WiolettaP Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam . Mam pytanko . Czy może byc grill i wędzarnia w jednej komorze? Myslelismy o podobnym projekcie jak u P. Wojtka. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez WiolettaP Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak np bezpośrednia bez stropu lub ze stropem zdejmowanym (tylko jak komora drewniana to musi być zabezpieczona) , lub kanałowa i strop paleniska zdejmowany . Tylko może się okazać że więcej "zachodu" budować taki uniwersalny (z definicji jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego kombajn niż po prostu dwa urządzenia dedykowane pojedyńczym celą.To na zdjęciu jest wędzarnia kanałowa w miejscu schowka pod komorą robisz palenisko i masz bezpośrednią a w miejscu paleniska grill (nie dajesz stropu i rezygnujesz z kanału ) i masz . A jak chcesz kanałową to nad kanałem (między paleniskiem a komorą ) robisz grill . Rozwiązań jest wiele Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ja mam obok wedzarni na tej części podestu wybudowaną ściankę i wyprowadzony osobny komin. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 A ja mam tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiolettaP Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Bardzo ładny projekt.z Z jakiego drzewa zrobiłeś drzwi?/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Bardzo ładny projekt.z Z jakiego drzewa zrobiłeś drzwi?/Z desek podłogowych. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez bojer1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiolettaP Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 bojer1 czy możesz napisać jaki jest rozmiar rury i z czego jest wykonana? słyszałam, że ocynk nie może być , bo wydziela kwas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-494206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Wioletta daj zwykłą czarną rurę - chyba kominkowa się zwie... (do kupienia np w sklepie na literę L lub C ) fi 220-250mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-494214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Komin 200mm nierdzewna ,z paleniska do wędzarni 200mm czarna .Jedną i drugą + kolanko nastawne czarne 200mm ,można kupić w Castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-494221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Albo na szrocie złomowym Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-494305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiolettaP Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzięki za pomoc:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-494348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiolettaP Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2016 bojer1 czy palenisko wędzarni masz wyłożone szamotem??a może mógłbyś wrzucić jakieś fotki z początku budowy. byłabym wdzięczna. właśnie rozpoczynamy budowe .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2016 bojer1 czy palenisko wędzarni masz wyłożone szamotem??a może mógłbyś wrzucić jakieś fotki z początku budowy. byłabym wdzięczna. właśnie rozpoczynamy budowe ..Ja nie bojer1 ale podpowiem, nie dajemy szamotu do paleniska wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiolettaP Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Maja 2016 a co dajemy i dlaczego nie szamot? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2016 Palenisko wymuruj ze zwykłej czerwonej lub klinkierowej cegły Szamotu nie dajemy ponieważ niepotrzebnie kumuluje ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Maja 2016 bojer1 czy palenisko wędzarni masz wyłożone szamotem??a może mógłbyś wrzucić jakieś fotki z początku budowy. byłabym wdzięczna. właśnie rozpoczynamy budowe ..Niestety nie robiłem zdjęć podczas budowy .Palenisko mam wyłożone szamotem i bardzo dobrze .Proszę robić według projektu W. Minora i przeczytać ,,od projektu , do wędzonek - czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię -suplement . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Maja 2016 Nie wiem kto to jest Minor, ale na temat szamotu w palenisku jest na tym forum wystarczająco wyjaśnień aby go nie stosować. To nie jest piec do ogrzewania podwórka! Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) - palenisko. Często padało pytanie, z szamotką czy bez. Szamotka ma dwa zadania, chroni przed ogniem czy temperaturą cegłę dziurawkę ( nie wiem jak by się ona zachowywała w bezpośrednim zetknięciem z ogniem czy temperaturą rzędu 600°C i wolałem nie sprawdzać) i zbrojenie stropu paleniska (rozszerzalność). Po drugie akumuluje ciepło. To ostatnie dla niektórych jest niedopuszczalne i dyskwalifikuje wędzarnię. Mój tok rozumowania był taki: w największym skrócie proces wędzenia to temperatura i dym. W tego typu wędzarni jak moja, źródłem temperatury jest żar. A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna. Nigdy nie zdarzyło się tak żeby tego ciepła było za dużo i były kłopoty z utrzymaniem właściwej temperatury wędzenia (chyba, że w palenisku jest zbyt dużo żaru). Ortodoksyjnych przeciwników szamotki zmartwię- to działa. Tak jak pisałem we wcześniejszym artykule, do wmurowania szamotki używałem gotowej zduńskiej zaprawy szamotowej. Nie dodawałem do niej żadnych dodatków. Pozdrawiam W.Minora . Edytowane 12 Maja 2016 przez bojer1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Maja 2016 A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna. I sam odpowiedziałeś sobie. Piszesz stabilność, ja czytam bezwładność cieplna. to oznacza brak kontroli nad paleniskiem i wymaga lepszego nadzoru. Cegły nie mają się nagrzewać w palenisku więc każda się nadaje. Palenisko musi natychmiast reagować temperaturą , a jeżeli nie reaguje nie posiadasz kontroli i trudno ocenić temperaturę spalania. Parametry cegły czerwonej i szamotu są zbliżone pod względem trwałości i odporności na temperaturę. Masa, gęstość cegły szamotowej powoduje bezwładność i to jest podstawowy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Maja 2016 Ja mam tylko kilka lat doświadczenia z dymem więc jeszcze się nie znam ale z moich krótkich obserwacji, jak również z rad takich osób jak DZIADEK, czy Andyandy wynika, że żar potrzebny jest najbardziej do osuszania wyrobów przed wędzeniem właściwym. Podstawą jest dym i stabilna temperatura. Gdy jest za gorąco zmniejszamy płomień i natychmiast temperatura spada. nagrzany szamot nie stygnie tak szybko. Ale to tylko moje mało istotnie zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojer1 Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2016 A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna.I sam odpowiedziałeś sobie. Piszesz stabilność, ja czytam bezwładność cieplna. to oznacza brak kontroli nad paleniskiem i wymaga lepszego nadzoru. Cegły nie mają się nagrzewać w palenisku więc każda się nadaje. Palenisko musi natychmiast reagować temperaturą , a jeżeli nie reaguje nie posiadasz kontroli i trudno ocenić temperaturę spalania. Parametry cegły czerwonej i szamotu są zbliżone pod względem trwałości i odporności na temperaturę. Masa, gęstość cegły szamotowej powoduje bezwładność i to jest podstawowy problem. To o bezwładności cieplnej , proszę teraz napisać coś o sprawności cieplnej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2016 Sprawność cieplna o której piszesz, jest konieczna w urządzeniach grzewczych, a nie w wędzarniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Maja 2016 " słyszałam, że ocynk nie może być , bo wydziela kwas. Ocynkowana nie wydziela kwasu ale zwykłe czarne lub zaroodporne są wystarczające Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Maja 2016 proszę teraz napisać coś o sprawności cieplnej życzysz sobie i masz! Sprawność cieplna w wędzarni ma być jak najgorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.