Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Baleron gotowany produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5022 postów

Napisano 28 sty 2016 - 12:13

Sporo na forum i nie tylko wędzonej karkówki owiniętej sznurkiem ale niestety to jeszcze nie baleron.

Polecam wszystkim wypróbowanie wykonania prawdziwego baleronu. 

 

Dokładny opis produkcji baleronu wg 16 znajduje się na Stronie Głównej

 
BALERON GOTOWANY

 

Peklowanie u mnie ostatnio przy większych ilościach najczęściej kursowe - dobowe.

 

A robię mniej więcej tak:

 

Zaczynamy od namoczenia i przelania kątnicy wołowej,

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_1.jpg   37,44 KB   62 Ilość pobrań

 

następnie wkładamy peklowaną karkówkę,

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_2.jpg   39,66 KB   58 Ilość pobrań

 

do jednej kątnicy wchodzą dwie karkówki, chociaż są koledzy, którzy mieszczą trzy ale ja taki oszczędny nie jestem.  ;)

 

Ważne: 

 

5. Oparzanie: 

Balerony w osłonkach naturalnych zanurza się na ok. 1 min. we wrzącej wodzie w celu lepszego przylgnięcia osłonki do mięsa

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_3.jpg   34,87 KB   53 Ilość pobrań

 

No i sznurowanie

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_4.jpg   39,97 KB   53 Ilość pobrań

Załączony plik  Baleron w gotowany_5.jpg   33,77 KB   47 Ilość pobrań

Załączony plik  Baleron w gotowany_6.jpg   26,96 KB   46 Ilość pobrań

Załączony plik  Baleron w gotowany_6_A.jpg   70,93 KB   48 Ilość pobrań

 

No i wiadomo, ociekanie, osuszanie, wędzenie oraz parzenie,

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_7.jpg   55,03 KB   52 Ilość pobrań

]Załączony plik  Baleron w gotowany_8.jpg   111,51 KB   51 Ilość pobrań

 

No i konsumowanie.

 

Załączony plik  Baleron w gotowany_9.jpg   55,7 KB   53 Ilość pobrań

 

Smacznego.  :)

 

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 14 mar 2017 - 15:14


#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3941 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 28 sty 2016 - 12:16

Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ?



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5022 postów

Napisano 28 sty 2016 - 12:26

Pawel gdzie kupie takie katnice i jak to przechowac ? conajmniej przez 3 miesiace ?

Kątnice kupuję w kilku miejscach a zasolone są jak inne jelita, więc również można długo przechowywać. 

 

http://allegro.pl/sh...php?uid=7108835

 

http://allegro.pl/sh...hp?uid=25099855

 

http://allegro.pl/my...hp?uid=23169824


Chociaż te z Olmixu ostatnio jakieś mniejsze, droższe a za 5 złotych wciskają jakiś gratis w postaci przyprawy.  :)



#4 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6490 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 sty 2016 - 22:21

A karkówki skąd ? :cool:

#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5022 postów

Napisano 28 sty 2016 - 22:50

A karkówki skąd ? :cool:

Z Sokołowa najczęściej.  :)



#6 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6490 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 sty 2016 - 22:56

Z Sokołowa najczęściej.


Z ekskluzywnej świni, widać to po równym wybarwieniu. Karkówki świnek pochodzące ze świńskiej biedoty mają zróżnicowany kolor poszczególnych mięśni wynikający ze sposobu karmienia i chowu.

:cool:

#7 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 761 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 29 sty 2016 - 23:28

Kątnice Pawle powiadasz, warto spróbować, tym bardziej, że mam, sprzedaję. Nie wpadłem na ten pomysł, klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą.

Robię  baleron w osłonce białkowej, to jest całkiem inny wyrób niż karkówka wędzona



#8 Tsosna

Tsosna

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 362 postów

Napisano 29 sty 2016 - 23:36

Tylko westchnąłem, jak to zobaczyłem.



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5022 postów

Napisano 30 sty 2016 - 09:33

Kątnice Pawle powiadasz,

Tak Maćku ale wołowe, nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę. W 16 piszą, że na salcesony kątniczki wieprzowe.



#10 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 761 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 30 sty 2016 - 10:17

Zapytam "jelit", ew zamówię, będzie kolejne zwiększanie asortymentu :) :)



#11 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 30 sty 2016 - 10:33

Czym się rożni gotowy  baleron w kątnicy od tego bez?



#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6792 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 sty 2016 - 11:04

Wyglądem, smakiem, soczystością ;)

Tapniete z GT-I9500

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 30 sty 2016 - 11:32

nie wiem czy wieprzowe nie za małe na karkówkę.

 

Zależy od wielkości kątnicy wp. i wielkości karkówki, ale też się nadają.Co ważne łatwiej je kupić i są  tańsze od wołowych 



#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5656 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 30 sty 2016 - 21:34

Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat,  bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. Gratuluję



#15 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2249 postów

Napisano 30 sty 2016 - 22:50

klienci głównie do kaszanki i pasztetowej biorą.
W czym oni parzą te specjały,no podzielić można ,ale te średnice :cry:

ale też się nadają
Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki?trochę inaczej są zbudowane jak wołowe.

#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5022 postów

Napisano 30 sty 2016 - 23:24



Oglądając te zdjęcia baleronu w kątnicach czuję się jak bym miał 15 lat,  bo w tym wieku w ramach nauki w zawodzie tak je uczyłem się robić. Gratuluję

Dziękuję DZIADKU, brak mi słów.  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0dirol.gif 46dance.gif



#17 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2249 postów

Napisano 31 sty 2016 - 00:06

Dziękuję DZIADKU, brak mi słów. :)
Należna pochwała,baleron super się prezentuje :thumbsup:

#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8381 postów

Napisano 31 sty 2016 - 09:05

Arku ,ale czy tak się ładnie dopasują do karkówki?

 

Jak będę miał odpowiedni baleron i odpowiednią kątnicę to pokażę.Sam ocenisz.



#19 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 31 sty 2016 - 09:22

Peklowanie u mnie ostatnio przy większych ilościach najczęściej kursowe - dobowe.

A można prosić szczegóły tego dobowego peklowania?

ps. bo zaśliniłem klawiaturę  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 31 sty 2016 - 10:11

Też zawsze robię baleron w kątnicy wołowej. Tak prawdę powiedziawszy to nie wyobrażam sobie, aby karkówkę w coś innego wepchać albo w ogóle bez. Tak jakoś mi nie pasuje. Zaletą jak dla mnie jest to, że wędlina jest w przekroju okrągła a i smak podobno lepszy:

Załączony plik  baleron1.jpg   51,69 KB   30 Ilość pobrań

Załączony plik  baleron.jpg   82,89 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  baleron2.jpg   33,93 KB   29 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych