eland Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Dzisiejszy urobek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2016 działaj działaj. Za wcześnie na oceny, nabierz wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Na jakiś czas starczy wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalesz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Witam. Kolorek ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Andyandy , od lat forum śledzę i coś tam wędzę , jak coś poszło nie tak wyciągałem wnioski korzystając z porad doświadczonych zadymiaczy.Do poprawienia komora wędzarni , niestety zrobiłem kiedyś komin i przymierzam się do zrobienia otworów w tylnej ścianie oraz deflektora na rurze doprowadzającej dym.Kiedyś szynki , boczki i schaby zapiekałem w wędzarni ale jakieś takie przewędzone wychodziły chyba właśnie wina braku deflektora i bardziej swobodnego przepływu temperatury , teraz parzę i jest zdecydowanie lepiej .Kiełbasy zapiekam w wędzarni i są ok.Dziwne ale im bardziej moim zdaniem zje.... tym lepiej smakowało gościom , nawet jak przesoliłem ponad 100% zalewę do peklowania (mój pierwszy raz ) to do dzisiaj wspominają "ale to słone było najlepsze" . Edytowane 4 Grudnia 2016 przez eland Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Domagasz się oceny! ok. Sprawdź termometr bo chyba masz za wysoką temperaturę. W palenisku jest zbyt wysoka temperatura spalania stąd ten kolor szary. Wyreguluj ciąg wędzarni i postaraj się regulować temperaturę paleniskiem. Jeżeli szynki parzysz razem z boczkiem będzie smak szynek inny. Parz oddzielnie boczki szynki i schab. Wstaw fotki wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 dzięki bardzo za radę , a to sprawca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-529573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2017 Wędzarnia po przeróbkach , usunięty komin , zaślepiony kanał ze starego paleniska , z tyłu komory wycięty prostokątny otwór na prawie całej szerokości z uchylną klapą do regulowania przepływu dymu oraz po jednym otworze po boku fi80 bez przesłon , komora zaizolowana wełną kominkową 30mm oraz obita płytą , palenisko bezpośrednie bez drzwi (zbędny element) , oddzielone płytą z otworem fi 300 (za duży zmniejszony na szybko położonymi płytkami caramicznymi )a oto efekty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Października 2017 No i fajnie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Października 2017 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Października 2017 Ładny urobek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Października 2017 Jest zdecydowanie lepiej niż na kanałowej , te dwa duże polana na drugim zdjęciu to praktycznie całe drewno do wędzenia plus trochę do wygrzania tyle co w palenisku widać .Regulacja temperatury bajka chcesz 35 to drewno wgłąb paleniska , podnosimy do 50 - to bliżej otworu/wlotu .Się prawie 10 lat męczyłem z kanałem , kombinacji o każdej porze roku inne że hej .Długo się zbierałem aby to przerobić , w planie jest kibelek ale to trochę potrwa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2017 Się prawie 10 lat męczyłem z kanałem , kombinacji o każdej porze roku inne że hej .Długo się zbierałem aby to przerobić. Noooo, ale jak widzisz Eland, panuje powszechna opinia że "we wszystkim można", i ja np. też jestem tego zdania, bo z jeżem też można, trzeba się tylko w lejek zaopatrzyć, odpowiednią technikę opracować i można, tylko myślę sobie że znacznie wygodnej i skuteczniej stosować metody proste, nie sprowadzające konieczności ekwilibrystyki, czy innych zabiegów z jakimi "walczyłeś" 10 lat aż w końcu zwątpiłeś, no i masz teraz to co masz ,i porównanie też masz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 10 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) Tak jak mówisz sverige2 . Zabierałem się do przeróbki już kawał czasu 2-3 lata ale jakoś nie było odwagi , w zamyśle było całkowite wyburzenie tego co jest i postawienie nowego ale zaryzykowałem i postanowiłem najpierw przerobić i sprawdzić jak to bedzie działało .Największy problem to było wymyślenie otworów/wylotów bocznych z jednej strony uniemożliwia to grill , miejsca tylko na jeden otwór , dlatego jest tylko po jednym z każdej strony .Do środka trafiła niestety płyta osb ale po drugim próbnym dymieniu zapachu płyty już nie było czuć , nie zapiekam i podczas wędzenia nie przewiduję podnoszenia temperatury powyżej 70º także nie sadzę aby miało to wpływ na zdrowie. Dzisiaj następne mięśnie poszły w zalewę efekty w następną sobotę Edytowane 10 Października 2017 przez eland Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Października 2017 Długo się zbierałem aby to przerobić.Witamy w klubie nawróconych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Października 2017 Do środka trafiła niestety płyta osb ale po drugim próbnym dymieniu zapachu płyty już nie było czuć A w którym miejscu ty ją masz? To że nie czuć zapachu nie oznacza że nie połykasz wraz z rodziną jakiegoś raka itp Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Października 2017 Płyta jest na ściankach wewnątrz komory i nie sadzę aby był to powód do niepokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2017 Uważam, że jest powód do niepokoju , pisaliśmy już o tym na forum , kleje używane do wytwarzania płyty do ostra chemia , która będzie się uwalniała pod wpływem wędzenia , to zły pomysł , te związki są na pewno szkodliwe i rakotwórcze .żadna płyta oSB nie ma dopuszczenia do kontaktu z żywnością , spalona w palenisku śmierdzi i daje czarny dym . Powinieneś usunąć płytę lub przestać używać wędzarni.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Października 2017 Osb miała być początkowo do przeprowadzenia prób po przeróbkach i wymieniona na boazerię ,ale po rozmowie z kolegą chemikiem mówił że ewentualne związki szkodliwe głownie żywice mogą się wytrącać powyżej temperatury około 250-300ºC i jakoś mnie tym uspokoił , naczynia itp. produkty z tworzywa też są dopuszczone do żywności mają nawet atest a po włożeniu do ognia to już tylko czarny dym , także jest tu kwestia temperatury. To tak jak z azbestem jak nie ruszasz tzn nie łamiesz-szlifujesz jest obojętny . Ale dla spokojności ducha i ciała w sobotę podmiana osb na boazerię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Października 2017 Może chemik ma rację , ale proponuję nie sprawdza jego racji u onkologa , gdyby płyta była dopuszczona do kontaktów z żywnościa miala by stosowane atesty .Pozdrawiam . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Października 2017 A jak się zachowuje ta płyta na ścianach domków i mieszkań ??? Czy wtedy kiedy mamy ją na codzień w domach to mamy nie oddychać ??? a może w temperaturach 18-24 stopnie panujących w naszych lokalach mieszkalnych płyta nie wydziela swych "szkodliwych" oparów ??? Myślę więc że bez szaleństwa, ale mogę się mylić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13671-eland-dymi%C5%82/#findComment-570789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.