Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dokładnie. Ja też kilka razy użyłem i kupiłem porządna forme z deklem. I jestem bardzo zadowolony. Serowar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wszystko jasne, nie chciałem na początku inwestować bo nie wiem co z tego wyjdzie. W tej chwili nie mam dostępu do świeżego mleka, chcę spróbować na sklepowym, na początek będzie koryciński i zobaczę jakie będą efekty. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimi 20 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Efekty ... na pewno coś wyjdzie... .Może ten pierwszy serek nie będzie w smaku jak by się chciało,ale następne będą coraz bliższe orginału. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Korycina robisz w plastikowym durszlaku. Stąd ma swój specyficzny kształt. Za grosze durszlak kupisz. Gazy nie trzeba w nim stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wiem, że korycina robi się w durszlaku, durszlaki mam ale zacząłem się rozglądać za wyposażeniem na przyszłość.Jak zobaczyłem ceny oryginalnych form, to szukałem jakiejś tańszej opcji.Dzięki za rady, jeżeli korycin wyjdzie to zacznę inwestować dalej. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Stycznia 2016 A czemu ma nie wyjść ??? Masz tu mój sprawdzony przepis. Ale wersji jest wiele.SER A'la KORYCIŃSKI - Tomasz.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Stycznia 2016 A ze sklepowego mleka to Korycin wyjdzie ? Marko pisał wcześniej że nie ma dostępu do świeżego mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Wyjdzie. Pod warunkiem, że nie jest UHT tylko pasteryzowane w niskich temperaturach. Np. Piątnica 3,2%. Ale do takiego mleka trzeba dodać chlorek wapnia celem wzmocnienia skrzepu w ilości ok. 1 g/10 l mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 28 Stycznia 2016 wróciłam w końcu do wrocławia,a tu miła nispodzianka - wszystkie zamówione rzeczy dotarły!!podpuszczka, formy, bakterie, pleśni, garnek!! ..... i wiecie co... nie mogłam czekać na mleko do weekendu i poszłam do mlekomatu!mam już ser!!!! zrobiłam koryciński (bez jogurtu/kefiru) bo wczoraj padła strona!! i wzięłam przepis z internetu,zrobiłam jeden normalny a jeden z pomidorami suszonymi,a na koniec ricotę faaaajne to było! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 28 Stycznia 2016 No toś wpadła na całego ;-) dobra rada nie dawaj nikomu do spróbowania! Bo zaczną jęczeć, więcej, więcej, więcej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Marko, ja robie ser zadko bo nie mam warunkow ,jak nie chcesz na poczatek to zrob otwory w takich wiaderkach po serze na sernik ,swobodnie miesci sie skrzep z 6 l mleka sklepowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Jak zobaczyłem ceny oryginalnych form, to szukałem jakiejś tańszej opcji.Marko w "stonce" teraz są fajne plastikowe pojemniki po 6zł za 3 szt. (różne opcje - ja wybrałem akurat 3 takie same o pojemności 1.2l) Dopuszczone do kontaktu z żywnością.Wiertarka w dłoń, pół godziny i mam 3 formy. Korycina robisz w plastikowym durszlaku A mnie się pierwsza próba skończyła tym, że ser rozpadł się przy obracaniu (nie było się czym tu chwalić)Dlatego gdy zobaczyłem te pojemniki to od razu wziąłem - lepiej mieć cały kwadratowy niż kilka kawałków z półokrągłego Edytowane 28 Stycznia 2016 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Stycznia 2016 @wróbel75,ja jak odwracam korycina 1 raz to sobie podkladam talerzyk a pozniej zsuwam ,ani razu mie sie nie rozpadl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jak skrzep jest nieco osuszony to dobrze się klei gęstwa i nic się nie rozpada. Po to poniekąd się odbiera 10-20% serwatki i w to miejsce daje wodę o temp. ok.60C.Pierwsze obracanie po 30 min i nic się nie rozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Perszing, bardzo dziękuję za przepis, w przyszłym tygodniu spróbuję zrobić. