Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wycieczki kulinarne...


Rekomendowane odpowiedzi

Marchewku to my nabyli w sklepie już gotową :) Potartą w takie słupki coś na kształt julienne i już przyprawioną. Saszka chyba właśnie dokładnie takiej sam używa do tej sałatki. Zresztą akurat rozmrażam dwa ładne sandacze bo jutro będę ją robił. Na Sylwestra idealnie pasuje...

 

post-44979-0-33460900-1451330894_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465332
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a przepis na sałatke to gdzieś jest ?

 

 

Sam przepis to nie problem - Sasza na pewno chętnie go poda - tylko skąd weźmiesz  :w00t:  70 % ocet  (u nas nie do dostania).

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465450
Udostępnij na innych stronach

Przepis prosty jak przysłowiowa konstrukcja ale jak Wirusek wspomniał bez tego 70 voltovego octu ani rusz...

A robi się to tak - sandacza filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, wrzucamy do miski i zalewamy 1 łyżką octu (na 500 g ryby), dodajemy posiekaną drobno cebulkę i w zamkniętym pudełku wsadzamy na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu dodajemy marchewkę, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy troszkę oleju. W zasadzie gotowe... no może poza tym że marchewka też taka niezwyczajna  :facepalm:  Dzisiaj, a właściwie już wczoraj rano nastawiłem to akurat na imprezę Sylwestrową będzie się czym pochwalić...  :cool:

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465476
Udostępnij na innych stronach

www.skleppszczelarski.com.pl jest kwas octowy 80 procent chyba 1/2 l za 12 PLN może by się nadał?.piszę z telefonu to sorry za błędy Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465488
Udostępnij na innych stronach

U mnie chyb ocet 0% mozna kupic w sklepach u Rosjan, ale czy ryba moze byc obojetnie jaka?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465500
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to że jest to typowy kwas octowy czyli E260. Jak ktoś zna bukwy to sobie rozczyta...  :cool:

 

post-44979-0-23668200-1451469375_thumb.jpg

 

post-44979-0-75992000-1451469380_thumb.jpg

 

post-44979-0-39009100-1451469386_thumb.jpg

 

Co do ryby to podejrzewam że każda się nada i kwas zetnie białko. Innych jeszcze nie próbowałem ale ta Saszkowa z sandacza bardzo mi podeszła a że mam jeszcze sporo sandacza zamrożonego...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465507
Udostępnij na innych stronach

Czy takie stezenie ,to nie szkodzi np zebom? juz nie mowiac ze napewno ma dzialanie drazniace np skory .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465509
Udostępnij na innych stronach

Tego się daje 1 łyżkę na pół kilograma ryby plus cebulka plus marchewka plus olej więc myślę ze stężenie końcowe jest znikome

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465513
Udostępnij na innych stronach

to ja wiem ze koncowe nie bedzie ale same opary z takiego octu ,no ja bym sie zastanowila dluzej przed uzywaniem takiego stezenia w celach spozywczych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465516
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku , a kwas mlekowy mógłby być ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465525
Udostępnij na innych stronach

Sałatka Saszy na naszym wigilijnym stole.To to różowe w okrągłej miseczce :D Bardzo dobra,zwłaszcza jako zakąska  :thumbsup:

post-39731-0-44733000-1451478425_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tusiaczku , a kwas mlekowy mógłby być ?
A skąd mnie to wiedzieć?  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465541
Udostępnij na innych stronach

post-39731-0-23640500-1451486319_thumb.jpg

 

To jeszcze jeden Tusiaczkowy łup z Kaliningradu

Co z nim zrobiłem znajdziecie tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page-62?do=findComment&comment=465545

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465546
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jeszcze jeden Tusiaczkowy łup z Kaliningradu

 

Na pierwszy rzut oka z fotki to taki bardziej najedzony śledź z małą głową :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465547
Udostępnij na innych stronach

