Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Ehh.... Tylko skąd wziąć szynkę z niedźwiedzia? Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-468952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 16 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Przyjezdzaj do mnie Trudno mi powiedziec czy wszyscy ale mysliwi ktorych znam zabijaja niedzwiedzie tylko dla skory i twierdza ze mieso niedzwiedzie jest niedobre.Nie wiem nie jadlam. Jak chcialam zeby mi zostawili kawalek to mialam odpowiedz: co ty tego sie nie jada.Co kraj to obyczaj.Tak przy okazji. Rozmawialam kiedys z moim kolega z pracy o bocianach no i pokazalam mu na internecie zdjecie. Jego reakcja no duzy a czy gotujesz go czy pieczesz?Zaniemowilam na dobra chwile. Nigdy nie patrzylam na bociana od strony miesa do jedzania Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-468990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Może się przydać: Przeliczenie dawnych miar na obecnie stosowane: funt - 0,4 kilogramałut - 13 gramówgarniec nowopolski (od XIX w.) - 4 litrykwarta - 1 litrkwaterka - 0,25 litrapud - 16,38 kilograma. Zapożyczone z : http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2006/rme15/rme.php?strona=47 Dopiero doczytałem że na początku już jest przelicznik Edytowane 18 Stycznia 2016 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Jednym z zadań naszego portalu, jest zbieranie i zachowywanie dla przyszłych użytkowników wszystkich, starych przepisów i receptur dotyczących produkcji masarskiej. Moim zdaniem ten materiał się mieści w tych ramach, dlatego został dodany do działu Przedwojenne receptury masarskie. Piekarstwo dodałem jako bonus. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2016 funt - 0,4 kilogramaW Królestwie Polskim:funt nowopolski = 0,405 504 kgw Polsce:funt zwyczajny = 0,500 kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Maxell fajnie jest "pobawić" się starymi przepisami i choć po części zbliżyć do smaków sprzed 100 lat. ( choć wiemy że i mąka już nie taka jak przed 100 lat czy zwierzyna innego chowu) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Jasne. Może uda się nam dotrzeć nawet do przepisów, z okresu o jakim "mowa" w Twoim avatarze. Przyznam, iż cały czas szukam nowych materiałów, ale staje się to coraz bardziej trudnym zadaniem. Raz, jeśli chodzi o ich rzadkość wystepowania na wszelkiego rodzaju aukcjach, a dwa - zaporowe ceny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Kurna żeby było lepsze zgranie, to można by było jakąś zrzutkę robić i mieć wspólny fundusz na zakup takich przepisów. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ehh.... Tylko skąd wziąć szynkę z niedźwiedzia?Z Finlandii. https://riipisen.mycashflow.fi/category/4/karhu Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Na Pawła zawsze można liczyć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Na Pawła zawsze można liczyć Coś tam czasami czytam i robię. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=339791 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ale to puszkowe ,u nas stek z niedzwiedzia 400 sek /kg +przesylka To następnym razem do PL pojedziesz chyba z niedźwiedziem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Na niedźwiedziu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12531-rok-1882-tradycyjna-kuchnia-w-dworach-i-dworkach/#findComment-469367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.