Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zakup półtuszy wieprzowej - coś się zmieniło w przepisach?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 14:13

Kolega zawsze kupował półtusze wieprzowe od rolnika/hodowcy, a teraz usłyszał że nie może już kupić, bo rolnikowi nie wolno świnki ubić.

Tak samo nie może dokonać uboju na własne potrzeby bez zgody i obecności weterynarza.

 

Czy coś się zmieniło w przepisach?

Jak to jest u was?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 29 wrz 2016 - 14:33
literówka w tytule


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 14:23

Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem.



#3 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 wrz 2016 - 18:40

Na sprzedaż ubój w gospodarstwie jest zabroniony od co najmniej 2006 roku: http://isap.sejm.gov...=WDU20060170127

Trochę komentarza jest tu: http://www.podrb.pl/...erzca/1073.html



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 20:40

Miro nie słyszałes o ścisłej ewidencji inwentarza żywego? Obowiązuje od kilku "ładnych" lat. Teraz chyba zaostrzona w związku z afrykańskim pomorem.

 

Do tej pory jakoś dawali sobie z tym rady, ale teraz świnia ma swój numer, a hodowla jest dokładnie liczona.

Widocznie jest tak jak piszesz i jeszcze bardziej uszczelnili kontrole nad przepływem mięsa na rynku.



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 20:43

Mikami Ci napisał o co chodzi.



#6 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4088 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 29 wrz 2016 - 20:44

Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa.  Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzone



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 20:46

... i zbadane.



#8 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6891 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 wrz 2016 - 20:47

Może i nie wolno, ale kto chce zawsze da radę...   ubić.... i zbadać mięso ....   :cool: 



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 21:11

Rolnik może dokonać uboju w rzęźni jako usługa.  Problem z głowy i dodatkowy atut: półtusze wystudzone

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?



#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6891 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 wrz 2016 - 21:13

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?

 

A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami?  :cool: 



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 wrz 2016 - 21:13

O ile wiem, mięso nie przerobione możesz sprzedac w okreslonych warunkach.



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 21:19

 

Może go potem sprzedać, czy tylko na własne potrzeby?

 

A kto go będzie pytał, co zrobi z półtuszami?  :cool:

 

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru.

Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Przepis zmienił się około Lutego 2016r.


Użytkownik miro edytował ten post 29 wrz 2016 - 21:19


#13 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6891 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 wrz 2016 - 21:23

Ma być dokładnie zanotowane, kto i kiedy kupił świnię z rejestru. Na potrzeby własne może wykorzystać tylko 3 szt z hodowli w ciągu jednego roku.

 

Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje.....   :cool: 

Noga się tucznikowi złamie - ubój z konieczności, a ilości takich połamanych nóg nie przewidzisz.........  :cool: 



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 21:36

http://www.minrol.go...i-jednej-sztuki

 

http://www.minrol.go...trzody-chlewnej


Kto chce ubijać w rejestry nie wpisuje..... :cool:

Już nie jest to takie proste, jak piszesz.


Użytkownik miro edytował ten post 29 wrz 2016 - 21:35


#15 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6891 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 wrz 2016 - 21:43

Ministerstwo Rolnictwa informuje, że zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/260 z dnia 23 lutego 2016 r. zmieniającą decyzję 2006/80/WE w odniesieniu do Polski, od 25 lutego br. każdy rolnik utrzymujący świnie, nawet jedną sztukę na własne potrzeby, ma obowiązek zarejestrować siedzibę stada oraz prowadzić księgę rejestracji świń.

 

Już nie jest to takie proste, jak piszesz.

 

Jakoś nigdy nikt nie powiedział, nie dam ci świni, bo mam ją w papierach.  Na szczęście to decyzje komisji z UE , rolników to nie dotyczy.....  :cool:  



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 wrz 2016 - 21:47

Temu pytam, bo temat wynikł dzisiaj.

Kolega do mnie dzwonił czy wiem o jakichś zmianach w przepisach.

Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży.  :(



#17 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6891 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 29 wrz 2016 - 21:51

Sprawdzę po niedzieli, a może już jutro, jak na wieś po mleko pojadę......   :cool:



#18 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 30 wrz 2016 - 06:35

w mojej stopce jest recepta na te problemy :tongue: ;) :D



#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12391 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 wrz 2016 - 08:15

Chciał kupić mięso od rolnika tak jak zawsze kupował i mu odmówiono sprzedaży. :(

 

Jeszcze pozostaje lekarz weterynarii gdzie będziesz badał mięso . Musisz podać od kogo je posiadasz  . 

 

 

 Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 09 paź 2016 - 13:37

zwierze musi być ubite w sposób humanitarny i zachowaniem higieny, więc kłania się rozporządzenie 852 i 853. Zostają rzeźnie lub miejsca zaakceptowane przez WIS 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych