Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2016 Dwa miesiące temu postanowiłem zrobić parówki dla moich wnuczek. Zrobiłem w naturalnych osłonkach do kabanosów. Wyszły smaczne bez wad , kupiłem osłonki poliamidowe i zaczęły się kłopoty. Napełnianie tych osłonek to luksus , szybko , można mocno napełniać , nie pękają przy przewiązywaniu. Kłopoty zaczęły się przy wędzeniu. Już po krótkim czasie osuszania pod osłonką pojawiła się ciecz. W zasadzie trudno mówić o osuszaniu , nie pojawiły się charakterystyczne kropelki wody jak to miało miejsce w przypadku osłonek naturalnych , po prostu nagrzewały się tylko. Temperatura suszenia wynosiła 45-50 stopni C. Suszyłem 30min. po czym zacząłem wędzić bez podnoszenia temperatury też 30min. Parzyłem 10min. w temperaturze 80 stopni C. Po ostudzeniu , to co wydawało się wodą , rozwarstwiło się na galaretkę i tłuszcz. Parówki były smaczne , trochę twardsze niż te w naturalnych osłonkach , miały tylko brzydki wygląd. Farsz zrobiłem z łopatki i podgardla po połowie. Zrobiłem jeszcze jedną próbę , zmniejszyłem ilość podgardla do 40% , nic to nie dało , były tylko twardsze. No i w końcu pytanie , dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2016 Osłonki poliamidowe do wędzenia? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2016 uzyj oslonek kolagenowych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2016 Tak jak pis napisał poliamidowe osłonki nie nadają sie do wędzenia - kto Ci takie polecił . Ze sztucznych do parówek używa się celulozowych. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) To już znam powód niepowodzenia , dziękuję. A tu można poczytać dlaczego je kupiłem http://swojskiwyrob.pl/inne-oslonki-/771-oslonka-na-parowke-19mm-25-metrow.html Edytowane 29 Marca 2016 przez Dymowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2016 Dymowski , w tych osłonkach AMICEL już 4 razy wędziłem parówki i nic się nie działo . Jedynym mankamentem jest to , że same się odkręcają na kijach i trzeba je pojedynczo przewiązywać przędzą , albo zaciskać klipsami . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2016 To zrobiłem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2016 Po ostudzeniu , to co wydawało się wodą , rozwarstwiło się na galaretkę i tłuszcz. To nie wina osłonek. Jaka była temperatura farszu przed nadzianiem? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2016 Farsz po mieleniu wstawiłem do lodówki , był zimny jak napełniałem osłonki. Natomiast nie wiem o ile wzrosła temperatura w czasie mielenia , nie mam termometru , który mierzy dokładnie temperaturę w zakresie kilku stopni , na dotyk wydawał się chłodny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2016 Też robiłem próby z osłonkami poliamidowymi, parówki były zjadalne, lecz lepsze są efekty z osłonkami kalogenowymi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2016 Jak Paweł napisał, to nie wina osłonek tylko farszu. Nieważna jest temperatura farszu w czasie nadziewania tylko w czasie kutrowania. Najpierw kutrujesz wychłodzone (a nawet lekko przemrożone) mięso z jak najzimniejszą wodą (cząstki lodu są pożądane), dopiero potem dajesz tłuszcz. Kutrowanie powinno się zakończyć, zanim farsz osiągnie 15 st.C.I jeszcze jedno, mięso dobrej jakości, z kiepskiego mięsa nigdy nie wyjdą parówki w domowej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję za cenne uwagi , zrobię jeszcze jedną próbę z precyzyjnym pomiarem temperatury w czasie mielenia , nie mam kutra. Jeśli nic się nie poprawi zmienię osłonki. Pools widziałem na zdjęciach z ostatniego spotkania spółdzielni Mazowszanka , że robiliście parówki , jakich osłonek używaliście i jak wyszły? Edytowane 29 Marca 2016 przez Dymowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Marca 2016 Problemem przy wykonywaniu wędlin drobnorozdrobnionych jest umiejętność oceny mięsa pod kątem jego przydatności dla tego rodzaju wyrobów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Marca 2016 Jestem skazany na zakupy w marketach ewentualnie sklepach mięsnych a to chyba nie wpłynie dobrze na przyszłość moich wyrobów. Liczę na nową stronę