Skocz do zawartości

*** Marek z Bielska ***


Rekomendowane odpowiedzi

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521477
Udostępnij na innych stronach

Dziś tak na krótko....wstawiam fotki z produkcji golonka konserwowego ,mielonki z podgardla i zamykarki.

Jutro będzie opis ciąg dalszy i odpowiedzi na pytania.

3-majcie sie

Marek

 

post-40148-0-29271700-1476131373_thumb.jpgpost-40148-0-20747200-1476131379_thumb.jpgpost-40148-0-36787900-1476131386_thumb.jpgpost-40148-0-10102600-1476131393_thumb.jpgpost-40148-0-64019800-1476131401_thumb.jpgpost-40148-0-97796600-1476131406_thumb.jpgpost-40148-0-20483900-1476131415_thumb.jpgpost-40148-0-22643700-1476131423_thumb.jpgpost-40148-0-06200200-1476131431_thumb.jpgpost-40148-0-93952300-1476131439_thumb.jpgpost-40148-0-56835000-1476131454_thumb.jpgpost-40148-0-61218900-1476131460_thumb.jpgpost-40148-0-73937200-1476131467_thumb.jpgpost-40148-0-09084200-1476131477_thumb.jpgpost-40148-0-97927900-1476131484_thumb.jpgpost-40148-0-12816900-1476131492_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521747
Udostępnij na innych stronach

Witam
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią ciąg dalszy...
Zapeklowane mięso wcześniej wyciągnięte z lodówki,zostaje ponownie przemasowane.
Pracę rozpoczynam od przygotowania puszek,czyli od przelania każdej wrzątkiem.
Ustawiam je dnem do góry,aby nie było pozostałości wody wewnątrz.Przykręcam
zamykarkę do puszek do stołu.Po tym czasie każdy kawałek golonka układam skórą
do dna,na sam koniec docinam golonka tak aby puszka była całkowicie wypełniona.
Na każdą puszkę daję 1/2 malutkiej łyżeczki żelatyny,po czym nakładam wieczko i 
odkładam puszki do zamykania denka.Zamykarka jest dość stara (kupiłem używaną może
z dwa razy ktoś ją używał) posiada tylko jedną rolkę ,która fantastycznie zamyka puszkę.
W latach gdy produkowano tą zamykarkę nie brano pod uwagę mniejszych puszek 300g,stąd 
musiałem dorobić z krążków gumy taką podkładkę,która super się sprawdziła.Kiedyś robiono
puszki najmniejsze 450g,650g i 1250g.Zamykarka ta obecnie jest w stanie zamknąć puszki,
o każdej wielkości od 300g do 1250g.Zamykarka posiada jeszcze głowicę do obcinania
puszek zużytych,lecz ja nie będe się w to bawił i korzystał.
Zamykanie puszek jest proste,dolną dźwignię zwalniam na dół,aby włożyć puszkę i docisnąć
ją,następnie kręce z 3 razy korbą,po czym dociskam rolkę do rantu puszki w trakcie kręcenia
i puszka zostaje zamknięta.Nic więcej nie potrzeba,puszka zostaje porządnie zamknięta.
Puszki zamknięte wkładam do szybkowara,ciśnienie ustawiam na max 2,i od czasu upuszczenia 
pary puszki parze 30min.Po tym czasie delikatnie redukuje ciśnienie,otwieram,wyciągam
puszki,ukadam w zlewozmywaku i po czasie polewam delikatnie wodą z kranu (opcja prysznic),
tak aż całe puszki będą zanurzone,po 30 min.zlewam wodę,10 min.odparowanie i ponownie 
zalewam zimną wodą.Po tym czasie już widać jak nadęte puszki po parzeniu ładnie zassało
denka i wieczka.Puszki następnie wycieram do sucha i przenoszę do lodówki,czekając na otwarcie.
 
Jeszcze powstała mielonka z 
podgardla 50%
mięsa drobnego z wykrawania szynki 50% 
o wadze 1,17kg plus 0,15kg skórek sparzonych wp.
Mięso zostało zmielone na siatce o oczkach 5mm,skórki 2x5mm
Do mielonki dodałem przyprawy:
35g mąki ziemniaczanej
2g pieprzu czarnego mielonego
1g suszu cebuli 
4g majeranku tartego
80g wody
Wszystko zostało starannie wymieszane i włożone do puszek.Obróbka termiczna została
przeprowadzona tak samo jak golonka....myślę że nie będzie tragedi (skrobia czyni cuda)
wszystko będzie zwarte.Jak otworzę mielonkę fotkę wstawie.
 
