Muski Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Października 2016 Miałem na myśli wielofosforany bez, których moim zdaniem można się obejść. przecież wiesz ,że żartowałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Października 2016 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Października 2016 Marku,wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !Golonka z puszki wygląda wyśmienicie Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Października 2016 STO LAT w zdrowiu i radości z życiaSTO LAT w pasji masarskiej :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Października 2016 Marek sto lat, chłe, chłe, znajomości ze mną. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Października 2016 Urodziny były nie moje,lecz starszej córki.Dziękuje za życzenia.Słonecznie PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Października 2016 No to dla Marcysi, sto lat. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Października 2016 Dziś tak na krótko....wstawiam fotki z produkcji golonka konserwowego ,mielonki z podgardla i zamykarki.Jutro będzie opis ciąg dalszy i odpowiedzi na pytania.3-majcie sieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Października 2016 WitamZgodnie z wcześniejszą zapowiedzią ciąg dalszy...Zapeklowane mięso wcześniej wyciągnięte z lodówki,zostaje ponownie przemasowane.Pracę rozpoczynam od przygotowania puszek,czyli od przelania każdej wrzątkiem.Ustawiam je dnem do góry,aby nie było pozostałości wody wewnątrz.Przykręcamzamykarkę do puszek do stołu.Po tym czasie każdy kawałek golonka układam skórądo dna,na sam koniec docinam golonka tak aby puszka była całkowicie wypełniona.Na każdą puszkę daję 1/2 malutkiej łyżeczki żelatyny,po czym nakładam wieczko i odkładam puszki do zamykania denka.Zamykarka jest dość stara (kupiłem używaną możez dwa razy ktoś ją używał) posiada tylko jedną rolkę ,która fantastycznie zamyka puszkę.W latach gdy produkowano tą zamykarkę nie brano pod uwagę mniejszych puszek 300g,stąd musiałem dorobić z krążków gumy taką podkładkę,która super się sprawdziła.Kiedyś robionopuszki najmniejsze 450g,650g i 1250g.Zamykarka ta obecnie jest w stanie zamknąć puszki,o każdej wielkości od 300g do 1250g.Zamykarka posiada jeszcze głowicę do obcinaniapuszek zużytych,lecz ja nie będe się w to bawił i korzystał.Zamykanie puszek jest proste,dolną dźwignię zwalniam na dół,aby włożyć puszkę i docisnąćją,następnie kręce z 3 razy korbą,po czym dociskam rolkę do rantu puszki w trakcie kręceniai puszka zostaje zamknięta.Nic więcej nie potrzeba,puszka zostaje porządnie zamknięta.Puszki zamknięte wkładam do szybkowara,ciśnienie ustawiam na max 2,i od czasu upuszczenia pary puszki parze 30min.Po tym czasie delikatnie redukuje ciśnienie,otwieram,wyciągampuszki,ukadam w zlewozmywaku i po czasie polewam delikatnie wodą z kranu (opcja prysznic),tak aż całe puszki będą zanurzone,po 30 min.zlewam wodę,10 min.odparowanie i ponownie zalewam zimną wodą.Po tym czasie już widać jak nadęte puszki po parzeniu ładnie zassałodenka i wieczka.Puszki następnie wycieram do sucha i przenoszę do lodówki,czekając na otwarcie. Jeszcze powstała mielonka z podgardla 50%mięsa drobnego z wykrawania szynki 50% o wadze 1,17kg plus 0,15kg skórek sparzonych wp.Mięso zostało zmielone na siatce o oczkach 5mm,skórki 2x5mmDo mielonki dodałem przyprawy:35g mąki ziemniaczanej2g pieprzu czarnego mielonego1g suszu cebuli 4g majeranku tartego80g wodyWszystko zostało starannie wymieszane i włożone do puszek.Obróbka termiczna zostałaprzeprowadzona tak samo jak golonka....myślę że nie będzie tragedi (skrobia czyni cuda)wszystko będzie zwarte.Jak otworzę mielonkę fotkę wstawie. Obiecałem sobie i innym zainteresowanym forumowiczom,że ten temat doprowadzę do końca. Kto chce się boksować,czy wywoływać zadymki proszę o ignorowanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Października 2016 Pięknie opisales -z podziekowaniem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Października 2016 Obiecałem sobie i innym zainteresowanym forumowiczom,że ten temat doprowadzę do końca. Kto chce się boksować,czy wywoływać zadymki proszę o ignorowanie tematu. Czemu mamy ignorować Twój temat?.Zgodnie z charakterem tej strony nie wszyscy zgadzamy się z Tobą co do dodatku wielofosforanów , ale to chyba nie jest powód do dąsania się. .Ja tam jak pozwolisz od czasu do czasu tu zajrzę bo drugi przepis już mi się bardziej podoba. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-521965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Października 2016 Marku czy możesz mi napisać po co do lodówki wkładasz konserwy po pobycie w szybkowarze ..............Kropki bo nie wiem czy dobrze kombinuję Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych ) to po co do lodówki ??Jeżeli lodówka to dobra po pasteryzacji aby się nie niszczył wkład.Jak możesz to odnieś się zapytania. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Arek nie rób z siebie "świętego" proszę ... Bo wiesz kto chemii nie używa, nie używał i używał nie będzie niech pierwszy rzuci kamień PsOstatnio użyłem do szynki konserwowej i powiem Ci szczerze że nie żałuję ... A Tyrolska to co ... ? Tapniete z GT-I9500 Edytowane 12 Października 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Października 2016 A Tyrolska to co ... ? Tyrolska u mnie bez fosforanów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Października 2016 To poczytaj skład ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Października 2016 To poczytaj skład .. Nie poczytam bo nie mam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Października 2016 No właśnie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Października 2016 Marku czy możesz mi napisać po co do lodówki wkładasz konserwy po pobycie w szybkowarze ..............Kropki bo nie wiem czy dobrze kombinuję Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych ) to po co do lodówki ??Jeżeli lodówka to dobra po pasteryzacji aby się nie niszczył wkład.Jak możesz to odnieś się zapytania.Artur wkładam bo mam poprostu dużą lodówkę,a my lubimy galaretkę krystaliczną wewnątrz puszki .Oczywiście można przechowywać bez lodówki.W planach mi się rodzi coś ala paprykarz wieprzowy na pęcoku i ozorki wieprzowe w galarecie.Muszę stwierdzić iż tak małych puszek 300g już nie zakupie,dobrą wielkością będą 650g.Z szybkowara jestem bardzo zadowolonymożna czas skrócić to raz,dwa efekt końcowy gotowego produktu jest świetny.Obecnie pracuje nad dostosowaniem czasu obróbkitermicznej w szybkowarze wyrobów ,które obecnie były pasteryzowane.....no coś na przekór ogólnie przyjętej technologi....po prostu nie był bym sobą.....a branża cały czas mnie kręci.Ukraińcy pracujący obecnie w sektorze mięsnym totalnie są wyłączeni z myślenia doprowadzając już powoli wyginięcie zawodu jak aparatowy przetwórstwa mięsnego o technologach nie wspomnę,ale to zupełnie inna historia na inny temat.Branża mięsna zostanie położona w krótkim czasie na łopatki,jeżeli nie opamiętamy się na czas.Wszystkich zachęcam do zapoznania się (źródło np.forum) jaki wpływ ma dodatek wielofosforanów i tym podobne jako czynnik w solankach,w trakcie procesu peklowania,jakie zmiany zachodzą,jak wypada gotowy produkt w ocenie sensorycznej.Jako informację podam iż jest technologia produkcji wyrobów bez dodatku wielofosforanów na bazie naturalnych składników np.glonów.Bardziej bym się obawiał spożywać te zdrowe warzywka z karalucha,czy ze sklepu z ptaszkiem w nazwie...tam jest chemi cała tablica mendelejewa z randapem na czele....trzeba wiedzieć ile zaniżyć ilość,aby produkt