Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wiec tak.. Znajomi (wlasciciele duzego ogrodu) robia przeprowadzke do innej czesci Dortmundu..Pytali, czy chce ich piwniczne zapasy przetworow owocowych (kilka dziesiat sloikow) z sadu.."Stare" oznacza ze sloiki sa od 2 do 4 lat..Nie ma w nich ani plesni, napecznienia wieczek itp. Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest itd. itd. i to w kazdej postaci jak w temacie.. Posiadam.: Fermentator 33 L. butle na winko 25 i 50 L, destylator garnkowy 15 L, wielkie i male sloje/sloiki, duzo butelek zakrecanych.. (Wszystko nie uzywane/nowe).. Mam to brac a jesli tak, to co z tego robic..?(Znajoma podala ze wszystkie przetwory sa ich swojskie i mocno cukrowane) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Ja bym brał i spożywał.... szkoda "przerabiać" Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Brać i jeść ze smakiem! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Najpierw "winko".Do juz pracujących drożdży dodawaj kompoty + pozywka jak trzeba i wody ja dodaje partiami aby zbalansował się bukiet ).Dalej winko będzie dobre na grzane, do bezpośredniego spożycia też ujdzie lub do dalszej przeróbki.To niech inni podpowiedzą bo tego etapu nie praktykowałem.Jak lubisz kompoty to tak jak radzą koledzy, ja swoje przerobiłem bo w domu przestali lubieć Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Repertuar to: truskawki, wisnie, jerzyny, maliny, porzeczki, sliwki, jablka, agrest Ja mam jeszcze kompoty i przetwory z 2008-9 roku . Jak nie mają pleśni to są do spożycia - tak jak piszą przedmówcy . Grzesiu smacznego !!! to wcale nie znaczy , że nie możesz kombinować z winem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Bierz i pytaj czy tylko tyle maja ja wczoraj otworzylam konfiture truskawkawa z 2009 roku byla pyszna bo caly sloik znikl w jednej chwili . Data waznosci to na tych sklepowych sie liczy bo one juz przed ta data sa do niczego KOmpoty wypijesz za miast slodkich babelkowcow albo dolejesz do mineralnej ...slodkiego zajadania Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 To ja się podepnę pod temat - ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek? Ostatnio zlewałem ratafię (truskawka, porzeczka, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, morele, jabłka, gruszki, agrest) i nie za bardzo wiem co z tym zrobić.Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %. Chciałem je oddać do lodziarni, ale Oni do lodów i deserów wolą świeże owoce. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało, a potem to przegonić - ale nie wiem czy to dobry pomysł bo owoce mają %. ale wcześniej wycisną w prasie (uzyskany płyn do nalewek) to co zastanie dodać do pracującego wina + woda (ile tutaj trzeba wyczuć) + pożywka , po dwóch trzech tygodniach zlać , to co zostanie wycisnąć , wytłoki na kompost , i niech sobie spokojnie pracuje , po fermentacji burzliwej zlać,szlamik na kompost poczekać i będzie Pan zadowolony nawet bez drugiego etapu lub uskutecznić drugi etap.Oczywiście mamy świadomość ze nie jest to wina z apelacji .... , czy nie oczekujemy 30 letniej brendy Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Kiedyś myślałem aby wrzucić do wielkiej beczki, dodać wody, drożdży i jeszcze to aby zapracowało Ale co tam ma "zapracować" ?Tak to możesz wykorzystać stare kompoty czy dżemy gdzie owoce są nieprzerobione i jest dużo cukru i smaku ...Jeśli to owoce wyjęte bezpośrednio z klasycznej ratafii to maja jeszcze sporo alkoholu w sobie możesz to zasypać cukrem i wyciągnąć praktycznie do zera ... albo zasypać cukrem w słoiki i pasteryzować będzie na przekładkę do ciast czy tortów .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Ale co tam ma "zapracować" ?A grappa oczywiście inna bajka ale produkowana z produkty poprodukcyjnego wina .Nie wiem jak sprawny musiał by mieć proces aby nic tam nie zostało cukru, alkoholu, kwasów, barwników itd. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) ma ktoś pomysł na zagospodarowanie owoców z nalewek?Mam pomysla.. hahaha Foremka do kostek lodu.. W kazda komore nalac troche czekolady rozpuszczonej (cieplej) na to kilka owocow po nalewkach i znowu wypelnic do konca plynna czekolada..Po stezeniu masz wlasne Mon Cheri czy jak to zwa.. Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?! Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Ciekawe czy cos by wyszlo z tego.?! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko/page-3?do=findComment&comment=472362 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 O o o.. Wlasnie cos takiego.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-489995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 TAkie owoce sa bardzo smaczne w zimne wieczory do herbaty Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12914-stare-kompoty-soki-syropy-i-przeciery-owocowe/#findComment-490012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.