Skocz do zawartości

Po co parzy się wędzonki?


tetrusszym

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mamy układ wędzonka-woda, a wędzonka-suche otoczenie "stworzone" przez woreczek, to mięso odda w tym drugim wypadku więcej soków. To wyobraźnia wam podpowiada że coś w czym zamykacie i będzie mniejszy wyciek, ale to niestety nie jest prawdą.

 

 

A tu bym polemizował ... zmieni się bezwładność termiczna bo mamy dodatkowe medium do ogrzania jakim jest "powietrze" które ma zdecydowanie gorszą przewodność cieplną od wody ( woda 0,6 powietrze 0,025W/(m·K))... dlatego jeśli parzymy w "plastiku" to tylko próżniowo pakowane, niska temperatura i po problemie ;)

Co do wycieku patrz wyżej ... zresztą w tym akurat przypadku nie pisałbym o wycieku tylko o wypłukiwaniu przez wodę działającą bezpośrednio - to chyba trafniejsze   ;)

 

PS

Aha i woreczek nie musi się już obkurczać ... wędzonka zwiększy swoją objętość pod wpływem temperatury ... woreczek też ale cały czas będzie przylegał ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A moim zdaniem trzeba by zrobić eksperyment -test, ale wiadomo, że nie może w nim brać udziału osoba, która przygotowuje wędzonki. Należało by po prostu 2 szynki po wędzeniu sparzyć różnymi metodami (w woreczku i bez woreczka) i dać do degustacji. I będzie wiadomo, która jest lepsza. Natomiast "smak" jest tak jak "gust" i o tym się nie dyskutuje, więc to co jednemu będzie smakować dla innych będzie nie koniecznie super.

Sam osobiście chyba tak zrobię, że po wędzeniu zrobię eksperyment w domu.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba pamiętać o jednym wyroby przeznaczone do takiej obróbki termicznej muszą mieć mniej soli - dokładnie tak jak do podpiekania czy wędzenia bez parzenia ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tych wszystkich wpisach ja polemizował na temat smaku plastiku nie będę dla mnie sprawa jest tak oczywista jak to, że 2x2=4 a może????.Jedno jest pewne po przeczytaniu postów mój zasób wiedzy się zwiększył i to jest to. Na wszelki słuczaj dodam, Mirku Twoich wypowiedzi z którymi nie zawsze się zgadzam nigdy nie łączę z prowadzoną przez Ciebie działalnością. W dalszym ciągu będę śledził pouczającą dyskusję. Szacun dla wszystkich :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Witam wszystkich forumowiczow. Jest to moj pierwszy post tutaj. Jako ze sprawilem sobie borniaka to pewnie i nie ostatni bo wiedzy jeszcze nie mam zbyt wiele na temat wedliniarstwa. A co do parzenia.W moim przypadku (dzisiaj odbylo sie moje 2 wedzenie w zyciu) parzenie szynek ma raczej cel naprawczy. Do wody dodaje 2 lyzki sody oczyszczonej i nie ma sladu po kwasie octowym. Jakos nie umiem chyba osuszac prawidlowo mieska bo po 5 godzinach w 40 'C nadal skorka kwasna wychodzi. Druga sprawa - po parzeniu skorka jest mieciutka i moim zdaniem smaczniejsza przez to. Edytowane przez Thogrin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wody dodaje 2 lyzki sody oczyszczonej i nie ma sladu po kwasie octowym.

 

Witamy.

No tego jeszcze nie grali. :D ,ale jak widać inwencja ludzi nie zna granic.Zanim zaczniesz coś robić to zapoznaj się z Akademią Dziadka.Później pytaj jak czegoś nie będziesz rozumiał.Dla zachęty podpowiem że osusza się w takiej samej temp. jak się wędzi czyli 45-55 C i  w Twoim przypadku w Borniaku na włączonych samych grzałkach bez dymu to kwasu nie będzie.Jak będą suche co sprawdzisz ręką to wtedy puszczamy dymek i wędzimy do uzyskania odpowiadającego nam koloru

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&section=search&do=search&fromsearch=1

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.