Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie będę przedstawiał różne, moje wersje białej.
Na początek biała z sarniną zamiast wołowiny. Peklowana 50/50 z solą

 

 

post-55133-0-64538000-1451850387_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-78628400-1451850386_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-84584200-1451850385_thumb.jpg

Edytowane przez vtec
korekta tekstu na życzenie autora

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam - palce lizać - nie mam sarniny ale mam daniela - może rzeczywiście zamiast wołowego dodam gulaszowe z daniela?  dodaję również ok 20-22% podudzia indyczego - na wyrażne zyczenie rodziny ( teoretycznie troche dietetyczne :) ) (2mm+blender)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-483809
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Kolejna wersja:
 
Zamiast I kl. wieprzowej, udziec z jelenia krojony w kostkę około 1,5 cm

 

 

post-55133-0-29988100-1484739070_thumb.jpg

 

 

II kl wieprzowa 70/30 mielona na sitku 10 mm

 

 

 

Zamiast wołowiny łopatka z sarny, mielona 2 x na sitku 2 mm

 

 

post-55133-0-40130600-1484739069_thumb.jpg

 

 

Przyprawy:

 

sól morska - 20 g/kg

 

pieprz czarny - 1,5 g/kg 

 

czosnek - 2,5 g/kg

 

majeranek - 2 g/kg

 

ziele ang. - 0,2 g/kg

 

jałowiec - 0,2 g/kg

 

woda 5 % do jedynki i dwójki

 

woda do ścięgnistego 100 ml do wymieszania przypraw.

 

 

post-55133-0-37012000-1484739068_thumb.jpg

 

 

Smacznego.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-536550
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam, przepraszam że trochę nie na temat, ałe wczoraj robiłem białą w / g Twojego przepisu ( oczywiście nie z dziczyzną , ale chodzi o przyprawy ) i popakowałem próżniowo . Zamroziłem. I teraz pytanie , parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Może w folii zostanie z własnym sokiem ( sosem) ? Andrzej

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545982
Udostępnij na innych stronach

 

 

parzyć po wyjęciu z folii czy w foli?

Witaj, rozmrozić odpowiednio, czyli w lodówce, a następnie parzyć jak świeżą. Temp. 72-75 stopni, do temp. w środku 68-72, (około 25 minut)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545983
Udostępnij na innych stronach

różnica parzenia w folii i bez foli- w folii - jest trochę bardziej słona - wyjęta z folii ( vacum) i parzona  tylko w jelitach - trochę mniej :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545986
Udostępnij na innych stronach

Nie widziałem różnicy - pamiętaj to co napisał Paweł - odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie....

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545992
Udostępnij na innych stronach

odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie....

I tego się trzymaj kolego a nie folii. :)   Dla mnie folia, to opakowanie do przechowywania. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545994
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję , Andrzej

Drobiazg. Powodzenia i pytaj zawsze przed robotą?  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-546002
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy raz uwędziłem trochę tradycyjnej białej dla testów, efekt całkiem pozytywny.  :)

 

post-55133-0-83525000-1491824085_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547231
Udostępnij na innych stronach

Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnie

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547245
Udostępnij na innych stronach

Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnie

Dziękuję. Parzona.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547246
Udostępnij na innych stronach

Już na święta zrobiłeś? Ja w czwartek poczynię białą (na morskiej oczywiście ;) )

Nie wiem czy wytrzyma, to ilość testowa.  :D   A biała już gotowa i zamrożona. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547250
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jak kiełbasa ładna smaczna.Ale zdjęcia przy nich moje to wyglądają jak bym robił maszynką do mięsa z tępym nożem i sitkiem
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547253
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Kolejna wariacja.

 

Zamiast wieprzowiny I kl., baranina I kl. i podobnie zamiast wołowiny II kl., baranina II kl.

Peklowana. Kiełbaśnice 24-26. Baton 18-20 cm

Przyprawy:

 

pieprz czarny

majeranek

czosnek

ziele angielskie

rozmaryn

 

post-55133-0-38444400-1507709303_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-82491400-1507709315_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-82912800-1507709327_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-570667
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe.

Baranina jest OK!

Pod każdą postacią. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-570674
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Następna wersja.

 

Biała z cielęciną - receptura na 5 kg

 

Cielęcina I kl. krojona w kostkę ok. 1,5 cm - 1 kg

wp II kl. 60/40 mielona na sitku 6 mm - 3 kg

cielęcina II - 2 x na sitku 2 mm + 30% wody - 1 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosól 18 g/kg

pieprz biały - 2 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

kwiat gałki - 0,5 g/kg

czosnek 0,7 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Kiełbaśnice 26-28

 

Batony 18 cm

 

post-55133-0-49233900-1511167399_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576353
Udostępnij na innych stronach

Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?

Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576357
Udostępnij na innych stronach

Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?

Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił.

 

Serdeczne pozdrowienia

Dziękuję. Na Wielkanoc czy na żur robię tradycyjnie wg 16. Ale w pozostałym czasie można zmieniać smaki. Wszystkie są bardzo dobre a ta z cielęciną  bardzo delikatna w smaku. Również Cię pozdrawiam.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576359
Udostępnij na innych stronach

Do kompletu.

 

post-55133-0-45061700-1511360517_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576644
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo delikatna w smaku.

Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576650
Udostępnij na innych stronach

 

bardzo delikatna w smaku.

Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji   :clap:

Dziękuję za Twą cenną dla mnie opinię. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.