Obiecałem sobie i innym zainteresowanym forumowiczom,że ten temat doprowadzę do końca.

 

Kto chce się boksować,czy wywoływać zadymki proszę o ignorowanie tematu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521894
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiecałem sobie i innym zainteresowanym forumowiczom,że ten temat doprowadzę do końca.   Kto chce się boksować,czy wywoływać zadymki proszę o ignorowanie tematu.

 

Czemu mamy ignorować Twój temat?.Zgodnie z charakterem tej strony nie wszyscy zgadzamy się z Tobą co do dodatku wielofosforanów , ale to chyba nie jest powód do dąsania się. :D .Ja tam jak pozwolisz od czasu do czasu tu zajrzę bo drugi przepis już mi się bardziej podoba. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521965
Udostępnij na innych stronach

Marku czy możesz mi napisać po co do lodówki wkładasz konserwy po pobycie w szybkowarze ..............

Kropki bo nie wiem czy dobrze kombinuję 

Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz  [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych )   to po co do lodówki ??

Jeżeli lodówka to dobra po pasteryzacji aby się nie niszczył wkład.

Jak możesz to odnieś się zapytania.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522000
Udostępnij na innych stronach

Arek nie rób z siebie "świętego" proszę ... :(

Bo wiesz kto chemii nie używa, nie używał i używał nie będzie niech pierwszy rzuci kamień ;)

 

 

Ps

Ostatnio użyłem do szynki konserwowej i powiem Ci szczerze że nie żałuję ... ;)

A Tyrolska to co ... ?

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522008
Udostępnij na innych stronach

 

 

A Tyrolska to co ... ?

 

Tyrolska u mnie bez fosforanów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522009
Udostępnij na innych stronach

 

 

To poczytaj skład ..

 

Nie poczytam bo nie mam. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522012
Udostępnij na innych stronach

Marku czy możesz mi napisać po co do lodówki wkładasz konserwy po pobycie w szybkowarze ..............

Kropki bo nie wiem czy dobrze kombinuję 

Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz  [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych )   to po co do lodówki ??

Jeżeli lodówka to dobra po pasteryzacji aby się nie niszczył wkład.

Jak możesz to odnieś się zapytania.

Artur wkładam bo mam poprostu dużą lodówkę,a my lubimy galaretkę krystaliczną wewnątrz puszki  ;) .

Oczywiście można przechowywać bez lodówki.

W planach mi się rodzi coś ala paprykarz wieprzowy na pęcoku i ozorki wieprzowe w galarecie.

Muszę stwierdzić iż tak małych puszek 300g już nie zakupie,dobrą wielkością będą 650g.Z szybkowara jestem bardzo zadowolony

można czas skrócić to raz,dwa efekt końcowy gotowego produktu jest świetny.Obecnie pracuje nad dostosowaniem czasu obróbki

termicznej w szybkowarze wyrobów ,które obecnie były pasteryzowane.....no coś na przekór ogólnie przyjętej technologi....po prostu nie był bym sobą.....a branża cały czas mnie kręci.Ukraińcy pracujący obecnie w sektorze mięsnym totalnie są wyłączeni z myślenia doprowadzając już powoli wyginięcie zawodu jak aparatowy przetwórstwa mięsnego o technologach nie wspomnę,ale to zupełnie inna historia na inny temat.Branża mięsna zostanie położona w krótkim czasie na łopatki,jeżeli nie opamiętamy się na czas.

Wszystkich zachęcam do zapoznania się (źródło np.forum) jaki wpływ ma dodatek wielofosforanów i tym podobne jako czynnik w solankach,w trakcie procesu peklowania,jakie zmiany zachodzą,jak wypada gotowy produkt w ocenie sensorycznej.Jako informację podam iż jest technologia produkcji wyrobów bez dodatku wielofosforanów na bazie naturalnych składników np.glonów.

Bardziej bym się obawiał spożywać te zdrowe warzywka z karalucha,czy ze sklepu z ptaszkiem w nazwie...tam jest chemi cała tablica mendelejewa z randapem na czele....trzeba wiedzieć ile zaniżyć ilość,aby produkt nie ucierpiał organoleptycznie,przecież

gotowy wyrób nie przekracza nawet 120%....Chętnie porozmawiał bym z kimś na te tematy,lecz tu nie będę wywoływał dyskusji.

