boggi Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Listopada 2012 Święta prawda,przyczyna wielu wypadków w różnych dziedzinach naszego życia niestety :rolleyes: Dokładnie . Laik jest ostrożniejszy , 5 razy się zastanowi zanim coś zrobi . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-252202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Listopada 2012 O mamo.... ale mi narobiłaś smaku tą wątrobianką :thumbsup: . To będzie kolejna pozycja do przetestowania ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-252448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Października 2015 Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Robiłem wątrobiankę wg tej receptury:http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny I, w smaku jest jak najbardziej OK, tylko wyszła taka, jakaś za "sucha", za mało moim zdaniem smarowna. Robiłem w ilości pomniejszonej 6 krotnie do receptury, czyli wszystkiego dałem po 500 g. Co mogło spowodować, że jest jak dla mnie za mało smarowna, a może taka właśnie ma być? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Ile dałeś rosołu .... i czy w ogóle go dałeś a ile skórek ? Edytowane 20 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Października 2015 Ile dałeś rosołu .... i czy w ogóle go dałeś a ile skórek ? Skórki zgodnie z przepisem (70 dag), ja dałem 6 x mniej, czyli około 12 dag. Rosołu dałem jakieś 150 ml, i tak sobie myślę, że właśnie za mało, ale bałem się, że będzie za "luźna". Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Października 2015 No to masz zlokalizowaną przyczynę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Października 2015 No to masz zlokalizowaną przyczynę No chyba tak. W recepturze ne była podana ilość rosołu, nawet w przybliżeniu, a ja nie chciałem przedobrzyć. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) W recepturze ne była podana ilość rosołu, nawet w przybliżeniu, a ja nie chciałem przedobrzyć. Jeśli jest mało smarowna to dałeś za mało rosołu.Ja robię to na wyczucie.Zwiększ ilość rosołu do 200 - 250 ml.A jaki surowiec użyłeś.? Edytowane 20 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Października 2015 A jaki surowiec użyłeś.? 500 g mięsa wp. z szynki i łopatki,500 g podgardla, średnio chude,500 g wątroby wp,120 g skórek wp.,około 150 g rosołu z gotowania mięs. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Nie używaj mięsa z szynki.Lepsza jest sama łopatka i do niej tłuste podgardle no i jak ma być bardziej smarowna to więcej rosołu.Konsystencja ma być w przybliżeniu jak gęsty budyń, lekko paćkowate na tyle, że można jeszcze użyć blendera.Jak teraz będę robił to uzupełnię przepis na taką jaką u mnie lubią tzn. daje się kroić w plasterki, ale można ją jeszcze rozsmarować.Wątrobę dałeś oczywiście surową.? Edytowane 20 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Października 2015 Arkadiusz ty do leberki dajesz zawsze surową wątrobę? Robię leberke często ale zawsze delikatnie parzę wątrobę. Mielisz surową? Nie ma problemu z mieleniem? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Października 2015 Arkadiusz ty do leberki dajesz zawsze surową wątrobę? Robię leberke często ale zawsze delikatnie parzę wątrobę. Mielisz surową? Nie ma problemu z mieleniem? Zawsze.Po odżyłowaniu mielę na sitku 2 mm i później jeszcze blenduję.Po co dawać parzoną jak i tak się sparzy w parzeniu wątrobianki.Raz parzenia jej w zupełności wystarczy.Tak samo do kaszanki.Krojoną w kostkę wątrobę dodaję surową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Października 2015 Więc na najbliższej spółdzielni zrobimy też wersję z surową wątrobą. Porównamy smaki i damy znać która lepsza Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Października 2015 Nie używaj mięsa z szynki.Lepsza jest sama łopatka i do niej tłuste podgardle no i jak ma być bardziej smarowna to więcej rosołu.Konsystencja ma być w przybliżeniu jak gęsty budyń, lekko paćkowate na tyle, że można jeszcze użyć blendera.Jak te No tak zrobię następnym razem. Wątroba oczywiście była surowa, zgodnie z recepturą, przepuszczona przez sitko 2.5 i blender.Dzisiaj podwędziłem to co zapodałem w osłonki białkowe, normalnie pycha, tylko za sucha. Już wiem. więcej rosołu i będzie OK.Jak dzisiaj chciałem wylać ten rosół który zostawiłem wczoraj, to był piękna galaretka, jak bym to dodał, to wątrobianka by była wzorcowa.No cóż, chyba tak było trzeba, następnym razem będzie lepiej. