dominiox Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Witam wszystkich!Mam pytanie związane z wędzeniem wędzonekCzy u was tez występuje „kałuża” ( ściślej mówiąc jest mokro w beczce) przy wędzeniu wędzonek pod wędzonkamiZastanawiałem się czy to wyciek z wędzonek czy to może drzewo za mokre a może z byt niska temperatura i opary dymu się skraplająNie używam żadnego worka / mam wędzarnie z beczki + około 1,5/1,8/ kanał kominowymBeczkę przykrywam z góry metalowym kapslem z kominem 10x10cm. Czy ktoś z was miał lub ma podobny problem – czego to może być przyczynaNie umiem uzyskać złocistego koloru wędzonek ;-( jak w akademii dziadka Pozdrawiamdominiox Cytuj domino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2008 napisz coś więcej jak przygotowujesz mięso do wędzenia czym i jak wędzisz? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-27725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Błąd podstawowy -ten metalowy kapsel z kominkiem służy chyba tylko do ozdoby, odłóż jego na bok bo on powoduje się skraplanie pary a osuszanie rób bez żadnego okrycia beczki, co najwyżej możesz położyć na wierzch beczki deseczki z otworami między nimi od 5 do 10 cm i co jakiś czas należy je przesuwać na inne miejsca. Po osuszeniu możesz przykryć to szmatą i zacząć wędzenie - stary sposób prosty i skuteczny. Po uwędzeniu na piękny kolor i wyjęciu wędzonek możesz tą ozdobę założyć na beczkę i będzie ją chroniła przed opadami deszczu lub śniegu . Nie zapomnij o ociekaniu to wędzenie będzie jeszcze łatwiejsze. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-27728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiox Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2008 dziękuje za zaangażowanie wędze na mieszance drzew liściastychtzn dąb + olcha nie wiem czy to najlepsze połączenie olchę dodatkowo okorowuje ( z tym że olcha nie jest sezonowana ścięta pare tygodni temu)co do wędzonek całą noc przed wędzeniem ociekają i się suszą w chłodnym miejscu dokładnie co do „kapsla” jest on mokry jak podnoszę sprawdzić proces wędzenia jutro zrobię zdjęcie wędzarni i ocenicie czy jest jakiś fundamentalny błąd w tym kapslu pozdrawiam Cytuj domino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-27741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Pisząc o osuszaniu, DZIADEK miał na myśli osuszanie wędzonek w ciepłym powietrzu wędzarni tuż przed właściwym wędzeniem - chodzi o to że różnica temperatur spowoduje "pocenie się " mięsa mimo że było pozornie suche.Co do "kapsla" to sam Dziadek opisywał kiedyś jak to chcąc upiększyć swą wędzarnię zainstalował jej pokrywę z anteny satelitarnej - co doprowadziło właśnie do wytrącania wody,sprawę potęguje mokre drewno - sama mieszanka dębu i olchy w niczym nie przeszkadza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-27742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiox Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2008 tak takmięso tak samo osuszam na ciepłym powietrzu przy otwartej beczce w okolicach 40/45C ale na pewno następnym razem spróbuje wędzenie ze szmatąciekaw jestem czy te piękne wędzarnie które są na stronie głównej w galerii nie mają podobnego problemu ze skraplaniem bo zastanawiam się na odwzorowaniu jednego z tych projektówbyć może problem tez tkwi w tym ze beczka jest metalowa ...? a nie ja widzę ceramiczna(cegła) czy drewno, szamotka pozdrawiam Cytuj domino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-27746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenicior Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2013 witam serdeczniewszystkich wedzarzy, moj problem jest rowniez z kaluza pod wyrobami w wedzarni i skraplajaca sie woda na scianach wedzarnimysle ze spowodowane jest to malymi przekrojami rur otoz rura z pieca wchodzaca w wedzarke ma zaledwie 60mm i rura wychodzaca z wedzarki (komin) tez ma 60mm. wedzilem sama sliwka i uzyskane wedzonki maja kwasny smak, drzewo ma okolo 6 lat lezalo w altance na dzialce wilgotnosc okolo 20/30% czy ktos moglby mi podpowiedziec co powoduje umnie te skraplanie i kwasote i czy dobrze mysle z tymi przekrojami pozdrawiam Cytuj przyszla pora na wedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-291519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2013 Praktycznie sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie.6 cm przekroju rury dymowej to dużo, dużo za mało. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-291526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenicior Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lipca 2013 nie mialem innej rury pod reka i pospawalem z takiej.od samego poczatku obstawialem rury lecz tesciu stale upiera sie na drzewo ze sliwka sie nie wedzi i takie tam. postaram sie przespawac te rury i sie odezwe czysie poprawilo czy wciaz ten sam problem.narazie dziekuje Cytuj przyszla pora na wedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-291534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2013 zenicior, komin też masz trochę za mały to znaczy przekrój. