Skocz do zawartości

"Stare" kompoty, soki, syropy i przeciery owocowe..


Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak.. Znajomi (wlasciciele duzego ogrodu) robia przeprowadzke do innej czesci Dortmundu..

Pytali, czy chce ich piwniczne zapasy przetworow owocowych (kilka dziesiat sloikow) z sadu..

"Stare" oznacza ze sloiki sa od 2 do 4 lat..

Nie ma w nich ani plesni, napecznienia wieczek itp. 

Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest itd. itd. i to w kazdej postaci jak w temacie..

 

Posiadam.: Fermentator 33 L. butle na winko 25 i 50 L, destylator garnkowy 15 L, wielkie i male sloje/sloiki, duzo butelek zakrecanych.. (Wszystko nie uzywane/nowe)..

 

Mam to brac a jesli tak, to co z tego robic..?

(Znajoma podala ze wszystkie przetwory sa ich swojskie i mocno cukrowane)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym brał i spożywał.... szkoda "przerabiać"  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489759
Udostępnij na innych stronach

Brać i jeść ze smakiem!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489762
Udostępnij na innych stronach

Najpierw "winko".Do juz pracujących drożdży dodawaj kompoty + pozywka jak trzeba i wody ja dodaje partiami aby zbalansował się bukiet ).Dalej winko będzie dobre na grzane, do bezpośredniego spożycia też ujdzie lub do dalszej przeróbki.To niech inni podpowiedzą bo tego etapu nie praktykowałem.Jak lubisz kompoty to tak jak radzą koledzy, ja swoje przerobiłem bo w domu przestali lubieć Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest

 

 

Ja mam jeszcze kompoty i przetwory z 2008-9 roku . Jak nie mają pleśni to są do spożycia - tak jak piszą przedmówcy .

 

 Grzesiu smacznego !!!  to wcale nie znaczy , że nie możesz kombinować z winem . :D 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489796
Udostępnij na innych stronach

Bierz i pytaj czy tylko tyle maja :)  ja wczoraj otworzylam konfiture truskawkawa z 2009 roku byla pyszna bo caly sloik znikl w jednej chwili . Data waznosci to na tych sklepowych sie liczy bo one juz przed  ta data  sa do niczego ;) KOmpoty wypijesz za miast slodkich babelkowcow albo dolejesz do mineralnej ...slodkiego zajadania :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489837
Udostępnij na innych stronach

To ja się podepnę pod temat - ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek? Ostatnio zlewałem ratafię (truskawka, porzeczka, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, morele, jabłka, gruszki, agrest) i nie za bardzo wiem co z tym zrobić.

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %.

 

Chciałem je oddać do lodziarni, ale Oni do lodów i deserów wolą świeże owoce.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489921
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %.

:thumbsup:  ale wcześniej wycisną w prasie (uzyskany płyn do nalewek)  to co zastanie dodać do pracującego wina + woda (ile tutaj trzeba wyczuć) + pożywka , po dwóch trzech tygodniach zlać , to co zostanie wycisnąć , wytłoki na kompost , i niech sobie spokojnie pracuje , po fermentacji burzliwej zlać,szlamik na kompost poczekać i  będzie Pan zadowolony  :devil:  nawet bez drugiego etapu  :facepalm: lub uskutecznić drugi etap.Oczywiście mamy świadomość ze nie jest to wina z apelacji .... :D , czy nie oczekujemy 30 letniej brendy :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało

 

Ale co tam ma "zapracować" ?

Tak to możesz wykorzystać stare kompoty czy dżemy gdzie owoce są nieprzerobione i jest dużo cukru i smaku ...

Jeśli to owoce wyjęte bezpośrednio z klasycznej ratafii to maja jeszcze sporo alkoholu w sobie możesz to zasypać cukrem i wyciągnąć praktycznie do zera  ... albo zasypać cukrem w słoiki i pasteryzować będzie na przekładkę do ciast czy tortów .... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489930
Udostępnij na innych stronach

Ale co tam ma "zapracować" ?

A grappa oczywiście inna bajka ale produkowana z produkty poprodukcyjnego wina ;).

Nie wiem jak sprawny musiał by mieć proces aby nic tam nie zostało cukru, alkoholu, kwasów, barwników itd. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489932
Udostępnij na innych stronach

ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek?

Mam pomysla.. hahaha :D

 

Foremka do kostek lodu.. W kazda komore nalac troche czekolady rozpuszczonej (cieplej) na to kilka owocow po nalewkach i znowu wypelnic do konca plynna czekolada..

Po stezeniu masz wlasne Mon Cheri czy jak to zwa..   :D

 

Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?!

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489988
Udostępnij na innych stronach

TAkie owoce sa bardzo smaczne w zimne wieczory do herbaty 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-490012
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.