tworzoną przez Maxella , może będzie łatwiej kupić dobre mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) nie mam kutra. Ja parówki robię w czymś takim http://www.siemens-home.pl/lista-produktow/MK55400Jest to upierd..... ale można, najwięcej za jednym podejściem zrobiłem z 10 kg farszu. Parówek wyszło 12,5 kg. jakich osłonek używaliście i jak wyszły? Wyszły dobre, ale w jakich osłonkach to Ci nie powiem. Nasz kwatermistrz (niejaki Kurp) eksperymentuje z dostawcami i rodzajami osłonek. Na każdej produkcji mamy co innego, bardzo możliwe że te były poliamidowe. Jestem skazany na zakupy w marketach ewentualnie sklepach mięsnych Wbrew pozorom mięso z Selgrosa i Makro daje radę. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby było z wadą. Zawsze ładnie się klei. Raz kupiłem mięso na szynkę konserwową w Lidlu, straszne próchno. Nie wiem czy tak zawsze, ale ja już na wyroby tam mięsa nie kupię. Edytowane 29 Marca 2016 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2016 Miałem te osłonki. Nadziewanie i wędzenie Ok. Problem dopiero wystąpił przy parzeniu. Farsz się skurczył, woda pojawiła pod osłonką. Parówki były dobre ale brzydko się prezentowały. Pewnie błąd gdzieś po mojej stronie. Teraz robie w osłonkach na kiełbasę i jest wszystko idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Marca 2016 Tak jak pisałem zrobię jeszcze jedną próbę z tymi osłonkami , jeśli nie wyjdzie przechodzę na jelita naturalne. Ale będzie mi szkoda , nadziewanie tych poliamidowych to czysta przyjemność , szybko i pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Marca 2016 Ale będzie mi szkoda , nadziewanie tych poliamidowych to czysta przyjemność , szybko i pewnie.Kup odpowiedni rozmiar naturalnych i też nie będziesz narzekał. http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/695-jelita-baranie-naturalne-kal24-26-extra-20m.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2016 Mam jeszcze pytanie do Bagno , jakie parametry powinno mieć mięso na tego typu wyroby i czy ktoś kto nie ma zbyt dużego doświadczenia , jak ja , potrafi to ocenić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2016 jakie parametry powinno mieć mięso na tego typu wyroby i czy ktoś kto nie ma zbyt dużego doświadczenia , jak ja , potrafi to ocenić? Po peklowaniu w czasie rozdrabniania powinno być klejące. Dotykasz mięsa i czujesz, że trzyma się dłoni, tak jak było już wymieszane. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Marca 2016 Dzięki już wiem o co chodzi , nie mogę otworzyć tego linku https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=320859#320859 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2016 Wejdź otwartymi drzwiami :Strona główna, zakładka Artykuły, zakładka Kiełbasy, zakładka Drobno rozdrobnione.Parówek Ci tam bez liku. Prawie ...Co do mięs : Akademia DziadkaCzytaj przed snem, rano budzisz się inny, lepszy. Znam z autopsji...Zapraszam i pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2016 Dziękuję andym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Marca 2016 Nie ma za co,Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-488567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Maja 2016 Zrobiłem dziś kolejną próbę z parówkami. Przy mieleniu na dwóch pierwszych sitkach 6 i 3 utrzymywałem temperaturę na poziomie poniżej 12 st.C ale przy trzecim mieleniu na sitku 2 nie mam szans. Trwa to strasznie długo , w zasadzie to się tego nie mieli a przepycha przez maszynkę. W tym czasie kiedy napełnia się rurę prowadzącą do ślimaka cała zawartość maszynki jest dość długo mieszana , farsz wychodzi bardzo rozdrobniony ale za ciepły. Żeby zachować właściwą temperaturę czas trwania ostatniego mielenia musi być z pięć razy krótszy. Muszę pomyśleć nad jakimś podajnikiem.Jutro będę nadziewał i wędził. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chcę zrobić mały eksperyment , do niewielkiej części farszu dodam 2% mąki ziemniaczanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12886-os%C5%82onki-poliamidowe-do-par%C3%B3wek/#findComment-496256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.