roger Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Jeśli mamy układ wędzonka-woda, a wędzonka-suche otoczenie "stworzone" przez woreczek, to mięso odda w tym drugim wypadku więcej soków. To wyobraźnia wam podpowiada że coś w czym zamykacie i będzie mniejszy wyciek, ale to niestety nie jest prawdą. A tu bym polemizował ... zmieni się bezwładność termiczna bo mamy dodatkowe medium do ogrzania jakim jest "powietrze" które ma zdecydowanie gorszą przewodność cieplną od wody ( woda 0,6 powietrze 0,025W/(m·K))... dlatego jeśli parzymy w "plastiku" to tylko próżniowo pakowane, niska temperatura i po problemie Co do wycieku patrz wyżej ... zresztą w tym akurat przypadku nie pisałbym o wycieku tylko o wypłukiwaniu przez wodę działającą bezpośrednio - to chyba trafniejsze PSAha i woreczek nie musi się już obkurczać ... wędzonka zwiększy swoją objętość pod wpływem temperatury ... woreczek też ale cały czas będzie przylegał Edytowane 18 Października 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Października 2016 A moim zdaniem trzeba by zrobić eksperyment -test, ale wiadomo, że nie może w nim brać udziału osoba, która przygotowuje wędzonki. Należało by po prostu 2 szynki po wędzeniu sparzyć różnymi metodami (w woreczku i bez woreczka) i dać do degustacji. I będzie wiadomo, która jest lepsza. Natomiast "smak" jest tak jak "gust" i o tym się nie dyskutuje, więc to co jednemu będzie smakować dla innych będzie nie koniecznie super.Sam osobiście chyba tak zrobię, że po wędzeniu zrobię eksperyment w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Października 2016 Trzeba pamiętać o jednym wyroby przeznaczone do takiej obróbki termicznej muszą mieć mniej soli - dokładnie tak jak do podpiekania czy wędzenia bez parzenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Października 2016 Po tych wszystkich wpisach ja polemizował na temat smaku plastiku nie będę dla mnie sprawa jest tak oczywista jak to, że 2x2=4 a może????.Jedno jest pewne po przeczytaniu postów mój zasób wiedzy się zwiększył i to jest to. Na wszelki słuczaj dodam, Mirku Twoich wypowiedzi z którymi nie zawsze się zgadzam nigdy nie łączę z prowadzoną przez Ciebie działalnością. W dalszym ciągu będę śledził pouczającą dyskusję. Szacun dla wszystkich Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Października 2016 .... Boczki Panowie to dopiero jazda Zgadzam się i praktykuję https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/?hl=teoretyzuj%C4%85c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Października 2016 a ja przestaje parzyć, podpiekać w czymkolwiek ..., po prostu się boję, albo jakby to powiedział poeta mam obawę... Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thogrin Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczow. Jest to moj pierwszy post tutaj. Jako ze sprawilem sobie borniaka to pewnie i nie ostatni bo wiedzy jeszcze nie mam zbyt wiele na temat wedliniarstwa. A co do parzenia.W moim przypadku (dzisiaj odbylo sie moje 2 wedzenie w zyciu) parzenie szynek ma raczej cel naprawczy. Do wody dodaje 2 lyzki sody oczyszczonej i nie ma sladu po kwasie octowym. Jakos nie umiem chyba osuszac prawidlowo mieska bo po 5 godzinach w 40 'C nadal skorka kwasna wychodzi. Druga sprawa - po parzeniu skorka jest mieciutka i moim zdaniem smaczniejsza przez to. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez Thogrin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Do wody dodaje 2 lyzki sody oczyszczonej i nie ma sladu po kwasie octowym. Witamy.No tego jeszcze nie grali. ,ale jak widać inwencja ludzi nie zna granic.Zanim zaczniesz coś robić to zapoznaj się z Akademią Dziadka.Później pytaj jak czegoś nie będziesz rozumiał.Dla zachęty podpowiem że osusza się w takiej samej temp. jak się wędzi czyli 45-55 C i w Twoim przypadku w Borniaku na włączonych samych grzałkach bez dymu to kwasu nie będzie.Jak będą suche co sprawdzisz ręką to wtedy puszczamy dymek i wędzimy do uzyskania odpowiadającego nam koloru https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search§ion=search&do=search&fromsearch=1 Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Thogrin, ogarniesz, to proste procesy...Soda zbyteczną będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioo Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Września 2018 Jak długo należy parzyć po wędzeniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Września 2018 Najszybciej będzie jak przeglądniesz ściągawkę : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.