Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem juz dwie kiełbaski i obie nie były jakoś szczególnie rewelacyjne. W sobote planuje kolejną i żona uparła się na przepis, który właśnie przywiozła ze wsi od rodziny ( wędzą zarobkowo ). Kiełbaska od nich pamięta się żonce bardzo smacznie. Ale tak - bez peklosoli tylko sól. Żadnego "leżakowania" tylko prosto po wyrobieniu do flaka i do wędzarni. Bez parzenia,.. prawdopodobnie podpiekana. Ale jak sam pytałem "producentki" przez telefon o tzw. obróbke termiczną na koniec to ona nie wiedział o co chodzi,.. "Ot, po prostu wędzimy". Aż się boje zrobić... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Są rejony gdzie właśnie tak kiełbaskę się robi czyli : na samej soli i w wędzarni się wędzi w wyższej temperaturze gdzie zarazem się podpieka . Kolor wiadomo jaki ......  na bardzo ciemno . Nie zwracając uwagi na sztukę masarską  .  Tak to się robi od dziesięcioleci :D

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524900
Udostępnij na innych stronach

Ale jak sam pytałem "producentki" przez telefon o tzw. obróbke termiczną na koniec to ona nie wiedział o co chodzi,.. "Ot, po prostu wędzimy".

 

Z tego co piszesz jest to kiełbasa z połcia z szarym oczkiem robiona przez większość wiejskich masarzy.Do flaka, do wędzarni bez osuszania i zamiast wędzenia i dodatkowej obróbki termicznej pieczona a nie wędzona w wędzarni.Przy temp. w wędzarni w granicach 70 C  i wyższej i odpowiednim czasie nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej bo jest w środku już upieczona.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524901
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak piszecie. Pamietam te kiełbase z przed kilku lat. Była ciemna ale smaczna. I z tego co zrozumiałem to oni nie maja paleniska tylko palą ciagłym ogniem na dnie wędzarni. 

A więc sprobuje taką zrobić. Tylko najpierw wędzenie w niższej temp. a na koniec podpiekanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524906
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko najpierw wędzenie w niższej temp. a na koniec podpiekanie.

 

 

To już nie będzie taka :)   jednak proponuję tak zrobić .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524907
Udostępnij na innych stronach

Robie spory wsad z wędlinami - musiałbym wszystko potraktować wędzeniem w wysokiej temp. Więc najpierw uwędze co ma być wędzone, a potem część zostanie na podpiekanie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524911
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za zaśmiecanie twojego tematu ale czy kiełbasa nie wyglądała jak tu

https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/13511-Co-to-za-kiełbasa?

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524965
Udostępnij na innych stronach

Cześć . Podam ci przepis na smaczną kiełbasę na samej soli.

Składniki na 3 kg:

1 kg szynki kl  I   na oczkach 12

1 kg łopatki kl  I   na oczkach 8

1 kg podgardla    na oczkach 6

przyprawy:

sól  17g/kg

cukier 0,5g/kg

pieprz czarny 1g/kg

pieprz ziołowy 2g/kg

czosnek 3 ząbki /kg

woda 5-10%

Podsuszamy w wędzarni, wędzimy do koloru ciepłym dymem,podpiekamy w wędzarni przez 1,5 godziny w temperaturze 90-100 C. Podpiekanie możliwie w małej ilości dymu.

Gwarantuję ci , że tak wykonana kiełbaska będzie smaczna i w przekroju będzie pięknie wybarwiona.

post-60980-0-22335000-1478171831_thumb.jpg

Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-524972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszyscy którzy ją próbowali są zachwyceni.

 

 

No i super . :thumbsup::clap: :clap: :clap:   Bo to jest również ważne że najbliższym  smakuje .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525005
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wygląda bardzo ładnie i apetycznie, ale czy podane 1,5 h w 90-100 C nie jest faktycznie pomyłką?

Patrząc na zdjęcie nie widać efektu aż tak długiego podpiekania.....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525008
Udostępnij na innych stronach

Termometr wskazuje prawidłowo.Do podpiekania stosuję bardzo suche drewno. Pali się malutkim płomieniem bez dymu.Krakowska zostaje jeszcze pół godziny dłużej. Ale nie odbiegajmy od tematu...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525016
Udostępnij na innych stronach

Czyli to tak na szybko  ,bo bez czekania na "upeklowanie" i na szybko ,bo bez parzenia .

Może kiedyś spróbuję tylko na pewno nie będe tyle podpiekać ,bo mam wrażenie ,ze by został suchy wiór...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525047
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy którzy ją próbowali są zachwyceni.

 

...może warto rozszerzyć ich horyzont smaków....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525051
Udostępnij na innych stronach

Zachwyceni--to może faktycznie za "duże " słowo w odniesieniu do smaku zwykłej kiełbasy ....,albo może tylko ja  się nie zachwycam żadnymi kiełbasami -po prostu jest mniej ,lub bardziej smaczna i tyle.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525054
Udostępnij na innych stronach

Szkoda że muszę to tłumaczyć. Spróbujcie zrobić tak jak opisałem. Kiełbasy parzone dla mnie i znajomych są mniej smaczne. Niedowiarków proszę na pw adresy to wyślę próbki. 3 pierwsze osoby dostaną próbki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525055
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli to tak na szybko  ,bo bez czekania na "upeklowanie" i na szybko ,bo bez parzenia .

O jakim upeklowaniu wspominasz, przy wyrobie na samej soli?

Parzenie też jest zbędne przy podpiekaniu.....to dwa różne wyroby. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525057
Udostępnij na innych stronach

 

 

,podpiekamy w wędzarni przez 1,5 godziny w temperaturze 90-100 C.

 

 

 

Podpiekanie w temp 90 - 100 st przez 1,5 godz to chyba nieporozumienie!

 

 

 

ale czy podane 1,5 h w 90-100 C nie jest faktycznie pomyłką?

 

 

 

Pewno termometr coś nie tak.

 

 

Taką cienką podpiekam przez 25 minut w temp. 75-90 stopni, ale można inaczej, ku naszemu zdziwieniu  i  zastanawiające jest tylko - co będzie przy pieczeniu przez 1,5 godziny w 90-ciu stopniach?  Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525058
Udostępnij na innych stronach

...nikomu nie musisz nic tłumaczyć...

 

natomiast  Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525060
Udostępnij na innych stronach

Po pół godzinie też jest już zjadliwa czyli nie surowa. Natomiast dłuższe podpiekania nadaje jej specjalnego smaku.Ale oczywiście podpiekamy prawie bez dymu aby nie zrobiła się ciemna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525062
Udostępnij na innych stronach

  Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło?  :cool:

 

...czekamy.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/#findComment-525063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.