3-majcie sie

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522058
Udostępnij na innych stronach

Pszyszedł czas na konsumpcje mielonki z podgadla wykonywanej ostatnio całkowicie na pałe  ;)

 

Dobór przypraw okazał się strzałem w dziesiątke,smak z dodatkiem majeranku i cebulki taki ni to pieczeniowy,bądź pasztetu,pomimo to że wyrób tłusty bardzo smaczny  :tongue: .

Galaretki trochę podeszło,no ale była obróbka termiczna jak na golonka konserwowe.Słoność akceptowalna,pomimo iż skórki o zgrozo były posolone do parzenia,no coż mi też zdarza się robić błędy  :hmm: .Napewno będzie to przepis w moim kajecie i śmiało mogę Państwu go polecić.

 

post-40148-0-06265700-1476351306_thumb.jpgpost-40148-0-88099500-1476351312_thumb.jpgpost-40148-0-80688800-1476351317_thumb.jpgpost-40148-0-75222000-1476351323_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522118
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych ) to po co do lodówki ??

 

Obecny przemysłowy standard sterylizacji konserw to F0=3min, co opisowo oznacza utrzymanie w najzimniejszym punkcie temperatury 121C przez 3 minuty.

Wg https://www.dairyscience.info/index.php/thermal-processing/134-f-value-thermal-process.html oraz https://www.ncsu.edu/project/foodengineer/231/notes/thermal/Thermal-ppt.pdf zastosowanie temperatury 110C (po doświadczeniach Dziadka sądzę, że w typowym szybkowarze taką osiągnie wewnątrz wsadu) wymagałoby ponad 1h grzania, aby zapewnić odpowiedni poziom sterylizacji konserwy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522143
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Miałem przyjemność odwiedzić Marka w Bielsku i zostałem obdarowany właśnie tymi wyrobami  :), muszę napisać, że z moja żonką spróbowaliśmy golonkę i nie mogliśmy się najeść taka była smaczna :thumbsup:. Mielonka z podgardla jeszcze czeka na otwarcie :). Jeszcze raz dziękuję za spotkanie i smaczności !
I jeszcze podziękowania od Marzenki :)

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-528301
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Spotkałem się dzisiaj z Markiem, w pośpiechu kilka słów, porad i ..... mam i ja,puszkę.

Zawartość jeszcze nieznana :), podzielę się wrażeniami.

 

Marek wielkie dzięki za wysiłek w realizację spotkania.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-530063
Udostępnij na innych stronach

Marku ,czy możesz podać link gdzie można kupić taka zamykarkę jak Twoja .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-530117
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam 

Wczoraj w sobote były bliższe spotkania wandzenia świątecznego.Tym razem padło na

przysmak mojej żony ,czyli czarny boczek i karkówka wędzona i pieczona tylko dla tygrysków,

oraz polędwica wędzona dietetyczna rarytas Marcysi  :) .Trochę pracy było,zmarzłem,lecz

dla tego smaku czego się nie robi.....Jeszcze czeka mnie wędzenie karpia w czwartek,który

częściowo zostanie zapuszkowany w oleju.

Pare fotek wstawiam z tego jak to się działo.

post-40148-0-63767400-1482096837_thumb.jpgpost-40148-0-02910200-1482096843_thumb.jpgpost-40148-0-08367000-1482096854_thumb.jpgpost-40148-0-90857900-1482096861_thumb.jpgpost-40148-0-08874200-1482096872_thumb.jpgpost-40148-0-18344600-1482096876_thumb.jpgpost-40148-0-57882700-1482096881_thumb.jpgpost-40148-0-79564400-1482096885_thumb.jpgpost-40148-0-88125100-1482096891_thumb.jpgpost-40148-0-05165900-1482096898_thumb.jpgpost-40148-0-56307200-1482096907_thumb.jpgpost-40148-0-87348600-1482096914_thumb.jpg

 

Wszystko peklowane na sucho samą peklosolą,w worku próżniowym 4 dni (w dzień w lodówce,w nocy

poza lodówką,aby przyśpieszyć proces peklowania),każdemu polecam samemu coś sklecić na święta.

U nas od dzisiaj już świateczny klimat w domciu.

pozdrawiamy słonecznie

Kasia & Marek


Marku ,czy możesz podać link gdzie można kupić taka zamykarkę jak Twoja .

Witaj Kostek61

Ja upolowałem swoją na ebay-u,ale pomału myślę już o zakupie czegoś innego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-532038
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.