paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) W tym temacie będę przedstawiał różne, moje wersje białej.Na początek biała z sarniną zamiast wołowiny. Peklowana 50/50 z solą Edytowane 5 Stycznia 2017 przez vtec korekta tekstu na życzenie autora Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2016 Witam - palce lizać - nie mam sarniny ale mam daniela - może rzeczywiście zamiast wołowego dodam gulaszowe z daniela? dodaję również ok 20-22% podudzia indyczego - na wyrażne zyczenie rodziny ( teoretycznie troche dietetyczne ) (2mm+blender) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-483809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Kolejna wersja: Zamiast I kl. wieprzowej, udziec z jelenia krojony w kostkę około 1,5 cm II kl wieprzowa 70/30 mielona na sitku 10 mm Zamiast wołowiny łopatka z sarny, mielona 2 x na sitku 2 mm Przyprawy: sól morska - 20 g/kg pieprz czarny - 1,5 g/kg czosnek - 2,5 g/kg majeranek - 2 g/kg ziele ang. - 0,2 g/kg jałowiec - 0,2 g/kg woda 5 % do jedynki i dwójki woda do ścięgnistego 100 ml do wymieszania przypraw. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-536550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Marca 2017 Witam, przepraszam że trochę nie na temat, ałe wczoraj robiłem białą w / g Twojego przepisu ( oczywiście nie z dziczyzną , ale chodzi o przyprawy ) i popakowałem próżniowo . Zamroziłem. I teraz pytanie , parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Może w folii zostanie z własnym sokiem ( sosem) ? Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Marca 2017 parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Witaj, rozmrozić odpowiednio, czyli w lodówce, a następnie parzyć jak świeżą. Temp. 72-75 stopni, do temp. w środku 68-72, (około 25 minut) Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Marca 2017 różnica parzenia w folii i bez foli- w folii - jest trochę bardziej słona - wyjęta z folii ( vacum) i parzona tylko w jelitach - trochę mniej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Marca 2017 Dzięki za szybką odpowiedź, czy w foli będzie bardziej soczysta? Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Marca 2017 Nie widziałem różnicy - pamiętaj to co napisał Paweł - odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie.... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie....I tego się trzymaj kolego a nie folii. Dla mnie folia, to opakowanie do przechowywania. Edytowane 31 Marca 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-545994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Marca 2017 Jeszcze raz dziękuję , Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-546000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Marca 2017 Jeszcze raz dziękuję , AndrzejDrobiazg. Powodzenia i pytaj zawsze przed robotą? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-546002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Pierwszy raz uwędziłem trochę tradycyjnej białej dla testów, efekt całkiem pozytywny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnie Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnieDziękuję. Parzona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Już na święta zrobiłeś? Ja w czwartek poczynię białą (na morskiej oczywiście ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Już na święta zrobiłeś? Ja w czwartek poczynię białą (na morskiej oczywiście )Nie wiem czy wytrzyma, to ilość testowa. A biała już gotowa i zamrożona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Kiełbasa jak kiełbasa ładna smaczna.Ale zdjęcia przy nich moje to wyglądają jak bym robił maszynką do mięsa z tępym nożem i sitkiem Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-547253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2017 Kolejna wariacja. Zamiast wieprzowiny I kl., baranina I kl. i podobnie zamiast wołowiny II kl., baranina II kl.Peklowana. Kiełbaśnice 24-26. Baton 18-20 cmPrzyprawy: pieprz czarnymajeranekczosnekziele angielskierozmaryn Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-570667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Października 2017 Ciekawe.Baranina jest OK!Pod każdą postacią. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-570674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Listopada 2017 Następna wersja. Biała z cielęciną - receptura na 5 kg Cielęcina I kl. krojona w kostkę ok. 1,5 cm - 1 kgwp II kl. 60/40 mielona na sitku 6 mm - 3 kgcielęcina II - 2 x na sitku 2 mm + 30% wody - 1 kg Przyprawy: Peklosól 18 g/kgpieprz biały - 2 g/kgkolendra - 0,5 g/kgkwiat gałki - 0,5 g/kgczosnek 0,7 g/kg Peklowanie 48 godzin Kiełbaśnice 26-28 Batony 18 cm Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2017 Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2017 Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił. Serdeczne pozdrowieniaDziękuję. Na Wielkanoc czy na żur robię tradycyjnie wg 16. Ale w pozostałym czasie można zmieniać smaki. Wszystkie są bardzo dobre a ta z cielęciną bardzo delikatna w smaku. Również Cię pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2017 Do kompletu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2017 bardzo delikatna w smaku. Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Listopada 2017 bardzo delikatna w smaku.Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji Dziękuję za Twą cenną dla mnie opinię. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-%E2%80%93-wariacje-paw%C5%82a/#findComment-576735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.