Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak np bezpośrednia bez stropu  lub ze stropem zdejmowanym (tylko jak komora  drewniana to musi być zabezpieczona)  , lub kanałowa i  strop paleniska zdejmowany . Tylko może się okazać że więcej "zachodu"  budować taki uniwersalny (z definicji jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego  :laugh: kombajn niż  po prostu dwa urządzenia dedykowane pojedyńczym celą.

To na zdjęciu jest wędzarnia kanałowa  w miejscu schowka pod komorą robisz palenisko i masz bezpośrednią a w miejscu paleniska grill (nie dajesz stropu i rezygnujesz z kanału ) i masz . 

 A jak chcesz kanałową  to nad kanałem (między  paleniskiem a komorą ) robisz grill . Rozwiązań jest wiele

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-493554
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

bojer1 czy palenisko wędzarni masz wyłożone szamotem??a może mógłbyś wrzucić jakieś fotki z początku budowy. byłabym  wdzięczna. właśnie rozpoczynamy budowe ..

Ja nie bojer1 ale podpowiem, nie dajemy szamotu do paleniska wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496009
Udostępnij na innych stronach

bojer1 czy palenisko wędzarni masz wyłożone szamotem??a może mógłbyś wrzucić jakieś fotki z początku budowy. byłabym  wdzięczna. właśnie rozpoczynamy budowe ..

Niestety nie robiłem zdjęć podczas budowy .Palenisko mam wyłożone szamotem i bardzo dobrze .Proszę robić według projektu W. Minora i przeczytać ,,od projektu , do wędzonek - czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię -suplement .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496044
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem kto to jest Minor, ale na temat szamotu w palenisku jest na tym forum wystarczająco wyjaśnień aby go nie stosować. To nie jest piec do ogrzewania podwórka! :facepalm:

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496067
Udostępnij na innych stronach

- palenisko. Często padało pytanie, z szamotką czy bez. Szamotka ma dwa zadania, chroni przed ogniem czy temperaturą cegłę dziurawkę ( nie wiem jak by się ona zachowywała w bezpośrednim zetknięciem z ogniem czy temperaturą rzędu 600°C i wolałem nie sprawdzać) i zbrojenie stropu paleniska (rozszerzalność). Po drugie akumuluje ciepło. To ostatnie dla niektórych jest niedopuszczalne i dyskwalifikuje wędzarnię. Mój tok rozumowania był taki: w największym skrócie proces wędzenia to temperatura i dym. W tego typu wędzarni jak moja, źródłem temperatury jest żar. A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna. Nigdy nie zdarzyło się tak żeby tego ciepła było za dużo i były kłopoty z utrzymaniem właściwej temperatury wędzenia (chyba, że w palenisku jest zbyt dużo żaru). Ortodoksyjnych przeciwników szamotki zmartwię- to działa. Tak jak pisałem we wcześniejszym artykule, do wmurowania szamotki używałem gotowej zduńskiej zaprawy szamotowej. Nie dodawałem do niej żadnych dodatków. Pozdrawiam W.Minora .

Edytowane przez bojer1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496071
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna.
I sam odpowiedziałeś sobie. Piszesz stabilność, ja czytam bezwładność cieplna. to oznacza brak kontroli nad paleniskiem i wymaga lepszego nadzoru. Cegły nie mają się nagrzewać w palenisku więc każda się nadaje. Palenisko musi natychmiast reagować temperaturą , a jeżeli nie reaguje nie posiadasz kontroli i trudno ocenić temperaturę spalania. Parametry cegły czerwonej i szamotu są zbliżone pod względem trwałości i odporności na temperaturę. Masa, gęstość cegły szamotowej powoduje bezwładność i to jest podstawowy problem. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496143
Udostępnij na innych stronach

Ja mam tylko kilka lat doświadczenia z dymem więc jeszcze się nie znam ale z moich krótkich obserwacji, jak również z rad takich osób jak DZIADEK, czy Andyandy wynika, że żar potrzebny jest najbardziej do osuszania wyrobów przed wędzeniem właściwym. Podstawą jest dym i stabilna temperatura. Gdy jest za gorąco zmniejszamy płomień i natychmiast temperatura spada. nagrzany szamot nie stygnie tak szybko. Ale to tylko moje mało istotnie zdanie... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496174
Udostępnij na innych stronach

 

A co stoi na przeszkodzie żeby częściowym źródłem temperatury (ciepła) było ciepło zakumulowane w cegle szamotowej. Będę potrzebował mniej żaru a przez to mniej drewna spalę, temperatura będzie bardziej stabilna.
I sam odpowiedziałeś sobie. Piszesz stabilność, ja czytam bezwładność cieplna. to oznacza brak kontroli nad paleniskiem i wymaga lepszego nadzoru. Cegły nie mają się nagrzewać w palenisku więc każda się nadaje. Palenisko musi natychmiast reagować temperaturą , a jeżeli nie reaguje nie posiadasz kontroli i trudno ocenić temperaturę spalania. Parametry cegły czerwonej i szamotu są zbliżone pod względem trwałości i odporności na temperaturę. Masa, gęstość cegły szamotowej powoduje bezwładność i to jest podstawowy problem. 

 

To o bezwładności cieplnej , proszę teraz napisać coś  o sprawności cieplnej . :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496176
Udostępnij na innych stronach

"

 

słyszałam, że ocynk nie może być , bo wydziela kwas.

Ocynkowana nie wydziela kwasu :)   ale zwykłe czarne lub zaroodporne  są wystarczające :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12975-w%C4%99dzarnia-z-grillem/#findComment-496186
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.