karolszymczak Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 9 Września 2019 Wędzić zimnym dymem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-640187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej NJ Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 15 Grudnia 2022 W nawiązaniu do tematu wędzenia sera....Może ktoś posiada tabelę odnośnie ile czasu trzeba trzymać ser w solance w zależności od stężenia solanki i wagi sera??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-803455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 15 Grudnia 2022 i wagi sera??? Jak duże te sery chcesz wędzić ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-803456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 15 Grudnia 2022 https://www.mlekoiser.com/2022/03/solanka-do-sera.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-803458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 10 Lipca 2024 @qba-69 i @Viszna mam do Was pytanie. Będę pierwszy raz robił serki i chciałem dopytać się o następujące kwestie. Rozumiem że 12h "moczenie" odbywa się temperaturze pokojowej czy serki z solanką na ten czas wkładacie do lodówki ? Druga sprawa to nakładanie przypraw a ociekanie. Czy przyprawy daje się po procesie ociekania czy przed ? Patrząc z logicznego punktu powinno dać się po ociekaniu by przyprawy nie trzymały wilgoci ale wolę się upewnić. I trzecia to dobrze Was zrozumiałem, że ociekanie odbywa się w temperaturze otoczenia ? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 10 Lipca 2024 (edytowane) Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edytowane 10 Lipca 2024 przez CPN zmiany w treści 1 Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 10 Lipca 2024 55 minut temu, Adrid napisał(a): mam do Was pytanie Qba niestety nie żyje 🥲 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 10 Lipca 2024 @Muski przepraszam, nie wiedziałem aż mi głupio teraz.... To czy ewentualnie znasz Ty odpowiedzi na moje zagwozdki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 10 Lipca 2024 5 minut temu, Adrid napisał(a): na moje zagwozdki ? 1 godzinę temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Wspomagam osuszanie ręcznikiem papierowym oraz wentylatorkiem. Gdy rodzinka ma ochotę na przyprawy ,to dodaję je przed wędzeniem,po osuszeniu. Bardziej lubimy bez przypraw . Edytowane 1 godzinę temu przez CPN Nie przeczytałeś odpowiedzi CPN🙃 i wszystko masz . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 10 Lipca 2024 3 godziny temu, CPN napisał(a): Moczę i osuszam w temperaturze pokojowej. Może tak od początku nic nie moczymy tylko poddajemy soleniu w solance od 7-10% -towej w temp. pokojowej ok 20C -12h. Nastepnie ociekanie temp. pokojowa, przyprawianie i osuszanie w wędzarni temp. ok. 40C , wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 10 Lipca 2024 Dzięki wszystkim - tak nie widziałem odpowiedzi od CPN sorki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13431-w%C4%99dzenie-sera-twarogowego-qba-69/page/13/#findComment-937079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.