beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2016 proszę o pomoc bo już zgupiałam ile dać peklosoli na 2,800miesa z kalkulatora wychodzi 141,5 do 147,2gr i 1,1 litra wody a ja mam na opakowaniu peklosoli napisane 60 gram na litr wody. Proszę o pilną odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2016 To zależy ile dni zamierzasz peklować iile masz towaru i jeżeli z kalkulatora tak wychodzi to tak daj A co to za opakowanie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2016 miesa mam 2kg800 peklowanie do czwartku wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2016 bo az si e ciśnie coby napisać, że na płocie też pisało Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2016 odważyłam 144gr peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2016 Skąd ty wziąłeś ten kalkulator na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wody ,a więć jeśli masz 2,8 kg x18g=50.4 grama a więc chyba coś pomyliłeśsorki kloeżanko że pisałem jak do kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2016 Przy peklowaniu istotna jest nie tylko ilość peklosoli na ilość mięsa. Należy wziąć pod uwagę również czas, temperaturę i ilość samej solanki. Optymalnie jest na każdy kg mięsa zrobić 0,4 - 0,5 litra solanki. W moim przypadku kalkulator proponuje zbyt dużą ilość soli. To już nie te czasy, kiedy był problem z przechowywaniem mięsa w chłodniczych warunkach Na 1,5 litra kranówy wsypuję 100 gramów peklosoli (co daje mi solankę 7,5-8%) i tym zalewam mięso, po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie. Chcesz się wyrobić do czwartku, to zrób z nastrzykiem i też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2016 to dać50.4grama Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2016 odważyłam 144gr peklosoli u mnie z kalkulatora wychodzi168 do 177 wersja mniej słona. i żeby nie było nieporozumienia mówimy o peklowaniu mokrym tak? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata04 Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2016 zalewowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2016 ja tyle daję przy 8 dniówce a wyroby podpiekam dlatego nie solę za dużo bo przy podpiekaniu czuć mocniej słoność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2016 Podałem Ci sprawdzony sposób, jeżeli Cię nie przekonuje, to zapoznaj się z tematem, w którym powinno znaleźć się Twoje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13620-peklowanie-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2016 18gram peklosoli 18/kg to przy suchym po czym wstawiam do lodówki na dwa tygodnie Co innego szybkie kilkudniowe a co innego 14 dniowe jak u Ciebie zalewowe to daj jak z kalkulatora 3 doby i 2,8 wsadu wersja mniej słona wg dziadkazalewowe to też mokre Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2016 Super, każdy podaje inną wersję. Od przemysłowej do własnych praktyk. Czasy solenia - peklowania od trzech dni do dwóch tygodni. podział na słono-lubnych itd. Dalej nic konkretnie nie wiadomo jak odpowiedzieć na pytanie.Może czas na odpowiednią tabelę, która rozwiąże problemy dla słonych i mniej słonych wyrobów w małej ilości do 20 kg.Problem jest w rozwiązaniu adopcji norm dla produkcji przemysłowej, a stosowanie amatorskich wersji peklowania. Niezgodą i problemem podstawowym zawsze na przeszkodzie będą stać rozmaite bakterie przy zastosowaniu innych norm.Owszem w przemyśle gonią normy, czas i ilość.Pozwalam sobie na duże odstępstwa przy zachowaniu dużej czystości i sterylności wykonania wędzonek.Stosuję nisko solone peklowanie z nastrzykiem. W takim wypadku jak ten 2,8 kg mięsa zrobiłbym peklowanie 3 do 4 dni w roztworze 6,75% i nastrzykiem max 5%. Mięso luzem pływające w zalewie około 6 litrów. Nie będzie przesolone i zjadliwe dla wrogów NaCl. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Skąd się wzięły te różne wersje peklowania?Przecież receptura była i jest banalnie prosta 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- jakieś niewielkie odchyłki wody czy peklosoli. Zachciało się "Kopernikowskich" przewrotów i mamy to co mamy. Tylko że Kopernik przynajmniej udowodnił swoją teorię, a my dalej jesteśmy na powrót w epoce Faraonów.Lud wierzy we wszystko co usłyszy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2016 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2016 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? Brawo, brawo i jeszcze raz brawo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 0,4 litra wody + 10 dkg peklosoli na 1 kg mięsa +/- Jesteś pewny .... ??? No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ?W kalkulatorze wychodzi calkiem co innego w zaleznosci jak dlugo ma przebywac w solance.Ja tu nowicjusz ,ale powoli sie gubie kazdy pisze cos innego i to pisza koledzy co maja "sluszną" porcje postów nie jacyś laicy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ? Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony. Edytowane 28 Listopada 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2016 roger napisał to samo co ja kilka postów wyżej Z tym, że dla nas solanka 10% to za słono Pozdrawiam adeptów sztuki wędzarniczej i życzę umiejętnego odsiewania "kopernikowskich" porad, od tych sprawdzonych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Już nawet mi się myli od tych nowinek. I jak tu nie zgłupieć... qba-69 nie bądź taki do przodu.W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy.Gorzej jak błąd myślenia staje się regułą. Mądry odróżni pomyłkę, a głupi się z niej cieszy. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2016 na 1 kg mięsa ja daję max 18gram peklosoli i 0,4 litra wodyRobisz źle. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2016 No wlasnie 10 dkg to chyba = 100 gr peklosoli na 1 kg miesa !!! Jak dlugo lezakowanie w zalewie przy tej proporcji 100 gr/1 kg ? Jak chcesz prosto i na chłopski rozum to weź 80-100g soli / peklosoli na 1 litr wody (nie wiem jakie mięsa i jak słonolubny jesteś), daj 0,5l solanki na 1kg mięsa, pekluj 7-10 dni - będzie Pan zadowolony. Mięsa to schab , szynka , karkówka.Do tej pory stosowalem kalkulator chyba kolegi Skalara i wychodzilo mnie na 1 kg miesa -> okolo 0,4 l wody , peklosól od 40 gr do 50 gr , opcjonalnie cukier ktory nie stosowalem , rowniez nie robilem nastrzyków natomiast lezakowanie w solance to 7 dni.Tak robiłem do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) 1410 i każdy głupi wie o co chodzi, a u nas (żeby nie dostać ostrzeżenia za wulgaryzmy) ..... masaż erotyczny. Edytowane 28 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Listopada 2016 W moim przypadku to tylko pomyłka, która każdemu się zdarzy. Twoja pomyłka może skutkować stratami sporej ilości mięsa u początkujących wędliniarzy, którzy mogliby potraktować Twoją poradę, niczym Egipcjanie słowa faraona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13655-ile-peklosoli-prosz%C4%99-o-pomoc/#findComment-528658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.