Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wędziłem szynki, karczek itd. 6.5 godziny w temperaturze od 50 do 60 stopni. Po sparzeniu wyroby mają goryczkę, są gorzkawe. Jaki jest tego powód? Coś zrobiłem źle? Proszę o podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co dodawałeś do zalewy peklującej?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487190
Udostępnij na innych stronach

Może być od czosnku, gdyż teraz zaczyna rosnąć, albo mokre lub stare drewno czy trociny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487194
Udostępnij na innych stronach

Dobra ;), poczekamy na Mistrzów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487197
Udostępnij na innych stronach

Drzewo to zeszło roczna dębina którą moczyłem we wodzie żeby ją zwilżyć

Daleko mi do Mistrzów, ale bazując na własnych błędach:

1. Mokre drewno to piroliza i zły kolor mięsa po wędzeniu.

2, Czosnek skisł i stąd goryczka

3. Peklowania nie rozumiem zupełnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487204
Udostępnij na innych stronach

Przykładowe zdjęcieattachicon.gifIMG_20160324_110837.jpg

Będę brutalnie szczery

Nie czytasz, nie uczysz się forumowych mądrości, a rezultaty?

Sam widzisz.

Aby było optymistyczniej - nie ty pierwszy i nie ostatni.

Wesołych i mniej gorzkich świąt!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487218
Udostępnij na innych stronach

.....matko i córko - jakaś nowa jazda z peklowaniem , bo moczenie drewna już było.... :facepalm:

 

Pytasz co zrobiłeś źle - to tak pokrótce powiem - WSZYSTKO :cool:

 

Ale zarejestrowałeś się dzisiaj i wgłęb się w to co na forum napisali Ci , co zaczynali jak Ty..... :D

 

Zaś goryczka to suma braku osuszania , okopcenia , pirolizy i niepanowania nad temperaturą..... :devil:

 

....wszystko przed Tobą... :w00t:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487229
Udostępnij na innych stronach

 bo moczenie drewna już było.... :facepalm:

Moczenie drewna zalecał też niedawno Okrasa ( o pomysłach Gessler, nawet nie wspomnę ).

Według mnie brak osuszenia i bardzo mokre drewno, ewentualnie brak ruchu powietrza w wędzarni.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487254
Udostępnij na innych stronach

Jumbo drzewo leżało rok w piwnicy na 5minut we wodzie zamoczone nawet nie było wilgotne,może brak osuszenia?bo powietrze w wędzarni krążyło komina nie da się szczelnie zamknąć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487265
Udostępnij na innych stronach

To proszę o przepis jak peklować w krótkim czasie,jak wędzić żeby efekt końcowy był pyszny od A do z

 

....tu masz - 8 post u paweljacka - pobierz tabelę Szczepana...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/?hl=tabela+szczepana

Drewna nie mocz , tylko niech się tli a nie pali.....wiele zależy od samej wędzarni jaką masz - najlepiej daj zdjęcie owej.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487269
Udostępnij na innych stronach

miras wędzenie zapisz się tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12774-kurs-podstawowy-316-w-%C5%82azach-w-dniach-03-05-czerwca-2016-r/?do=findComment&comment=486690

Dokładnie zobaczysz i nauczysz się tego co chcesz - w piątek wieczorem peklowanie a w niedzielę na śniadanie będziesz jadł smaczne wędzonki. Przemyśl to.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487275
Udostępnij na innych stronach

To proszę o przepis jak peklować w krótkim czasie,jak wędzić żeby efekt końcowy był pyszny od A do z

Szanowny Nowicjuszu

Coś mi się wydaje, że wnosząc o "gotowca" idziesz na skróty.

Na forum jest folder "dla początkujących". tam goń i się ucz.

A tak na szybko: kupuj dobre mięso, pekluj według tabeli Dziadka i Szczepana, osączaj, osuszaj w komorze, wędź nie na czas

ale na temperaturę i kolor, parz do 68 stopni w wodzie 85 stopni, a potem zrób zdjęcie i pochwal się na forum.

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487279
Udostępnij na innych stronach

 

 parz do 68 stopni w wodzie 85 stopni, a potem zrób zdjęcie i pochwal się na forum.

Powodzenia

 

szczególnie polędwicą...

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487300
Udostępnij na innych stronach

Kolor wędzonek powalił "miszcza wczesnego", znaczy mnie :facepalm::angel:


dębina którą moczyłem we wodzie

 

Kto Tobie takie coś doradził?? Pytam z czystej ciekawości :D i mam nadzieję, że to był jedyny raz, kiedy moczyłeś drewno do dymienia :D

Co do peklowania to poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka najlepsza lektura na początki z wyrobami domowymi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12871-goryczka-w-wyrobach-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-487302
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.