięsa z szynki.Lepsza jest sama łopatka i do niej tłuste podgardle no i jak ma być bardziej smarowna to więcej rosołu.Konsystencja ma być w przybliżeniu jak gęsty budyń, lekko paćkowate na tyle, że można jeszcze użyć blendera.Jak te

No tak zrobię następnym razem. Wątroba oczywiście była surowa, zgodnie z recepturą, przepuszczona przez sitko 2.5 i blender.

Dzisiaj podwędziłem to co zapodałem w osłonki białkowe, normalnie pycha, tylko za sucha. Już wiem. więcej rosołu i będzie OK.

Jak dzisiaj chciałem wylać ten rosół który zostawiłem wczoraj, to był piękna galaretka, jak bym to dodał, to wątrobianka by była wzorcowa.

No cóż, chyba tak było trzeba, następnym razem będzie lepiej. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451424
Udostępnij na innych stronach

500 g mięsa wp. z szynki i łopatki, 500 g podgardla, średnio chude, 500 g wątroby wp, 120 g skórek wp., około 150 g rosołu z gotowania mięs.

Niezły skład na wątrobiankę, co za fantazja, z tego zestawu surowcowego w mojej jest tylko wątroba.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niezły skład na wątrobiankę, co za fantazja, z tego zestawu surowcowego w mojej jest tylko wątroba.... :cool:

Nie, no chwilę, przepis zaczerpnięty ze strony głównej:

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

To znaczy, że albo ja jestem głąbem, albo ten co go tam umieścił nim jest. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451466
Udostępnij na innych stronach

Zawsze ostrzegałem przed przypadkowymi "przepisami" zamieszczanymi przez teoretyków, wątrobianka to idealny wyrób do wykorzystania chudego mięsa i skórek. :cool:

Nawet nie zaglądam na stronę główną.... wiele tam przepisów z przypadku, wiele dobrych... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451472
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet nie zaglądam na stronę główną.... wiele tam przepisów z przypadku, wiele dobrych... :cool:

To może, zapodaj swój, dobry, przepis na wątrobiankę, może skorzystam z niego, a może nie tylko ja. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451474
Udostępnij na innych stronach

To może, zapodaj swój, dobry, przepis na wątrobiankę, może skorzystam z niego, a może nie tylko ja.

Przy wątrobiance nie potrzeba przepisu, zresztą moje gdzieś są, ale wystarczy się zastanowić, jakie mięsko użyć, by była smarowna? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451477
Udostępnij na innych stronach

Przy wątrobiance nie potrzeba przepisu, zresztą moje gdzieś są, ale wystarczy się zastanowić, jakie mięsko użyć, by była smarowna? :cool:

Ja wiem,żeTy wiesz, ale może na Forum są Ludzie mniej domyślni i woleli by dostać prosty przepis z podanymi proporcjami składników na wątrobiankę. Może tak być, że pomimo zastosowania się do przepisu coś nie wyjdzie, np. tak jak mi.

Ja uważam, że ten przepis z którego robiłem jest dobry, bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo.

Chyba mieszkamy od siebie daleko (NML), nie wiem co to jest, a szkoda, bo moglibyśmy pewne rzeczy skonsultować (face tu face). :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451482
Udostępnij na innych stronach

bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo.

A może lepiej nie dodawać skórek, nie lać rosołu. Mózg wieprzowy w niewielkiej ilości wydatnie poprawia smarowność i nadaje kremową konsystencję, może zamiast podgardla dodać pachwinę lub słoninę.... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451484
Udostępnij na innych stronach

 

bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo.

A może lepiej nie dodawać skórek, nie lać rosołu. Mózg wieprzowy w niewielkiej ilości wydatnie poprawia smarowność i nadaje kremową konsystencję, może zamiast podgardla dodać pachwinę lub słoninę.... :cool:

 

No może i tak, ale mózg wieprzowy nie jest tak powszechnie dostępny, jak bym chciał go kupić w sklepie u siebie, to byłby problem.

Co do pachwiny i słoniny, to bez problemu. pomyślę i następnym razem może zastosuję.

Ale, nadal nalegam abyś zapodał swój przepis na wątrobiankę. :)

PS. Nowe Miasto Lubawskie, tak?

W sumie tylko jakieś 390 km, może kiedyś, jak mnie zawieje na moto w tamte strony. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451487
Udostępnij na innych stronach

i następnym razem może zastosuję.

Lepiej brzmi bez może... po prostu zastosuję, nie dam skórek i posmaruję.... :cool:

 

Ale, nadal nalegam abyś zapodał swój przepis na wątrobiankę. :) PS. Nowe Miasto Lubawskie, tak?

Poszukam... ale na pewno gdzieś jest.... NML się zgadza... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepiej brzmi bez może... po prostu zastosuję, nie dam skórek i posmaruję.... :cool:

Ale jesteś uparty, no dobrze, niech Ci będzie, nie może, ale na pewno, przy następnym podejściu do wątrobianki tak zrobię, z mózgami może być problem.

Ale przepis odszukaj, i zapodaj. Pozdrawiam. :)

PS. A czy skórki to takie wielkie zło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451497
Udostępnij na innych stronach

Złem nie są, zmieniają smak i dają twardość jak żelatyna ;)

Smarowność to albo użycie tłuszczów miękkich (pachwina,słonina) albo rozrzedzenie masy rosołem ;) 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451544
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.