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-291549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenicior Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Lipca 2013 Więc wędzarka w niedziele zostanie poddana ostatecznej próbie po przeróbkach a mianowicie przeróbkom poddana została szafka od wędzarni w której wycięte zostały dwa dodatkowe otwory odprowadzajace dym, każdy o średnicy 160mm jak również przerobiony został komin z paleniska ze średnicy 60mm na 100mm wiem że to nie wiele więcej lecz myśle że wystarczy. Już wstępnie została wypróbowana i kiełbaska kwaśna nie była ani nie było wilgoci i takiego śliskiego nalotu zarówno w piecu jak i w samej szafie.Dam znać jak poszło wędzenie. Cytuj przyszla pora na wedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-292069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuvw Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2013 witam serdecznie moja w ędzarnie wybudowałem z kamienia granitowego. przekroje rur to 200 mm z metalowym szybrem. dzisiaj pierwszy raz wedziałem zgodnie z radami jakie wyczytałem na tym forum, Tzn. zaczałem od osuszania około godzine w temp. około 45 st przyz zamknietych drzwiczach nastepnie rozpocząłem wędzenie właściwe bukiem oraz drewnem owocowym. Wędzenie trwało 3,5 godz w temp. 40-50 st. W wedzarni pomoimo wygrzania zebrała sie woda i para na sciankach. Wędzonki wyszły kwaśnie (nie da się ich jeść) co pewnie jest skutkiem wody w wedzarni.Prosze pomóżcie jak uniknąć podobnego zdarzenia następnym razem? z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2013 Trzeba było zacząć od porządnego wygrzania wędzarni szczególnie dlatego że jak piszesz masz granitową Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2013 Tzn. zaczałem od osuszania około godzine w temp. około 45 st przyz zamknietych drzwiczach nastepnie rozpocząłem wędzenie Godzinę w zamkniętych granitowych murach? Godzinę trzeba palić na maksa, by kamloty ogrzać. dzisiaj pierwszy raz wedziałem zgodnie z radami jakie wyczytałem na tym forum, Albo czytałeś za szybko, albo za dużo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Listopada 2013 Jak otwierałeś wędzarnię widziałeś wędliny czy sam dym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Listopada 2013 Jak otwierałeś wędzarnię widziałeś wędliny czy sam dym ? I jakiego był on koloru - białego, czy żółtawego? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Listopada 2013 ...Wędzonki wyszły kwaśnie (nie da się ich jeść) co pewnie jest skutkiem wody w wedzarni...Uwaga, WAŻNE pytanie? Jaka była szybkość przepływu dymu? Jeśli nie wiesz to ......... . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-310996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2013 ciąg dymu w waszych wędzarniach kominowych powinien mieć 1-2 bary (to zmierzy tylko kominiarz ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuvw Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2013 Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem. W moim odczuciu wedzarnia byla wygrzana, zanim zacząłem osuszanie wedzonek przez dobra godzine palilem duzym ogniem az kamienie byly cieple.Nastepnie dopiero zacząłem osuszanie.Nie wiem jaka predkość przepływu dym ma u mnie, natomiast rzeczywiście kotłował sie w wedzarni bo szyber był mocno przymkniety (czytałem ze ma byc duzo dymu:)) Otwierając drzwi, rzeczywiście widziałem sam dym, ale był to dym bialy. jedynie na obrzezach drzwiczek wedzarni skraplala sie ciecz koloru zóltego.Czytałem ze moze byc to efekt pyrolizy, gdyz zamykałem także drzwiczki od paleniska aby utrzymywac temerature w okoloicach 50 st. co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Listopada 2013 (czytałem ze ma byc duzo dymu:)) A gdzie wyczytałeś te bzdury .Wędzarnia to nie lokomotywa. co o tym myślicie? Pokaż ta swoją wędzarnie to Ci powiem co myślę , tylko się nie obraź , ale z tego co tu piszesz to sądzę ,że masz ładny pomniczek z kamienia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Listopada 2013 Otwierając drzwi, rzeczywiście widziałem sam dym, ale był to dym bialy. jedynie na obrzezach drzwiczek wedzarni skraplala sie ciecz koloru zóltego. To masz odpowiedź dlaczego wędzonki były kwaśne, teraz będzie już tylko lepiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Listopada 2013 Koleg pokaż zdjęcie tej wędzarni ?? Czy aby zapewniłeś odpowiedni dopływ powietrza do paleniska??? bo mi się wydaje, że udało się tobie wykonać typowy przykład pirolizy. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuvw Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Listopada 2013 wieczorem zamieszcze zdjecia, ale poza mozliwoscia otworzenia drzwiczek to nie ma doplywu swiezego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) ale poza mozliwoscia otworzenia drzwiczek to nie ma doplywu swiezego powietrza To termos budowałeś czy wędzarnię.? Edytowane 8 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Listopada 2013 Nawierć drzwiczkach około 10 otworów o średnicy 12mm, problem powinien zniknąć. to było kiedyś przerabiane na forum. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1313-ka%C5%82u%C5%BCa-pod-w%C4%99dzonkami/#findComment-311741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.