paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Czy peklować tak samo jak mięska na inne wędzonki (bezosłonowe) ? Zawsze pekluję 7 dni 80g/l peklosoli. To jak ze wszystkim, kwestia słonolubności. Zrobisz i sprawdzisz, dla mnie to za mało soli, bo trzeba pamiętać, że baleron długo się parzy.A co z pęchcerzem ?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12910-kie%C5%82basa-piwna-z-g%C4%99sin%C4%85-parzona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ Kupiłem suszony pęcherz wieprzowy, Co Wy się upieracie z pęcherzem do baleronu .To samo miałem napisać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Jeżeli mięsko w kątnicy jest lepsze to można i szynkę i polędwicę wepchać do kątnicy. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Stalesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Grudnia 2016 @Tsosna, do mojego weszla karkowka o wadze ok 2 kg moczylam kolo godziny ,zapachu moczu nie czulam a nos na takie sprawy mam wyczulony ..ja rozcielam moj tak na prosot znaczy najpierw odcielam sam wlot pecherza a pozniej tak zeby wsuanac karkowke ,jeden za slabo zesznurowalam i puscil ,przy drugim bylam juz madrzejsza i po zawiazaniu zapezpieczylam koncowke wykalaczkami zeby nie uciekl spod supla, a jeszcze dalam ta sliska powierzchnie na wierzch , po myciu mi sie poplatalo ktora byla gdzi eale koledzy pomogli i ustalilam co gdzie bylo .. jak miecho juz bylo w pecherzu wrzucilam do wrzatku ,moj jeden blad niewykulam powietrza i byl podciek po wedzeniu.. dalam rade sama zawiazac i zrobic to tez dasz rade @andrzej k, ja kupilam juz wczesniej a tylko dlatego ze akurat jak zamawialam inne rzeczy to pomyslalam ,nie wiem do czego ale kupie na zas ..a ze juz jakis czas lezaly to pomyslaalm trzeba wykorzystac bo ile ma lezec A czy taki pecherz nada sie do salcesonu? na przyszly rok jak bede w PL kupie sobie katnice Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Grudnia 2016 A czy taki pecherz nada sie do salcesonu? Tak nada się do salcesonu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Grudnia 2016 dziekuje ..bo zamiaruje zlobic bo u nas bedzie to rarytas swiateczny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-529993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Grudnia 2016 To jest mój drugi baleron w kątnicy wołowej, jest już pyszny tak bardzo, że następne też tak będę robił. Rodzina i znajomi innego już nie chcą. 1 Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-530014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Po ostatniej próbie w kątnicy wołowej również już jestem w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-530020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Po ostatniej próbie w kątnicy wołowej również już jestem w klubie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-530022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Grudnia 2016 pomóźcie! Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona? Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych z uwagi na zastrzeźenia jakie ma do tego wyrobu weterynarnia i polecają pęcherze wołowe. Czy taki pęcherz się nada i postępuje sie tak samo jsk przy kątnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Grudnia 2016 pomóźcie! Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona?Jak z tabeli zmodernizowanej, mniej slonej, to powinno być dobrze bez moczenia, zależy ile dni chcesz peklować. Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowychTu zamawiam: http://swojskiwyrob.pl/60-jelita-wolowe Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Rozmawiałem w sklepie na Prymasa Tysiaclecia w Wawie i mowią ze nie prowadzą juź sprzedaźy kątnic wołowych z uwagi na zastrzeźenia jakie ma do tego wyrobu weterynarnia i polecają pęcherze wołowe. Czy taki pęcherz się nada i postępuje sie tak samo jsk przy kątnicy? nie wiem jak sie robi w katnicy wolowej , ja kupowalam w tym sklepie pecherze( mialy byc wieprzowe -moze dlatego takie duze ze to wolowe?) ja swoje namoczylam i rozcielam tam gdzie jest otwor ,pecherz wywrocilam sliska strona do wierzchu , moja karkowka o wadze 2 kg swobodnie sie zmiescila Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Peklowanie w zasadzie normalne, my robimy na sucho. Właśnie zakończyło się przygotowanie do kolejnego "leżakowania".Kątnice "kupuję" u siebie. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Jak peklujecie karkówkę do kątnicy?Czy jak zrobie wg tabeli dziadka nie bedzie zasłona? Ja pekluję 12-14 dni , solanka 8-8,5 % . Po wyjęciu z solanki, lekko przepłukana , zresztą jak każde peklowane mięso pod bieżącą wodą i do kątnicy .. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wielkie dzięki za szybką podpowiedź . Karkówkę pekluję wg tabeli dziadka na 6 dni a potem wepchne ją w pęcherz.Solanka wg przepisu bez źadnych przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Solanka wg przepisu bez źadnych przypraw? Ja nigdy nie daję żadnych przypraw do solanki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja dodaję wywar z gotowania piramidki smakowej z lidla plus trzy ząbki czosnku z łupinami kilka ziaren jałowca,kardamonu i kolorowego pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamyk Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Grudnia 2016 No to czysta solanka. Bedzie baza wyjściowa do ewentualnych kombinacji☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-531328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dla treningu kilka baleronów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dla treningu kilka baleronów. Trafiłeś w dziesiątkę! http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/gimme-five-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pawel sliczne brawo! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Paweł widać że długo już trenujesz balerolink. . Edytowane 19 Stycznia 2017 przez jac007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dziękuję kolegom za dobre słowo. Myślę, że już parę dziesiątek zasznurowałem. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-536682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Wielkie brawo dla Pawla :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-537841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam, I ja popełniłem ten baleronik.Robiłem już wcześniej wg. tego przepisuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2653-w-poszukiwaniu-zaginionego-smaku-baleron-peklowany-na-sucho/?hl=zaginionego jednak pakowałem w folię celulozową. Wychodził smaczny, jednak tego "czegoś" brakowało."Teraz zakupiłem kątnice i wyszło "cudo"- rzec można "... jak za młodych lat w PRLu.Peklowanie 15-dniowe na sucho. Wędzenie zrębkami olcha/buk.Następną produkcję spróbuję czereśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-538655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 1 Lutego 2017 I ja popełniłem ten baleronik. A ten przekrój na końcu to czego jest? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12588-baleron-gotowany-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-538776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.