Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Perszing37 polędwica łososiowa a a'la Parma to dwie różne rzeczy wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!!

Tak było jest i będzie ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489039
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ...

 

I wszystko jasne. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489072
Udostępnij na innych stronach

 

wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ...

 

I wszystko jasne. :D

 

... a potrzeba było na to aż 3 stron :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489103
Udostępnij na innych stronach

 

 

a potrzeba było na to aż 3 stron

:clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489105
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak czytam o moczeniu, zalewach, soleniu, cukrzeniu, potem myciu wyrobów dojrzewających czy podsuszanych to mi słabo...... :cool:

Przy robieniu Capicoli, mięso po nasoleniu przemywa się białym wytrawnym winem. Tak więc mycie chyba nie jest taką całkowicie tragiczną rzeczą. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489107
Udostępnij na innych stronach

Tak więc mycie chyba nie jest taką całkowicie tragiczną rzeczą.

 

Należy moim zdaniem odróżniać przy tego typu wędlinach obmywanie alkoholem od mycia wodą

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489127
Udostępnij na innych stronach

 

 

Należy moim zdaniem odróżniać przy tego typu wędlinach obmywanie alkoholem od mycia wodą

Oczywiście, że yo dwie różne rzeczy. Ja osobiście nie stosuję mycia wodą. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489135
Udostępnij na innych stronach

 

wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ...

 

I wszystko jasne. :D

 

Inaczej mnie uczono i ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489501
Udostępnij na innych stronach

Inaczej mnie uczono

 

A kto Cię uczył.?

 

 

 

ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko

 

Wkładaj, wkładaj .Może wymyśliłeś nową, nieznaną dotąd technologię i Cię technolodzy i producenci  od tego typu wyrobów ozłocą bo oni jakoś tak strasznie chcą się tej wody pozbyć co wpływa na duże ubytki wyrobu dojrzewającego.A jak wiadomo wydajność też ma swoje znaczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489503
Udostępnij na innych stronach

 

 

Inaczej mnie uczono i ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko
  Na pewno nie jest to, do końca wykonywanie wyrobu na mokro. Jedno jest pewne, jeden z etapów produkcji prowadzony jest metodą" na mokro".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489506
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam że główną przyczyną stosowania akurat tej technologii jest czas a właściwie w tym przypadku jego brak ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedno jest pewne, jeden z etapów produkcji prowadzony jest metodą" na mokro".

To może coś więcej? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489574
Udostępnij na innych stronach

Już mogę powiedzieć, że taka ilość soli znacznie mniej wyciąga wilgoć z mięsa, ale smakuje za to wybornie (trochę podgryzam;) )!

Dzisiaj przekładam do "skarpety" i suszenie zaczynam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-491312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.