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Stycznia 2016 a tu miła nispodzianka - wszystkie zamówione rzeczy dotarły!! no qrczątko a ja ciągle czekam na zamówienie z firmy s...r, garnek 15l już jest a bakterii nichcuchu...z tej zgryzoty wyszło coś takiego: korycino-oscypko-salcefikx Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Stycznia 2016 3. SER KORYCIŃSKI - widze bardzo popularny na forum, szybki (w sensie gotowości do spożycia) i chyba też nadający się dla początkujących Przepis też z serowara: KORYCIŃSKI wg. serowar.pl Perszing37 to ja robiłem zupełnie inaczej niż opisane jest w Twoim przepisie Następnym razem spróbuję Twojego. No i przyznam się jeszcze bez bicia że nie bardzo wiedziałem co zrobić po przerzuceniu (choć pękał już przy samej przewrotce) i zacząłem go lekko dociskać - wtedy już miałem kawałki Dzięki elektra za radę. Myślałem że duża łapa wystarczy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jak pisałem. Przepisy na koryciny są różne. Ja od zawsze robię wg tego co załączyłem plik. Nigdy mi nie pękał. nie kruszył się itp. A w lecie można nawet duże, ładne dziurcysie uzyskać. Jakoś 1,5 tygodnia temu zrobiłem sobie takiego celem długiego dojrzewania. Zaprawiałem swoim kefirem z grzybka tybetańskiego. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale plan jest dojrzewać go min 6-8 tygodni. Jakoś nie mam ciśnienia na sery ostatnio więc pewnie wytrzymam Obecnie wkręciłem się w produkcję piwa ale to nie ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Stycznia 2016 ja z przewracaniem nie miałam problemu,mniejszy serek całkowicie bez kombinowania,większe zsunęłam na talerz, odwrociłam i znów zsunęłam. Większy problem jest z osuszaniem - one nie chcą obeschnąć!Trzymałam je 24h w temp. pokojowej i grzecznie przewracałam,(cały czas były wilgotne)Zaczęłam solenie (też w temp pokojowej, a wcześniej osuszyłam ręcznikiem papierowym)a one dalej wilgotne!Teraz po dwóch dniach poszły na górną półkę lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-471872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witaj Light At Dawn . Początki chyba zawsze są trudne . Mamy serki w podobnym " wieku ". Moje pierwsze są chyba ze dwa dni starsze bo robiłem je we wtorek i jeszcze wczoraj chciałem się żalić tak jak Ty , że nie schną , a tu dziś niespodzianka - serki zdecydowanie mniej wilgotne . Chyba nie będzie źle . Problem mam inny . Tyle przeczytałem na temat serowarstwa , że teraz to wszystko mi się elegancko po......ło w głowie i mam piękny mętlik we łbie . Już sam nie wiem czy dojrzewać te sery zapakowane próżniowo czy nie pakowane , w lodówce czy w spiżarni . W lodówce 6* , a w spiżarni 11* . Trzeba będzie jeszcze raz poczytać . Wątpliwości też budzi wudajność . Robiłem z 6 litrów mleka plus 100 ml kefiru i 100 ml wody do rozpuszczenia podpuszczki i wyszło mi 1080 g sera . Coś dużo chyba ? Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ser koryciński jest serem samo prasownym. A co za tym idzie jest dość wilgotny i wydajność jest dużo większa niż dla sera żółtego przy którym następuje wstępne osuszanie skrzepu a potem prasowanie. Temp. dojrzewania ma nie przekraczać13 stopni. Będzie mniej to będzie dłużej. Tak samo jak przy peklowaniu.Nie można za szybko pakować w próżnię bo się popsuje. Musi mieć już dość suchą skórkę i nie "pocić się". Ja robiłem 17 stycznia i trzymam w garażu w temp. do 12 stopni. I dalej bywa wilgotnawy, Trzymam w pudełku plastikowym aby była w miarę duża wilgotność. Potem może pójdzie do próżni albo i nie.Niektórzy twierdzą, że w ogóle nie można do próżni go dawać. A ja przetestowałem i da się - ale musi być wstępnie osuszony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dzięki Perszing37.Oszczędziłeś mi dużo czasu i nerwów tym wyjaśnieniem . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Do usług Nie ma co się stresować. Korycina popsuć to sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Nie takie rzeczy udało mi się popsuć ????.Jak Twój Kiełczów jest koło Wrocławia to mam tam rodzinę. Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dokładnie tam. Będziesz kiedyś to zapraszam na kawę i degustację jakiegoś sera. Albo domowe piwo i ser - do wyboru do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/3/#findComment-472082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.