Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Zrobiłem wędzarnię i przymierzam się do wędzenia za około 10 dni. Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba  mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/
Udostępnij na innych stronach

Temat Twojego postu to

Kilka pytań na początek

Może na początek poczytać troche forum? Znajdziesz, gwarantuję, odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Fajnie, że do nas zajrzałeś. Jesteśmy skarbnicą wiedzy. Witamy!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-474064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba  mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?
Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-474078
Udostępnij na innych stronach

 

Chciałem spytać jak poznać czy szynka jest uwędzona-czy trzeba mierzyć termometrem temperaturę środka szynki?

Szynkę wędzimy do koloru jaki nam odpowiada a potem parzymy lub podpiekamy w wędzarni . Czy potrzebny jest termometr zdecydowanie tak i to z sondą którą wbijamy w szynkę temperatura w środku szynki musi mieć 68 stopni
Przy parzeniu 68. Przy wedzeniu nie koniecznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-474080
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy trzeba parzyć szynkę> ?

Jeżeli chcesz mieć ją surową wędzoną, to nie trzeba.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-474405
Udostępnij na innych stronach

jak poznać czy szynka jest uwędzona?

 

 

a czy trzeba parzyć szynkę?

 

 

trzeba mierzyć termometrem temperaturę?

 

 

a czy przy pekolwaniu na mokro trzeba szczelnie zamknąć pojeminik?

 

A czy Kolega czytał już chociaż troszkę Akademii Dziadka? http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadkaStreszczeń ani skryptów niestety nie posiadamy.

Pomału byłby czas ku temu uważam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-474658
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie konstrukcji. Otóż chciałem zapytać czy wypuścić trochę przewód którym idzie dym z paleniska do wędzarni (tak jak na zdj),czy zostawić go na równo ze ścianą paleniska?

 

http://www.fotosik.pl/zdjecie/4294b27ee86a033c

 

\Dodam jeszcze że będzie to wędzarnia ładowana od góry,

Edytowane przez zbyster
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-475003
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy 


witam mam pytanko w co najlepiej zawijac mieso do wedzenia? bo slyszalem ze mozna w rajstope ale nie wiem ile w tym prawdy 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-489997
Udostępnij na innych stronach

Witaj - mięsa do wędzenia nie trzeba w nic zawijać . Wędzonki abo się sznuruje albo wkłada do siatki wędzarniczej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-489999
Udostępnij na innych stronach

 

 

w rajstope

zawijali aby miała po ściągnięciu  ładny kolor (wędzonka) bo okopcali (nieprawidłowo wędzili ).

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-490003
Udostępnij na innych stronach

A kiedy do niego zaglądałeś ostatnio i w jakiej temperaturze przebywało mięso? 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-490238
Udostępnij na innych stronach

"Przebywało" ? Na początek pytanie o temperaturę ? Jak długo peklowane ? Jakie "stężenie" solanki ?

To tak na "już" :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-490248
Udostępnij na innych stronach

Czyli 50 g na litr wody. To o co najmniej połowę za mało. Ile miałeś mięsa?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12642-kilka-pyta%C5%84-na-pocz%C4%85tek/#findComment-490289
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.