Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to i ja też spróbuję. 12 godzin, 68°C. Boczki peklowane próżniowo, cztery miesiące 18gr/kg. Jutro o tej porze będzie wiadomo co, jak i dlaczego.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924724
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, dyzio napisał(a):

Boczki peklowane próżniowo, cztery miesiące

Peklowałeś 4 miesiące ???

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924727
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, EAnna napisał(a):

Peklowałeś 4 miesiące ???

Tak. Zapeklowaem próżniowo w końcu grudnia i do lodówki +3°C. Wędziłem zimnym dymem. Razem około 1o godzin przez trzy dni. Wczoraj wsadziłem do garnka z Lidla. Nastawiłem na 68°C i znak nieskończoności, ale nie nacisnąłem "START". Dziś o 5.oo rano zdziwiłem się, że kocioł zimny, więc ponowiłem proces. O 17.oo upłynie 1o godzin.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924825
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, dyzio napisał(a):

Wędziłem zimnym dymem. Razem około 1o godzin przez trzy dni

To wszystko wyjaśnia :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924897
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, EAnna napisał(a):

To wszystko wyjaśnia :thumbsup:

Uf. Ale mi ulżyło, bo przecież wyniku mojego eksperymentu jeszcze nie znam. Ale jeszcze z dwie godzinki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924908
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Bossky napisał(a):

Czy jest jakieś uzasadnienie dla wędzenia na zimno a potem parzenie? Pytam.

Przy wędzeniu ciepłym dymem, ok. 55°C, wychodzi nam tzw. ciągniutek. Ja za nim nie przepadam bo mi się proteza luzuje. Wolę jak mi się na jęzorze rozpływa. Po wędzeniu ciepłym dymem też pewnie bym go parzył, więc dojszłem do wniosku, że na zimno i do sous vide. Teraz schładza sie w ludówce. Jeszcze nie rozpakowałem. Dopiero jak z fabryki wrócę.

 

13 godzin temu, Olek.P napisał(a):

Nie ma. 

Olek, dziękuję Ci za opinię popartą wieloma rzeczowymi argumentami, ale jak widzisz wszystko można uzasadnić.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925031
Udostępnij na innych stronach

No i otworzyłem.

Niebo w gębie.

Fotki może jutro, bo teraz retransmisja z pewnej komisji.

Zapach, smak i konsystencja według mnie w punkt. Może następnym razem 17 gramów peklo na kilogram.

Można podarować znajomym, rodzinie bez kompromitacji.

Skóra się nie rozpływa, ale odkraja się jak pozostałość. Przy gryzieniu protezy nie zauważyły, że muszą coś przeżuwać. Następna próba sous vide dłuższa. Może o trzy godziny.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925154
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, dyzio napisał(a):
W dniu 15.05.2024 o 19:07, Olek.P napisał(a):

Nie ma. 

Olek, dziękuję Ci za opinię popartą wieloma rzeczowymi argumentami, ale jak widzisz wszystko można uzasadnić.

Olek... nie ma ...protez. 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925188
Udostępnij na innych stronach

Fotki miałem wstawić.

WhatsApp Image 2024-05-17 at 18.13.52.jpeg

WhatsApp Image 2024-05-17 at 18.13.52(1).jpeg

WhatsApp Image 2024-05-17 at 18.13.53(1).jpeg

  • Upvote 1

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925631
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Chcę zrobić boczek w prasce w otoczce skórek wieprzowych. Ma być sous vide. I tu pytanie.Jakie temperatura i czas by skórki były miękkie a i boczek dobry?

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka





Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-972180
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.