Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 455
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

strampek . Jeżeli mówimy że nie powinno wędzić się drewnem mokrym to mamy na myśli drewno świeżo wycięte . Natomiast drewno wy sezonowane i zmoczone to zupełnie coś innego .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32336
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz taką potrzebę to próbuj . Jak widzisz metod wędzenia jest tyle ile jest wędzarni i tych co wędzą . Ja w mojej wędzarni nie mam takiej metody moczenia drewna jak włożę kawałek drewna do paleniska na mały żar i po krótkim rozpaleniu zamykam palenisko już mam dym i np dwa trzy kawałki wystarczą na parędziesiąt minut .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32339
Udostępnij na innych stronach

STRAMPEK znikajace drewno to nie tylko problem suchego drewna i sezonowanego itd. Ważna jest konstrukcja samej wędzarni. Jeżeli będziesz miał wymuszonu ciąg powietrza spowodowany dużym kominem i wiatrem to zawsze będzie problem nawet paleniem drewnem namoczonym. Same drewno z grubych pieńków pali się dłużej niż drobne kawałczki w zależności od rodzaju i gatunku przy wolnym spalaniu. Najlepiej dobrać jest ciąg na wędzarni tak, aby dym lekko był wciągany do komory dymnej w miarę jego wytwarzania i w jak najniższej temperaturze spalania drewna. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32359
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim którym zabraknie miejsca na wieszanie kiełbas polecam te zdjęcia można od razu jechać na rynek i wszystko sprzedać
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32410
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No to DZIADKU dałeś czadu . Cała wieś ma co jeść .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32417
Udostępnij na innych stronach

Żywiec wywieziony a wjechały gotowe wyroby :tongue:

A na rynek to by przydała się jeszcze garkuchnia(uczepiona z tyłu) taka wojskowa przerobiona na małą destylarkę :grin:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32433
Udostępnij na innych stronach

Witam

DZIADKU . Na drugim zdjęciu na kijkach powieszony jest praktycznie cały wyrób z ubitego świniaka . Jeżeli dobrze widzę to jest coś w siatkach być może szynki . Ja pamiętam że u nas rzeźnik nie licząc szynek bo one peklowały się naście dni cały urobek wykonywał w jeden dzień . Czyli w tym czasie co gotowało się mięsko na wędliny powiedzmy podrobowe wyrabiał kiełbaskę no a jak się ugotowało to wyrabiał salceson, wątrobiankę i kaszankę . Czy w czasach dzisiejszych też tak się robi wszystko w jeden dzień ?

 

Mam jeszcze jedno pytanko jak nazywa się kiełbaska na zdjęciach

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32437
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję to są dwa wyjazdy. Pierwszego dnia ubój ,rozbiór i peklowanie mięs drobnych, głów wp. serc i ozorków oraz mięs na wędzonki i solenie wszystkiego co nadaje się na kaszankę i pasztetową. Za trzy dni są robione wszystkie wyroby według życzenia a są to przeważnie -szynki i balerony w siatkach . polędwice .boczek wędz. i gotowany ,boczek faszerowany , szynka mielona w prasie ,lunch meat w poliamidach, k.szynkowa, kiełbasy cienkie w kiełbaśnicach o nie określonej nazwie,salceson włoski, kaszanka gryczana i pasztetowa .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-32463
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Przedstawiam do oceny wędzarnię wiejską .Praktyków proszę o ocenę.nie o materiał chodzi tylko o rozwiązanie techniczne.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-34032
Udostępnij na innych stronach

Konstruktorem wędzarni był ktoś, komu zależało na jednorazowym uwędzeniu znacznej ilości kiełbasy, wędzonek itd.

Rozwiązanie polegające na rozdzieleniu dymu jest bardzo dobre, a wręcz rewelacyjne, gdzie jeden z boków komory jest bardzo długi.

Czy wędzarnię można rozebrać na mniejsze elementy i ponownie ją zmontować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-34036
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie z tak umiejscowionym kanałem dymnym i paleniskiem na długim boku nie jest dobrym rozwiązaniem ponieważ są problemy z osuszaniem z powodu nie równomiernego rozprowadzenia ciepła. O wiele praktyczniejsze jest umiejscowienie kanału dymnego w krótszym boku ponieważ ciepło i dym przechodzi przez całą wędzarnię i wystarczy odsłonić przykrycie z jednej strony i mamy dobrą cyrkulację powietrza. Wędzarnia jest bardzo leka nie rozbieralna , palenisko dostawiane, pojemność ok 70- 80 kg Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-34042
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Przedstawiam wędzarnię wiejską stojącą drewnianą ,składaną .bardzo dobrze w niej się wędzi
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36931
Udostępnij na innych stronach

Witam.

A jak z kontrolą temperatury? Chyba raczej neiemożliwe.Najniższy rząd wisi nad samym ogniem, czy nie ma groźby "samozapłonu" :rolleyes:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36932
Udostępnij na innych stronach

Dobre pytanie - Z zasady na pierwszym poziomie nie wędzi się, tylko w awaryjnych sytuacjach z braku miejsca i nie nad samym ogniem .Te białe to rolady owinięte gazą po uparzeniu są lekko podwędzane a więc chwilowe powieszenie ich na samym brzegu przy płachcie nic im nie zrobi a przyśpieszy proces osuszania . Z przodu jest palenisko osłaniane blachą i nią reguluje się częściowo dopływ powietrza . można również odsłonić płachtę jak również wysunąć na zewnątrz palące się drewno. Dla ciekawości wędzono cały czas mokrym drewnem tydzień temu ściętą olszyną .przez co wędzonki a zwłaszcza tłuszcz na wędzonkach nabrał pięknej słomkowej barwy jak również kiełbasa ładnie się uwędziła pomimo ze jest to kiełbasa wp-ciel. –pytanie dlaczego pomimo że cała wędzarnia to wielka prowizorka wędrująca po całej wsi a uwędzono w niej lub upieczono zależnie od zdolności wędzącego tony wędlin..Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36939
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Widziałem kiedyś taką wędzarnię z tym, że zamiast płachty miała drzwiczki.Ludziska mówili na nią konfesjonał :smile:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36948
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja mam taką z drzwiczkami nazywam ją "sławojką" wędzi się bardzo dobrze gdyż nie jest szczelna ma szpary przy drzwiach. Nie ma problemu z wygrzewaniem (moment), ani ze skroplinami. Temperaturę uzyskałem nawet 180 st C. Ma też jedną dodatkową zaletę jest tak brzydka , że mogę bez obaw mieć ją na działce i nikt się na nią nie skusi, chyba , że na opał.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36949
Udostępnij na innych stronach

Ma też jedną dodatkową zaletę jest tak brzydka , że mogę bez obaw mieć ją na działce i nikt się na nią nie skusi, chyba , że na opał.

Janusz brzydka nie brzydka ale wędzi i to cieszy

Bo:

Nic mnie tak nie cieszy..... :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-36953
Udostępnij na innych stronach

Dla wszystkich miłośników wędzenia w popularnych wiejskich wędzarniach w wietrzne dni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-37316
Udostępnij na innych stronach

Pomysłowość jest bez granic Prowizoryczna wędzarnia brzydkie to ale efekty dobre i chyba to najważniejsze. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-w%C4%99dzarnie-i-w%C4%99dzenie/page/3/#findComment-37632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.