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Października 2015 500 g mięsa wp. z szynki i łopatki, 500 g podgardla, średnio chude, 500 g wątroby wp, 120 g skórek wp., około 150 g rosołu z gotowania mięs. Niezły skład na wątrobiankę, co za fantazja, z tego zestawu surowcowego w mojej jest tylko wątroba.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Października 2015 Niezły skład na wątrobiankę, co za fantazja, z tego zestawu surowcowego w mojej jest tylko wątroba.... Nie, no chwilę, przepis zaczerpnięty ze strony głównej:http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowinyTo znaczy, że albo ja jestem głąbem, albo ten co go tam umieścił nim jest. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Października 2015 Zawsze ostrzegałem przed przypadkowymi "przepisami" zamieszczanymi przez teoretyków, wątrobianka to idealny wyrób do wykorzystania chudego mięsa i skórek. Nawet nie zaglądam na stronę główną.... wiele tam przepisów z przypadku, wiele dobrych... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Października 2015 Nawet nie zaglądam na stronę główną.... wiele tam przepisów z przypadku, wiele dobrych... To może, zapodaj swój, dobry, przepis na wątrobiankę, może skorzystam z niego, a może nie tylko ja. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Października 2015 To może, zapodaj swój, dobry, przepis na wątrobiankę, może skorzystam z niego, a może nie tylko ja. Przy wątrobiance nie potrzeba przepisu, zresztą moje gdzieś są, ale wystarczy się zastanowić, jakie mięsko użyć, by była smarowna? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) Przy wątrobiance nie potrzeba przepisu, zresztą moje gdzieś są, ale wystarczy się zastanowić, jakie mięsko użyć, by była smarowna? Ja wiem,żeTy wiesz, ale może na Forum są Ludzie mniej domyślni i woleli by dostać prosty przepis z podanymi proporcjami składników na wątrobiankę. Może tak być, że pomimo zastosowania się do przepisu coś nie wyjdzie, np. tak jak mi.Ja uważam, że ten przepis z którego robiłem jest dobry, bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo.Chyba mieszkamy od siebie daleko (NML), nie wiem co to jest, a szkoda, bo moglibyśmy pewne rzeczy skonsultować (face tu face). Edytowane 20 Października 2015 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo. A może lepiej nie dodawać skórek, nie lać rosołu. Mózg wieprzowy w niewielkiej ilości wydatnie poprawia smarowność i nadaje kremową konsystencję, może zamiast podgardla dodać pachwinę lub słoninę.... Edytowane 20 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Października 2015 (edytowane) bo smak wątrobianki jest OK, tylko smarowność za mała. Przy następne próbie dodam więcej rosołu i będzie prawidłowo.A może lepiej nie dodawać skórek, nie lać rosołu. Mózg wieprzowy w niewielkiej ilości wydatnie poprawia smarowność i nadaje kremową konsystencję, może zamiast podgardla dodać pachwinę lub słoninę.... No może i tak, ale mózg wieprzowy nie jest tak powszechnie dostępny, jak bym chciał go kupić w sklepie u siebie, to byłby problem.Co do pachwiny i słoniny, to bez problemu. pomyślę i następnym razem może zastosuję.Ale, nadal nalegam abyś zapodał swój przepis na wątrobiankę. PS. Nowe Miasto Lubawskie, tak?W sumie tylko jakieś 390 km, może kiedyś, jak mnie zawieje na moto w tamte strony. Edytowane 20 Października 2015 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Października 2015 i następnym razem może zastosuję. Lepiej brzmi bez może... po prostu zastosuję, nie dam skórek i posmaruję.... Ale, nadal nalegam abyś zapodał swój przepis na wątrobiankę. PS. Nowe Miasto Lubawskie, tak? Poszukam... ale na pewno gdzieś jest.... NML się zgadza... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Października 2015 Lepiej brzmi bez może... po prostu zastosuję, nie dam skórek i posmaruję.... Ale jesteś uparty, no dobrze, niech Ci będzie, nie może, ale na pewno, przy następnym podejściu do wątrobianki tak zrobię, z mózgami może być problem.Ale przepis odszukaj, i zapodaj. Pozdrawiam. PS. A czy skórki to takie wielkie zło? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Złem nie są, zmieniają smak i dają twardość jak żelatyna Smarowność to albo użycie tłuszczów miękkich (pachwina,słonina) albo rozrzedzenie masy rosołem Edytowane 21 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1232-w%C4%85trobianka/page/2/#findComment-451544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.