dyzio Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Maja 2024 No to i ja też spróbuję. 12 godzin, 68°C. Boczki peklowane próżniowo, cztery miesiące 18gr/kg. Jutro o tej porze będzie wiadomo co, jak i dlaczego. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Maja 2024 19 minut temu, dyzio napisał(a): Boczki peklowane próżniowo, cztery miesiące Peklowałeś 4 miesiące ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Maja 2024 13 godzin temu, EAnna napisał(a): Peklowałeś 4 miesiące ??? Tak. Zapeklowaem próżniowo w końcu grudnia i do lodówki +3°C. Wędziłem zimnym dymem. Razem około 1o godzin przez trzy dni. Wczoraj wsadziłem do garnka z Lidla. Nastawiłem na 68°C i znak nieskończoności, ale nie nacisnąłem "START". Dziś o 5.oo rano zdziwiłem się, że kocioł zimny, więc ponowiłem proces. O 17.oo upłynie 1o godzin. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Maja 2024 4 godziny temu, dyzio napisał(a): Wędziłem zimnym dymem. Razem około 1o godzin przez trzy dni To wszystko wyjaśnia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Maja 2024 40 minut temu, EAnna napisał(a): To wszystko wyjaśnia Uf. Ale mi ulżyło, bo przecież wyniku mojego eksperymentu jeszcze nie znam. Ale jeszcze z dwie godzinki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Maja 2024 Czy jest jakieś uzasadnienie dla wędzenia na zimno a potem parzenie? Pytam. Nie mędrkuję Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Maja 2024 Nie ma. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-924961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Maja 2024 16 godzin temu, Bossky napisał(a): Czy jest jakieś uzasadnienie dla wędzenia na zimno a potem parzenie? Pytam. Przy wędzeniu ciepłym dymem, ok. 55°C, wychodzi nam tzw. ciągniutek. Ja za nim nie przepadam bo mi się proteza luzuje. Wolę jak mi się na jęzorze rozpływa. Po wędzeniu ciepłym dymem też pewnie bym go parzył, więc dojszłem do wniosku, że na zimno i do sous vide. Teraz schładza sie w ludówce. Jeszcze nie rozpakowałem. Dopiero jak z fabryki wrócę. 13 godzin temu, Olek.P napisał(a): Nie ma. Olek, dziękuję Ci za opinię popartą wieloma rzeczowymi argumentami, ale jak widzisz wszystko można uzasadnić. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Maja 2024 (edytowane) No i otworzyłem. Niebo w gębie. Fotki może jutro, bo teraz retransmisja z pewnej komisji. Zapach, smak i konsystencja według mnie w punkt. Może następnym razem 17 gramów peklo na kilogram. Można podarować znajomym, rodzinie bez kompromitacji. Skóra się nie rozpływa, ale odkraja się jak pozostałość. Przy gryzieniu protezy nie zauważyły, że muszą coś przeżuwać. Następna próba sous vide dłuższa. Może o trzy godziny. Edytowane 16 Maja 2024 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Maja 2024 13 godzin temu, dyzio napisał(a): W dniu 15.05.2024 o 19:07, Olek.P napisał(a): Nie ma. Olek, dziękuję Ci za opinię popartą wieloma rzeczowymi argumentami, ale jak widzisz wszystko można uzasadnić. Olek... nie ma ...protez. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Maja 2024 Fotki miałem wstawić. 1 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-925631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Listopada 2024 Chcę zrobić boczek w prasce w otoczce skórek wieprzowych. Ma być sous vide. I tu pytanie.Jakie temperatura i czas by skórki były miękkie a i boczek dobry?Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12445-boczek-wedzony-parzony-sous-vide-pytanie/page/3/#findComment-972180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.