nie ucierpiał organoleptycznie,przecieżgotowy wyrób nie przekracza nawet 120%....Chętnie porozmawiał bym z kimś na te tematy,lecz tu nie będę wywoływał dyskusji.3-majcie sieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Października 2016 Pszyszedł czas na konsumpcje mielonki z podgadla wykonywanej ostatnio całkowicie na pałe Dobór przypraw okazał się strzałem w dziesiątke,smak z dodatkiem majeranku i cebulki taki ni to pieczeniowy,bądź pasztetu,pomimo to że wyrób tłusty bardzo smaczny .Galaretki trochę podeszło,no ale była obróbka termiczna jak na golonka konserwowe.Słoność akceptowalna,pomimo iż skórki o zgrozo były posolone do parzenia,no coż mi też zdarza się robić błędy .Napewno będzie to przepis w moim kajecie i śmiało mogę Państwu go polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Października 2016 i śmiało mogę Państwu go polecić Zapisuję - choć nie mam maszynerii do puszkowania....... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Października 2016 Jeżeli konserwy są w szybkowarze to jest to sterylizacja - i są zabezpieczone przed psuciem się niezależnie od temperatury na zewnątrz [tak jak te ze sklepu -- czy teraz czy z lat przed unijnych ) to po co do lodówki ?? Obecny przemysłowy standard sterylizacji konserw to F0=3min, co opisowo oznacza utrzymanie w najzimniejszym punkcie temperatury 121C przez 3 minuty.Wg https://www.dairyscience.info/index.php/thermal-processing/134-f-value-thermal-process.html oraz https://www.ncsu.edu/project/foodengineer/231/notes/thermal/Thermal-ppt.pdf zastosowanie temperatury 110C (po doświadczeniach Dziadka sądzę, że w typowym szybkowarze taką osiągnie wewnątrz wsadu) wymagałoby ponad 1h grzania, aby zapewnić odpowiedni poziom sterylizacji konserwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-522143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Listopada 2016 Miałem przyjemność odwiedzić Marka w Bielsku i zostałem obdarowany właśnie tymi wyrobami , muszę napisać, że z moja żonką spróbowaliśmy golonkę i nie mogliśmy się najeść taka była smaczna . Mielonka z podgardla jeszcze czeka na otwarcie . Jeszcze raz dziękuję za spotkanie i smaczności !I jeszcze podziękowania od Marzenki Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-528301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Spotkałem się dzisiaj z Markiem, w pośpiechu kilka słów, porad i ..... mam i ja,puszkę.Zawartość jeszcze nieznana , podzielę się wrażeniami. Marek wielkie dzięki za wysiłek w realizację spotkania. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-530063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Marku ,czy możesz podać link gdzie można kupić taka zamykarkę jak Twoja . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-530117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Witam Wczoraj w sobote były bliższe spotkania wandzenia świątecznego.Tym razem padło naprzysmak mojej żony ,czyli czarny boczek i karkówka wędzona i pieczona tylko dla tygrysków,oraz polędwica wędzona dietetyczna rarytas Marcysi .Trochę pracy było,zmarzłem,leczdla tego smaku czego się nie robi.....Jeszcze czeka mnie wędzenie karpia w czwartek,któryczęściowo zostanie zapuszkowany w oleju.Pare fotek wstawiam z tego jak to się działo. Wszystko peklowane na sucho samą peklosolą,w worku próżniowym 4 dni (w dzień w lodówce,w nocypoza lodówką,aby przyśpieszyć proces peklowania),każdemu polecam samemu coś sklecić na święta.U nas od dzisiaj już świateczny klimat w domciu.pozdrawiamy słonecznieKasia & MarekMarku ,czy możesz podać link gdzie można kupić taka zamykarkę jak Twoja .Witaj Kostek61Ja upolowałem swoją na ebay-u,ale pomału myślę już o zakupie czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page/2/#findComment-532038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.