Gość Dymowski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 To właśnie napisałem , żeby robić dobrze trzeba zacząć robić , sukcesy przyjdą z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Perszing37 polędwica łososiowa a a'la Parma to dwie różne rzeczy wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ... I wszystko jasne. . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ... I wszystko jasne. . ... a potrzeba było na to aż 3 stron Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 a potrzeba było na to aż 3 stron Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak czytam o moczeniu, zalewach, soleniu, cukrzeniu, potem myciu wyrobów dojrzewających czy podsuszanych to mi słabo...... Przy robieniu Capicoli, mięso po nasoleniu przemywa się białym wytrawnym winem. Tak więc mycie chyba nie jest taką całkowicie tragiczną rzeczą. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak więc mycie chyba nie jest taką całkowicie tragiczną rzeczą. Należy moim zdaniem odróżniać przy tego typu wędlinach obmywanie alkoholem od mycia wodą Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Należy moim zdaniem odróżniać przy tego typu wędlinach obmywanie alkoholem od mycia wodą Oczywiście, że yo dwie różne rzeczy. Ja osobiście nie stosuję mycia wodą. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 wszystkie wędliny dojrzewające czy suszone peklujemy lub solimy na SUCHO ... !!! Tak było jest i będzie ... I wszystko jasne. . Inaczej mnie uczono i ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Inaczej mnie uczono A kto Cię uczył.? ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko Wkładaj, wkładaj .Może wymyśliłeś nową, nieznaną dotąd technologię i Cię technolodzy i producenci od tego typu wyrobów ozłocą bo oni jakoś tak strasznie chcą się tej wody pozbyć co wpływa na duże ubytki wyrobu dojrzewającego.A jak wiadomo wydajność też ma swoje znaczenie. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Inaczej mnie uczono i ja wędliny dojrzewające robię na mokro ale nie chce wkładać kija w mrowisko Na pewno nie jest to, do końca wykonywanie wyrobu na mokro. Jedno jest pewne, jeden z etapów produkcji prowadzony jest metodą" na mokro". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Podejrzewam że główną przyczyną stosowania akurat tej technologii jest czas a właściwie w tym przypadku jego brak Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Jedno jest pewne, jeden z etapów produkcji prowadzony jest metodą" na mokro". To może coś więcej? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-489574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 "Zasolilem" 840gr kawałek polędwicy ilością około 3,5% soli.Zobaczymy co się zmieni ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-490441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Już mogę powiedzieć, że taka ilość soli znacznie mniej wyciąga wilgoć z mięsa, ale smakuje za to wybornie (trochę podgryzam;) )!Dzisiaj przekładam do "skarpety" i suszenie zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12698-pol%C4%99dwica-dojrzewaj%C4%85ca-%C5%9Bwiadzia/page/3/#findComment-491312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.