Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andyandy  :)  , od lat forum śledzę i coś tam wędzę  , jak coś poszło nie tak wyciągałem wnioski korzystając z porad doświadczonych zadymiaczy.

Do  poprawienia komora wędzarni  , niestety zrobiłem kiedyś komin i przymierzam się do zrobienia otworów w tylnej ścianie oraz deflektora na rurze doprowadzającej dym.

Kiedyś szynki , boczki i schaby zapiekałem w wędzarni ale jakieś takie przewędzone wychodziły chyba właśnie wina braku deflektora i bardziej swobodnego przepływu temperatury , teraz parzę i jest zdecydowanie lepiej .Kiełbasy zapiekam w wędzarni i są ok.

Dziwne ale im bardziej moim zdaniem zje....  tym lepiej smakowało gościom  , nawet jak przesoliłem ponad 100%   zalewę do peklowania (mój pierwszy raz  :blush: ) to do dzisiaj wspominają  "ale to słone było najlepsze" .

Edytowane przez eland
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529500
Udostępnij na innych stronach

Domagasz się oceny! ok. Sprawdź termometr bo chyba masz za wysoką temperaturę. W palenisku jest zbyt wysoka temperatura spalania stąd ten kolor szary. Wyreguluj ciąg wędzarni i postaraj się regulować temperaturę paleniskiem. Jeżeli szynki parzysz razem z boczkiem będzie smak szynek inny. Parz oddzielnie boczki szynki i schab. Wstaw fotki wędzarni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529512
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Wędzarnia po przeróbkach , usunięty komin , zaślepiony kanał ze starego paleniska , z tyłu komory wycięty prostokątny otwór na prawie całej szerokości z uchylną klapą do regulowania przepływu dymu oraz po jednym otworze po boku fi80 bez przesłon , komora zaizolowana wełną kominkową 30mm oraz obita płytą , palenisko bezpośrednie bez drzwi (zbędny element) , oddzielone płytą z otworem fi 300 (za duży zmniejszony na szybko położonymi płytkami caramicznymi )

post-41711-0-67980000-1507465827_thumb.jpg

post-41711-0-77115800-1507465837_thumb.jpg

a oto efekty 

post-41711-0-90345600-1507465846_thumb.jpgpost-41711-0-69596500-1507465854_thumb.jpgpost-41711-0-24813800-1507465863_thumb.jpgpost-41711-0-29689500-1507465871_thumb.jpgpost-41711-0-58804000-1507465879_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570398
Udostępnij na innych stronach

No i fajnie :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570400
Udostępnij na innych stronach

Jest zdecydowanie lepiej niż na kanałowej , te dwa duże polana na drugim zdjęciu to praktycznie całe drewno do wędzenia plus trochę do wygrzania tyle co w palenisku widać .Regulacja temperatury bajka chcesz 35 to drewno wgłąb paleniska , podnosimy do 50 -  to bliżej otworu/wlotu .Się prawie 10 lat męczyłem  z kanałem , kombinacji  o każdej porze roku inne że hej .Długo się zbierałem aby to przerobić , w planie jest kibelek ale to trochę potrwa .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570431
Udostępnij na innych stronach

Się prawie 10 lat męczyłem  z kanałem , kombinacji  o każdej porze roku inne że hej .Długo się zbierałem aby to przerobić.

 

Noooo, ale jak widzisz Eland, panuje powszechna opinia  że "we wszystkim można", i ja np. też jestem tego zdania, bo z jeżem  też można, trzeba się tylko w lejek zaopatrzyć, odpowiednią technikę opracować i można, tylko myślę sobie że znacznie wygodnej i skuteczniej stosować metody proste, nie sprowadzające konieczności ekwilibrystyki, czy innych zabiegów z jakimi "walczyłeś" 10 lat aż w końcu zwątpiłeś, no i masz teraz to co masz ,i porównanie też masz  :D:thumbsup::clap: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570481
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówisz sverige2 . Zabierałem się do przeróbki już kawał czasu 2-3 lata ale jakoś nie było odwagi  :blush:  , w zamyśle było  całkowite wyburzenie tego co jest i postawienie nowego ale zaryzykowałem i postanowiłem najpierw przerobić i sprawdzić jak to bedzie działało .Największy problem to było wymyślenie otworów/wylotów  bocznych  z jednej strony uniemożliwia to grill , miejsca tylko na jeden otwór , dlatego jest tylko po jednym z każdej strony  .Do środka trafiła niestety płyta osb ale po drugim próbnym dymieniu zapachu płyty już nie było czuć , nie zapiekam i podczas wędzenia nie przewiduję podnoszenia temperatury powyżej 70º  także  nie sadzę aby miało to wpływ na zdrowie.

 

Dzisiaj następne mięśnie poszły w zalewę efekty w następną sobotę  :)

Edytowane przez eland
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570625
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do środka trafiła niestety płyta osb ale po drugim próbnym dymieniu zapachu płyty już nie było czuć

A w którym miejscu ty ją masz? To że nie czuć zapachu nie oznacza że nie połykasz wraz z rodziną jakiegoś raka itp

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570685
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że jest powód do niepokoju , pisaliśmy już o tym na forum , kleje używane do wytwarzania płyty do ostra chemia , która będzie się uwalniała pod wpływem wędzenia , to zły pomysł , te związki są na pewno szkodliwe i rakotwórcze .żadna płyta oSB nie ma dopuszczenia do kontaktu z żywnością , spalona w palenisku śmierdzi i daje czarny dym . Powinieneś usunąć płytę lub przestać używać wędzarni.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570732
Udostępnij na innych stronach

Osb miała być początkowo do przeprowadzenia prób po przeróbkach i wymieniona na boazerię ,ale po  rozmowie  z kolegą chemikiem mówił że ewentualne związki szkodliwe głownie żywice mogą się wytrącać powyżej  temperatury około 250-300ºC i jakoś mnie tym uspokoił , naczynia itp. produkty z tworzywa też są dopuszczone do żywności mają nawet atest a po włożeniu do ognia to już tylko czarny dym , także jest tu kwestia temperatury. To tak jak z azbestem jak nie  ruszasz tzn nie łamiesz-szlifujesz jest obojętny .

 

Ale dla spokojności ducha i ciała w sobotę podmiana osb na boazerię :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570737
Udostępnij na innych stronach

Może  chemik ma rację , ale proponuję nie sprawdza jego racji u onkologa , gdyby płyta była dopuszczona do kontaktów z żywnościa miala by stosowane atesty .Pozdrawiam .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570782
Udostępnij na innych stronach

A jak się zachowuje ta płyta na ścianach domków i mieszkań ??? Czy wtedy kiedy mamy ją na codzień w domach to mamy nie oddychać ??? a może w temperaturach 18-24 stopnie panujących w naszych lokalach mieszkalnych płyta nie wydziela swych "szkodliwych" oparów ??? Myślę więc że bez szaleństwa, ale mogę się mylić :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.