Skocz do zawartości

Wędzenie sera twarogowego - qba-69


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 lata później...

W nawiązaniu do tematu wędzenia sera....
Może ktoś posiada tabelę odnośnie ile czasu trzeba trzymać ser w solance w zależności od stężenia solanki i wagi sera???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-803455
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-803458
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

@qba-69 i @Viszna mam do Was pytanie. Będę pierwszy raz robił serki i chciałem dopytać się o następujące kwestie. Rozumiem że 12h "moczenie" odbywa się temperaturze pokojowej czy serki z solanką na ten czas wkładacie do lodówki ?
Druga sprawa to nakładanie przypraw a ociekanie. Czy przyprawy daje się po procesie ociekania czy przed ? Patrząc z logicznego punktu powinno dać się po ociekaniu by przyprawy nie trzymały wilgoci ale wolę się upewnić.

I trzecia to dobrze Was zrozumiałem, że ociekanie odbywa się w temperaturze otoczenia ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937030
Udostępnij na innych stronach

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie

ręcznikiem papierowym  oraz wentylatorkiem. Gdy  rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw .

Edytowane przez CPN
zmiany w treści
  • Like 1
Ed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937033
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Adrid napisał(a):

na moje zagwozdki ?

 

1 godzinę temu, CPN napisał(a):

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie

ręcznikiem papierowym  oraz wentylatorkiem. Gdy  rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw .

Edytowane 1 godzinę temu przez CPN

Nie przeczytałeś odpowiedzi CPN🙃 i wszystko masz .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937045
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, CPN napisał(a):

Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej.

Może tak od początku nic nie moczymy tylko poddajemy soleniu w solance od 7-10% -towej w temp. pokojowej ok 20C -12h.

Nastepnie ociekanie temp. pokojowa, przyprawianie i osuszanie w wędzarni temp. ok. 40C , wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937065
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.