Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy peklować tak samo jak mięska na inne wędzonki (bezosłonowe) ? Zawsze pekluję 7 dni 80g/l peklosoli. 

To jak ze wszystkim, kwestia słonolubności. Zrobisz i sprawdzisz, dla mnie to za mało soli, bo trzeba pamiętać, że baleron długo się parzy.

A co z pęchcerzem ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/

 

Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy,

 

Co Wy się upieracie z pęcherzem do baleronu .

To samo miałem napisać.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529917
Udostępnij na innych stronach

@Tsosna, do mojego weszla karkowka o wadze  ok 2 kg  moczylam kolo godziny ,zapachu moczu nie czulam a nos na takie sprawy mam wyczulony ..ja rozcielam moj tak na prosot znaczy najpierw odcielam sam wlot pecherza a pozniej tak zeby wsuanac karkowke ,jeden za slabo zesznurowalam i puscil ,przy drugim bylam juz madrzejsza i po zawiazaniu zapezpieczylam koncowke wykalaczkami zeby nie uciekl spod supla, a jeszcze dalam ta sliska powierzchnie na wierzch , po myciu mi sie poplatalo ktora byla gdzi eale koledzy pomogli i ustalilam co gdzie bylo .. jak miecho juz bylo w pecherzu wrzucilam do wrzatku ,moj jeden blad niewykulam powietrza i byl podciek po wedzeniu.. dalam rade sama zawiazac i zrobic to tez dasz rade :)


@andrzej k, ja kupilam juz wczesniej a tylko dlatego ze akurat jak zamawialam inne rzeczy to pomyslalam ,nie wiem do czego ale kupie na zas ..a ze juz  jakis czas lezaly to pomyslaalm trzeba wykorzystac bo ile ma lezec :) 

A czy taki pecherz nada sie do salcesonu? na przyszly rok jak bede w PL kupie sobie katnice  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529942
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy taki pecherz nada sie do salcesonu?

 

 

Tak nada się do salcesonu . 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529986
Udostępnij na innych stronach

dziekuje :)  ..bo zamiaruje zlobic bo u nas bedzie to rarytas swiateczny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529993
Udostępnij na innych stronach

post-49340-0-92871500-1481138316_thumb.jpg

 

To jest mój drugi baleron w kątnicy wołowej, jest już pyszny tak bardzo, że następne też tak będę robił. Rodzina i znajomi innego już nie chcą.

  • Upvote 1

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-530014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po ostatniej próbie w kątnicy wołowej również już jestem w klubie :D:thumbsup:

 

 

:thumbsup::clap::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-530022
Udostępnij na innych stronach

pomóźcie! Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona?

Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych z uwagi na zastrzeźenia jakie ma do tego wyrobu weterynarnia i polecają pęcherze wołowe. Czy taki pęcherz się nada i postępuje sie tak samo jsk przy kątnicy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531221
Udostępnij na innych stronach

pomóźcie! Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona?

Jak z tabeli zmodernizowanej, mniej slonej, to powinno być dobrze bez moczenia, zależy ile dni chcesz peklować.

 

 

Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych

Tu zamawiam:  http://swojskiwyrob.pl/60-jelita-wolowe

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych z uwagi na zastrzeźenia jakie ma do tego wyrobu weterynarnia i polecają pęcherze wołowe. Czy taki pęcherz się nada i postępuje sie tak samo jsk przy kątnicy?
 

nie wiem jak sie robi w katnicy wolowej , ja kupowalam w tym sklepie pecherze( mialy byc wieprzowe -moze dlatego takie duze ze to wolowe?) ja swoje namoczylam i rozcielam tam gdzie jest otwor ,pecherz wywrocilam sliska strona do wierzchu , moja karkowka o wadze 2 kg swobodnie sie zmiescila

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531238
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie w zasadzie normalne, my robimy na sucho. Właśnie zakończyło się przygotowanie do kolejnego "leżakowania".

Kątnice "kupuję" u siebie.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531246
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona?

 

Ja pekluję 12-14 dni , solanka 8-8,5 % .  Po wyjęciu z solanki,  lekko przepłukana ,  zresztą jak każde peklowane mięso pod bieżącą wodą i do kątnicy ..

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Solanka wg przepisu bez źadnych przypraw?

 

 

Ja nigdy nie daję żadnych przypraw do solanki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531313
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dla treningu kilka baleronów.

 

 

post-55133-0-57564000-1484744576_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536552
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję kolegom za dobre słowo. Myślę, że już parę dziesiątek zasznurowałem. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536682
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

I ja popełniłem ten baleronik.

Robiłem już wcześniej wg. tego przepisu

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2653-w-poszukiwaniu-zaginionego-smaku-baleron-peklowany-na-sucho/?hl=zaginionego

 

jednak pakowałem w folię celulozową. Wychodził smaczny, jednak tego "czegoś" brakowało.

"

Teraz zakupiłem kątnice i wyszło "cudo"- rzec można  "... jak za młodych lat w PRLu.

Peklowanie 15-dniowe na sucho. Wędzenie zrębkami olcha/buk.

Następną produkcję spróbuję czereśnią. 

 

 

 

post-46412-0-37072300-1485971204_thumb.jpg

post-46412-0-83291900-1485971222_thumb.jpg

post-46412-0-86261200-1485971231_thumb.jpg

post-46412-0-37139600-1485971241_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-538655
Udostępnij na innych stronach

 

 

I ja popełniłem ten baleronik.

 

A ten przekrój na końcu to czego jest? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-538776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.