miro Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Kolega zawsze kupował półtusze wieprzowe od rolnika/hodowcy, a teraz usłyszał że nie może już kupić, bo rolnikowi nie wolno świnki ubić.Tak samo nie może dokonać uboju na własne potrzeby bez zgody i obecności weterynarza. Czy coś się zmieniło w przepisach?Jak to jest u was? Edytowane 29 Września 2016 przez Bee Gees literówka w tytule Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Września 2016 Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Września 2016 Na sprzedaż ubój w gospodarstwie jest zabroniony od co najmniej 2006 roku: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20060170127Trochę komentarza jest tu: http://www.podrb.pl/produkcja-rolnicza/produkcja-zwierzca/1073.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Września 2016 Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem. Do tej pory jakoś dawali sobie z tym rady, ale teraz świnia ma swój numer, a hodowla jest dokładnie liczona.Widocznie jest tak jak piszesz i jeszcze bardziej uszczelnili kontrole nad przepływem mięsa na rynku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Września 2016 Mikami Ci napisał o co chodzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Września 2016 Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa. Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Września 2016 ... i zbadane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Września 2016 Może i nie wolno, ale kto chce zawsze da radę... ubić.... i zbadać mięso .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Września 2016 Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa. Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzoneMoże go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Września 2016 Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Września 2016 O ile wiem, mięso nie przerobione możesz sprzedac w okreslonych warunkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby? A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami? Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru.Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku. Przepis zmienił się około Lutego 2016r. Edytowane 29 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2016 Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru. Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku. Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje..... Noga się tucznikowi złamie - ubój z konieczności, a ilości takich połamanych nóg nie przewidzisz......... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Trzoda-chlewna-obowiazek-rejestracji-jednej-sztuki http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Apel-Glownego-Lekarza-Weterynarii-Wlodzimierza-Skorupskiego-do-Rolnikow-i-Hodowcow-trzody-chlewnej Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje..... Już nie jest to takie proste, jak piszesz. Edytowane 29 Września 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Września 2016 Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń. Już nie jest to takie proste, jak piszesz. Jakoś nigdy nikt nie powiedział, nie dam ci świni, bo mam ją w papierach. Na szczęście to decyzje komisji z UE , rolników to nie dotyczy..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Września 2016 Temu pytam, bo temat wynikł dzisiaj.Kolega do mnie dzwonił czy wiem o jakichś zmianach w przepisach.Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Września 2016 Sprawdzę po niedzieli, a może już jutro, jak na wieś po mleko pojadę...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Września 2016 w mojej stopce jest recepta na te problemy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Września 2016 Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. Jeszcze pozostaje lekarz weterynarii gdzie będziesz badał mięso . Musisz podać od kogo je posiadasz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Października 2016 zwierze musi być ubite w sposób humanitarny i zachowaniem higieny, więc kłania się rozporządzenie 852 i 853. Zostają rzeźnie lub miejsca zaakceptowane przez WIS Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Witam Wszystkich!Przymierzam się do zakupu pierwszej blondynki.Dzisiaj w rozmowie z jednym gospodarzem dowiedziałem się "dziwnej" dla mnie rzeczy.Powiedzcie jak mrozicie mięso po podziale?Uw gospodarz ostrzegł mnie aby nie mrozić od razu mięsa świeżego (nie chodzi o ciepłe po ubiciu).Gdy zapytałem dlaczego, to powiedział że jeżeli zamrożę świeże mięso to po miesiącu, gdy będę rozmrażał, to mięso będzie śmierdziało "starym mięsem".Aby dłużej zachować świeżość poradził aby przed mrożeniem potrzymać z 2-3 dni w lodówce lub zapeklować je (i też potrzymać 2-3 dni bez mrożenia).Co o tym myślicie? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Mięso do mrożenia powinno być dojrzałe. Okres dojrzewania to 2-3 dni w warunkach chłodniczych. Jeśli mięso po uboju bedzie przechowywane w wyższej temp. np 10 C to czas dojrzewania ulegnie skróceniu.W opisanym przypadku przez kol. Wróbel75 wolałbym zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) niż peklować i zamrażać. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Bee Gees edycja wg.zgłoszenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2016 zamrozić mięso świeże ( dojrzałe) No właśnie ja też zamierzam mrozić nie peklowane. Tylko nie wiedziałem o tym dojrzewaniu.Dzięki bardzo za pomoc. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2016 To jak już jestem przy tym temacie, to zapytam jeszcze o jedno. A jak się ma świeże mięso a peklowanie na mokro? Czekać aż dojrzeje i dopiero do wiadra z zalewą czy można od razu świeże (schłodzone) zacząć peklować?Jest w ogóle gdzieś u nas temat typowo o obchodzeniu się z mięsem zaraz po uboju? (właśnie te niuanse typu dojrzewanie itp) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Poczytaj Akademię Dziadka. Właśnie tam, Dziadek przedstawia sposoby obchodzenia się z mięsem, z jakimi głównie na wsi mamy styczność. Poza tym, na forum jest masa materiałów na temat dojrzewania mięsa.Jesli mięso kupujesz w sklepie lub ubojni, to z zasady jest ono już własciwie przygotowane do dalszej obróbki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.