Czy takie stezenie ,to nie szkodzi np zebom

Szkodzi nie tylko zębom. Nie raz i nie dwa czytałem o  ciężkich oparzeniach przewodu pokarmowego wskutek omyłkowego wypicia kwasu octowego. W Polsce nie jest dopuszczony do sprzedaży jako produkt spożywczy w stężeniu większym niż 10%. W większym stężeniu należy z nim postępować jak z każdym środkiem niebezpiecznym w oryginalnym i opisanym opakowaniu. I koniecznie zabezpieczyć przed dostępem przez dzieci. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465549
Udostępnij na innych stronach

Ma 80% , więc pomyślałem ,że się NADA :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465550
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze jeden Tusiaczkowy łup z Kaliningradu

Nie łup tylko prezent a to robi różnicę...  ;)  :tongue:

 

 

Ma 80% , więc pomyślałem ,że się NADA

Nie nada nie nada jak powiedziała Natasza do nastającego na jej cześć Wani... :tongue:  Kwas octowy to jednak coś innego niż kwas mlekowy mimo że obydwu używa się do zakwaszania. Chyba.... :cool:

 

A tutaj gotowa już przedmiotowa sałatka - "przegryza" się jeszcze do jutra... 

 

post-44979-0-97683300-1451495993_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465565
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie łup tylko prezent a to robi różnicę...

No pewnie bo ty łupiłeś a ja otrzymywałem prezent.Jeszcze nad ikrą ze szczupaka pracuję ........też prezent :D


 

 

Nie raz i nie dwa czytałem o ciężkich oparzeniach przewodu pokarmowego wskutek omyłkowego wypicia kwasu octowego.

Najczęściej w romansach przedwojennych o zawiedzionych miłościach kucharek i pomocy domowych ;)

 A na poważnie to po prostu trzeba uważać i takie specyfiki trzymać w zamknięciu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465567
Udostępnij na innych stronach

BWiesław, napisz Kaziowi że złośliwy...  :tongue:  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465570
Udostępnij na innych stronach

U nas w sprzedazy jest 24% ocet...a ja juz nie raz cala ikre ze szczupakow puscilam w kanal..bo nie wiedzialam co z tym poczac ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465573
Udostępnij na innych stronach

 

 

napisz Kaziowi że złośliwy..

Ha mam to po Córce :w00t:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465576
Udostępnij na innych stronach

 Przeciez nie pijemy tego octu, a jak w recepturze stoi jednak lyzka na pol kilo ryby to i moc straci po czasie ,kiedy rybe dorabia.

 la mnie osobiscie nawet polski ocet jest za mocny, my mamy ten nsz zwykly bardzo slaby i tki mam w zastosowaniu na codzien jesli potrzebuje.

 A salatka smacznie wygkada wiec chyba sie wybiore do dzielnicy gdzie mozna ocet z Rosji kupic , tylko wlasnie jakie ryby powinnam zastosowac zamiast sandacza.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465615
Udostępnij na innych stronach

Przepis prosty jak przysłowiowa konstrukcja ale jak Wirusek wspomniał bez tego 70 voltovego octu ani rusz...

A robi się to tak - sandacza filetujemy i kroimy w cieniutkie paseczki, wrzucamy do miski i zalewamy 1 łyżką octu (na 500 g ryby), dodajemy posiekaną drobno cebulkę i w zamkniętym pudełku wsadzamy na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu dodajemy marchewkę, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy troszkę oleju. W zasadzie gotowe... no może poza tym że marchewka też taka niezwyczajna  :facepalm:  Dzisiaj, a właściwie już wczoraj rano nastawiłem to akurat na imprezę Sylwestrową będzie się czym pochwalić...  :cool:

 
Uwaga! To ważnie!
Ocet po pokładło się czas rzetelnie wyciskam. Też samo wyciskam sok z marchwi. Olej jest roślinny obowiązkowo, po wnoszeniu wszystkich przypraw i mieszania ryby z marchwią.
 
http://i76.fastpic.ru/big/2015/1118/d3/0d92f5b0154c6d81f3cd455cd62bfdd3.jpg
 
 Tak samo dobrze podejdzie szczupak czy inna ryba. Mi prościej sandacz, on zawsze obok. :tongue:
 
Z Nowym rokiem!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12440-tusiaczkowe-wycieczki-kulinarne/page/2/#findComment-465637
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.